Üzlet

Saját bitcoinnal állnak elő a világ jegybankjai?

Portfolio
A világ központi bankjai nem ignorálhatják a kriptodevizák terjedését, mert az veszélyeztetné a pénzügyi rendszerek működését, állítja a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) - írja a Bloomberg.
A BIS szerint a világ központi bankjainak meg kell fontolniuk, hogy saját digitális pénzzel álljanak elő. A döntés főleg olyan országokban sürgős, mint Svédország, ahol a készpénzállomány nagyon alacsony és csökken.

A BIS negyedéves jelentésében kifejti, hogy a felelős szervezeteknek nem csak az adatvédelmi problémákat és a fizetési rendszer hatékonyságnövekedésének hatásait kell figyelembe venniük, hanem a finanszírozási és monetáris politika változásának következményeit is.

Az elemzés a kriptodevizák számára egy nehéz hét után érkezett, ugyanis a hét elején a JP Morgan feje Jamie Dimon a bitcoint "csalásnak" nevezte, majd a kínai vezetés bejelentette a kriptodevizák belföldi kereskedésének korlátozását. A történtek hatására a bitcoin értéke több mint 10%-ot zuhant.

Az előző hét eseményei ellenére a bitcoin és más kriptodevizák népszerűsége növekszik köszönhetően a fizetési rendszerek mobilizálódásának és az ezzel párhuzamosan növekvő befektetői érdeklődésnek. A központi bankok egyre mélyebbre ásnak a valuták működési elvének a blockchain technológiának megértésében, mely tovább gyorsíthatja az egyeztetési folyamatokat. Mark Carney, a Bank of England kormányzója szerint a kriptodevizák akár a következő pénzügyi forradalomhoz is vezethetnek.

A holland központi bank már létre is hozta saját kriptodevizáját - ugyan még csak belső használatra -, hogy pontosabb képet kapjon a rendszerről. Amerikai tisztségviselők szintén vizsgálják a lehetőségeket, habár Jerome Powell a Fed kormányzója márciusban megjegyezte, hogy a rendszer bevezetése előtt még jelentős problémák várnak megoldásra. Ilyen a kibertámadások elleni védekezés kérdése, az adatvédelem, vagy a hamisítás.

A BIS szerint a fentiekre megoldás lehet egy olyan rendszer, ahol csak a jegybankok képesek kibocsátani a digitális valutát, mely közvetlenül átváltható lenne készpénzre és más tartalékokra.

Azonban ez bankrohamokhoz és a kereskedelmi bankok betéthiányához vezethet. Végül további megoldandó probléma az adatok védelme is.
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde