Üzlet

Nagy javulást lát Magyarországon az E.On

Portfolio
Erőteljes növekedést mutattak az E.On fő üzletágai 2017 második negyedévében, a kiváló eredményekhez pedig a magyarországi tevékenységek is hozzájárultak. Az E.On jó növekedési lehetőségeket lát Magyarországon, ahol a működési-befektetési környezet kiszámíthatóságában jelentős javulását tapasztaltunk az utóbbi időszakban - nyilatkozta a Portfoliónak Marc Spieker, a vállalat pénzügyi igazgatója.
Az E.On igencsak erős második negyedéves számokat tartalmazó gyorsjelentést tett közzé. Hogyan értékeli a negyedévet és az eredményeket?
Az eredményeinknek két nagyon fontos üzenete van: az első, hogy alapvető működési területeinken nagyon erős negyedévet produkáltunk. A második, hogy jelentős javulást sikerült elérnünk a tőke- és adóssághelyzetünkben is, egyéb tényezők mellett elsősorban a németországi nukleáris üzemanyagadó visszatérítéséből származó közel 3 milliárd eurónak köszönhetően. Míg 2017 első három hónapjában még az előző évinél mintegy 30 százalékkal gyengébb eredményt értünk el, a második negyedévben ezek már nem fogták vissza az eredményeket, így fő üzletágaink erőteljes növekedést tudtak felmutatni. Az erős számok nagyrészt a hálózati és a nukleáris üzletágban történt kedvező fejleményeknek köszönhetőek, a jó eredményekhez pedig a magyarországi tevékenységeink is hozzájárultak. Összességében, a kiemelkedő üzemi eredményeink, illetve a mérlegünk mutatóinak jelentős javulása alapján erősen hiszünk benne, hogy teljesíteni tudjuk majd a növekedési célkitűzésünket.

Az eredmények alapján reális célkitűzésnek tűnik az osztalékfizetési ráta emelése?
Úgy látjuk, a piaci körülmények lehetővé teszik számunkra, hogy valóban teljesítsük az eredményekre vonatkozó célkitűzéseinket, és sikerül tovább javítanunk a tőkehelyzetünkön. Erre alapozva, terveink szerint az osztalékfizetési rátát a nettó eredmény legkevesebb 65 százalékáig emelnénk 2018-tól. A kifizetések tervezésekor természetesen számításba kell vennünk például az organikus növekedést lehetővé tevő befektetéseinket is, azonban a kedvező üzemi és az erős mérlegeredmények összességében a növekedési és az osztalékfizetési kilátásainkat egyaránt jelentősen javítják.


Nagy javulást lát Magyarországon az E.On

Hogyan teljesítettek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos területek az időszak során?
A megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozó üzletágaink pénzügyi eredményeit szemügyre véve látható, hogy az előző év hasonló időszakához képest összességében körülbelül 50 millió euróval csökkent az üzemi eredmény. Ezt jelentősen befolyásolta, hogy az E.On tavaly értékesítette az egyik, offshore szélerőmű parkban tartott részesedését. Ez a nyereség még nem jelenik meg az idei számokban, ezért tűnnek gyengébbnek az eredmények.
Előretekintve, a megújulókat eszközoldalról vizsgálva elmondható, hogy jelenleg is számos projektünk van kivitelezés alatt, amelyektől a következő években tekintélyes bevételnövekedést várunk. Ilyen például az Egyesült Államokban futó projektünk, melynek keretében az E.ON jelenleg mintegy 5400 MW kapacitású szárazföldi szélenergia beruházást hajt végre.

Az E.ON a második negyedéves eredmények ismertetésekor bejelentette egy zöld energia befektetési stratégia elindítására vonatkozó terveit is, amely a közlésük szerint a céget az "új energia világába" vezeti. Megismerhető valamilyen konkrét részlet a stratégiából?
A stratégia inkább egyfajta keretül szolgál majd, amely azt jelöli ki, hol, mely területeken látunk ígéretes üzleti lehetőségeket, többek között a megújuló energiaforrások hasznosítása terén. A stratégia pontos számokkal csak 2018-ban egészül ki, annyit azonban elmondhatok, hogy további jó növekedési lehetőségeket például Magyarországon is látunk, ahol a működési-befektetési környezet kiszámíthatóságában jelentős javulást tapasztaltunk az utóbbi időszakban.

E.ON jelentős részesedéssel bír az Uniperben. Melyek az E.ON részesedéssel kapcsolatos tervei?
Ahogy már korábban is többször jeleztük, a részesedésre nem tekintettünk olyan eszközként, amely illeszkedik a stratégiánkba. Az Uniper-részesedéssel, mint pénzügyi eszközzel kapcsolatos döntést a növekedési terveink tükrében, a piaci helyzetet megvizsgálva fogjuk meghozni, terveink szerint valamilyen módon értékesítve a pakettet.

Az E.ON tevékenységét befolyásolja az Egyesült Államok Oroszországra, illetve az orosz vállalkozásokkal üzletet kötő cégekre kivetett szankciója?
Jelenleg úgy látjuk, az orosz szankciók semmiféle jelentős kockázatot nem jelentenek az E.ON üzleti tevékenységére nézve. Bizonyos aggályok mindemellett felmerülnek az üzletfeleink oldalán esetleg fellépő bonyodalmak kapcsán. Korábbi orosz üzleti érdekeltségeink jelentős része átkerült az Uniperhez, az E.ON kizárólag az Északi Áramlat 1 projektben rendelkezik részesedéssel, éppen ezért látjuk úgy, hogy a szankciókból fakadó lehetséges hatások korlátozottak.

Mi a véleménye a magyarországi üzleti működési környezetről, illetve hogyan ítéli meg, mennyiben tartja sikeresnek az E.ON itteni tevékenységét?
A magyarországi üzleti környezetet egyre kedvezőbbnek látjuk. Az ország a saját tempójában, a saját útját járja az energiaátmenetben, de összességében a magyar piacon is azokat a változásokat látjuk, mint amelyek a többi piacon is tapasztalhatók. Úgy véljük, ehhez a fejlődéshez a mi társaságunk is sokat hozzá tud tenni, legyen szó akár a megújuló energiaforrásokról, hálózati fejlesztésekről vagy komplex ügyfélmegoldásokról. A csoport birtokában lévő innovációs tudást meg kívánjuk osztani Magyarországgal, amire egyébként számos lehetőséget látunk a piacon: így a megújuló energiaforrások - elsősorban a napenergia integrálása, a lokális energiamenedzsment kialakítása, a digitalizáció, az e-mobilitás, vagy éppen az energiahatékonyság javítása terén már jelenleg is több kiterjedt programot folytatunk Magyarországon.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
wall street_shutterstock