Előfizetői tartalom

Orosz érdeket szolgál a váratlan magyar energetikai döntés?

Portfolio
A hivatalos indoklás szerint kereskedelmi okok motiválták a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázvezetékről a magyar fél által nyáron hozott váratlan döntést, amely Ausztria helyett gyakorlatilag Magyarországot jelölné ki a vezeték végállomásául, a döntést ugyanakkor érdekes megvilágításba helyezheti, hogy éppen abban az időszakban született meg, amikor Oroszország nagy erőket mozgósítva igyekszik bebiztosítani a BRUA-val részben rivális Északi Áramlat 2 nevű projektjét, illetve amikor a Gazprom elkezdte a Dél-Kelet-Európa felé is meghosszabbítható TurkStream gázvezeték kivitelezését is - hívja fel a figyelmet a Financial Times a meglepő magyar döntést övező spekulációk kapcsán, amely szerinte megszüntetett egy alternatív nyugat-európai gázellátási lehetőséget.

A Fekete-tenger romániai területén még 2012 elején bukkantak jelentős új földgáz-lelőhelyre, a felszín alatt körülbelül 1000 méteres mélységben felfedezett készlet pedig román politikai körökben is nagy izgalmakat keltett. A román partokól körülbelül 170 kilométerre található Neptun blokkban felfedezett új lelőhely becslések szerint 80-100 milliárd köbméter földgázt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés