Történelmi pillanathoz közelít a napenergia
Üzlet

Történelmi pillanathoz közelít a napenergia

Portfolio
Újabb történelmi mérföldkőhöz érkezik el a napenergia 2017-ben, ez év végén ugyanis a fotovoltaikus napelemek telepített globális összkapacitása várhatóan utoléri és meghaladja majd az atomerőművekét. A napelemek hódítása pedig folytatódhat, így 2022-ben már örülbelül kétszer akkora lesz a világszerte telepített fotovoltaikus kapacitások összege, mint az atomerőműveké.
Valószínűleg ismét rekordot dönt a globális napenergia iparág 2017-ben, idén ugyanis várhatóan 81 gigawatt új fotovoltaikus (pv) kapacitást installálnak globálisan, ami csaknem kétszerese a 2014-ben telepített mennyiségnek, ha pedig az egy évtizeddel ezelőtti helyzettel vetjük össze a trendet, akkor 32-szeres növekedés látszik. A teljes globális telepített pv kapacitás 2022-ben elérheti a 871 gigawattot, ami 43 gigawattal meghaladhatja az akkorra várható szélenergia, és több mint kétszeresen a mai nukleáris kapacitásokat - prognosztizálja a GTM Research Global Solar Demand Monitor című jelentésében.

Történelmi pillanathoz közelít a napenergia
GTM Research, Global Solar Demand Monitor
A Nuclear Energy Institue adatai szerint napjainkban összességében mintegy 391,5 gigawatt nukleáris kapacitás üzemel, míg a pv napelemek az év végére várhatóan elérik majd a 390 gigawattot.

A történelem folyamán tehát most először a névleges kapacitások tekintetében a napenergia utólérte a nukleáris energiát. A valós kapacitások tekintetében azonban az atomenergia továbbra is jelentősen megelőzi a nepenergiát, tekintettel annak időjárásfüggő, volatilis jellegére.

Míg az atomerőművek összességében évente körülbelül 2 476 671 gigawattóra villamos energiát állítanak elő évente világszerte, addig a napelemek mindössze 375 000 gigawattórát; az előbbi 11, utóbbi 1,8 százalékát teszi ki a globális áramtermelésnek.

Hosszabb távon azonban e téren megtörténhet a helycsere. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2014-es előrejelzésében ugyanis azzal kalkulált, hogy az évszázad közepén a globális áramtermelés 16 százaléka valósulhat meg a pv panelek által, további 11 százalékot pedig a koncentrált naperőmű technológia biztosíthat, miközben a nukleáris energia tekintetében nem várható hasonló növekedés. A fenti számok azonban az IEA legmagasabb bővülési ütemmel számolt forgatókönyvéből valók, az aktuális trendek alapján viszont úgy tűnik, gyakorlatilag ez a menetrend valósul meg. A jelenség pedig általánosnak tekinthető, annyiben az elmúlt három évben megvalósult kapacitásbővülés és költségcsökkenés mértéke többnyire jelentősen meghaladja a várakozásokat.

(Greentechmedia)

Címlapkép: MTI/EPA, Francis R. Malasig
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124