Hamarosan létrehozhatják a világ első állami Bitcoinját
Üzlet

Hamarosan létrehozhatják a világ első állami Bitcoinját

Portfolio
Közel három évvel azután, hogy Észtország bevezette az e-residency programját, az első olyan ország lehet a Földön, amely lehetővé teszi külföldiek számára, hogy digitális lakosok legyenek. A kis Balti ország fontolgat egy javaslatot, amely létrejöttével nem csak hogy bebiztosítaná helyét a digitalizáció úttörői között, de az első olyan ország lenne, amely megcsinálná a saját ICO-ját.

ICO

Egy kedden posztolt cikkben Kaspa Kojrus, az észt e-residency programjának az igazgatója számolt be azon tervekről, hogy az ország egy virtuális tokent, az úgynevezett Estcoint bocsátaná ki, amin keresztül a befektetők közvetlenül profitálni tudnának az ország fejlődéséből. A hírek szerint Vitalik Buterin, az Ether kitalálója is beállt a projekt mögé.

Mi is az a ICO?
Az ICO (initial coin offering) röviden a nyilvános értékpapír-kibocsátást jelentő IPO mintájára létrehozott tőkebevonási forma. Persze a gyakorlatban ez némileg összetettebben működik, ha pontosabbak szeretnénk lenni akkor az ICO közelebb áll a közösségi finanszírozáshoz, tehát a crowfundinghoz, mint az IPO-hoz. Egy ilyen kibocsátás során a befektetők gyakorlatilag digitális kuponokat - úgynevezett tokeneket - vásárolnak, ami azonban a részvényekkel ellentétben tulajdonrészt nem biztosít a vállalatból, így a befektetők jellemzően arra játszanak, hogy az ICO során kibocsátott tokenek értéke azonnal megugrik, amivel gyors profitot tudnak elérni. További hasonlósága a crowfundinggal, hogy amennyiben nem sikerült a nyilvános felhívás során a meghatározott minimum összeget bevonni, akkor a befektetők visszakapják a pénzüket. A legnagyobb különbség pedig az IPO és az ICO között, hogy míg az ICO során a startupok nem dollárt, vagy egyéb devizákat, hanem kriptopénzeket - jellemzően Bitcoint vagy Ethert - vonnak be forrásként.

Oké, oké, de mit is jelent mindez?

A cikkből az derül ki, hogy az ICO során bevont tőkét egy állami alap kezelné, és egyfajta public-private partnershipként (PPP) működne, amely a közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátását jelenti (a PPP keretében a vállalkozó szolgáltatást nyújt az államnak, átvállal tőle bizonyos feladatokat, s mindezért díjat kap). Ez pedig lehetővé tenné Észtország számára, hogy új technológiákba és innovációkba fektessen az állami szektorban, az okoszerződésektől kezdve a mesterséges intelligencián át, modellként szolgálva más országok előtt a jelenlegi digitális korban. Mindezek mellett az alap egy jelentős részét egyfajta közösségi kockázati tőkebefektetésként használnák fel, így a pénz cégével az e-lakosok észt cégeket hozhatnának létre. Gyakorlatilag az egész lényege, hogy amennyire fejlődik Észtország, a befektetők ( e-lakosok) hasonló mértékben profitálnának tokenjeik után.

Persze ez egyelőre még csak egy ötlet, az első lépésként szolgáló, a projektet leíró White Paper is várat még magára, így ha meg is valósul az ICO, még jó néhány hónapot kell várunk, míg beszállhatunk Észtország fejlődésébe.

Címlapkép forrása: Shutterstock
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
ujportfolio
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-140837560