Üzlet

A Molt igazolja az INA elemzése - Fenntarthatatlan a sziszeki finomító

MTI
Hosszú távon nem tartható fenn és veszteséget termel a sziszeki finomító - közölte az INA horvát olajipari vállalat az MTI-hez eljutatott közleményében, amelyben az általa megbízott Deloitte nemzetközi tanácsadó cég elemzésére hivatkozik. A következtetés gyakorlatilag megegyezik a Mol álláspontjával, miszerint nincs értelme pénzt és energiát fektetni a horvátországi Sziszekben található olajfinomító életben tartására.
Az INA üzleti eredményében 2016-ban a sziszeki finomító 194 millió kuna (8 milliárd forint) negatív pénzforgalmat (cash-flow) generált, míg a vállalat alapvető üzleti tevékenységéből eredő nyereségére 264 millió kuna (10,9 milliárd forint) negatív pénzügyi hatással volt. Ez a trend folytatódott 2017 első fél évében is, amikor a negatív pénzforgalom 113 millió kuna (4,6 milliárd forint), az operatív veszteség pedig 146 millió kuna (6 milliárd forint) volt. Ez pedig negatívan hatott az INA eredményére - olvasható a szövegben.

A közlemény szerint miután az INA finomítói kapacitásai messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, ami évek óta csökkenő tendenciát mutat, fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára.

A Deloitte elemzése több lehetséges megoldást javasol a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítására és veszteségének csökkentésére. Eszerint gazdaságilag a legkifizetődőbb, ha a sziszeki finomítót logisztikai központtá alakítják át.

A tanácsadó cég javaslattal élt az átmeneti időszakot illetően is, ami szorosan kapcsolódik a rijekai finomítóban a nehéz maradékok feldolgozására alkalmas technológiát telepítő befektetéshez és a sziszeki finomító biofinomítóvá alakításához. (Sziszek és Rijeka egy egység, ahol sziszek a belföldi nyersanyagot, míg a rijekai finomító a mediterrán térségből behozott olajat dolgozza fel). A javaslat szerint, amíg épül a rijekai finomító új üzeme (az INA 3 milliárd kuna befektetésével), Sziszekbe félkész termékeket szállítanának át feldolgozásra, majd azt visszaszállítanák Rijekába, ez csökkentené az alkalmi költségeket és megmaradnának a munkahelyek. Ehhez azonban az szükséges, hogy az érdekelt felek tárgyalásokat folytassanak a sziszeki finomító jövőjéről - tették hozzá.

A Deloitte jelentésének eredményét a cég csütörtökön ismertette a szakszervezetekkel és az INA dolgozói tanácsával, ezt megelőzően pedig az igazgatóságnak és a felügyelőbizottságnak is bemutatta.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Frankfurti tőzsde