Üzlet

Napok óta ütik az Apple-t

Portfolio
Eseménytelenül telik ma a kereskedés a világ tőzsdéin, a vezető részvényindexek csekély elmozdulást mutatnak. Ma nyitáskor -0,2 százalék környéként álltak a vezető európai részvényindexek, azonban a délelőtti órákban beindult némi erősödés, végül az előző napi záróértékük közvetlen közelében zárták a hetet.

Bezárt a BÉT

A nap végéig kitartott ez a semmilyen hangulat Európában, a BUX végül felülteljesítőként 0,2 százalékot emelkedett. A blue chipek közül a Richter 0,6 százalékot, a Magyar Telekom 0,4 százalékot, a Mol 0,2 százalékot emelkedet, míg az OTP 0,1 százalékot esett.

Kinyitott a Wall Street

Az európai piacokat lekövetve a tengerentúlon sem látni nagyobb mozgásokat a tőzsdéken, a vezető részvényindexek a Nasdaq (-0,2%) kivételével az előző napi záróértékük közvetlen közelében nyitottak. Az egyedi részvények közül az Apple-t érdemes kiemelni: az almás cég legutóbbi bemutatója óta szinte megállás nélkül esik a cég részvényárfolyama, ma 0,9 százalékot esett az árfolyam, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a vállalat nemrég bemutatott készülékeiről több rossz kritika is megjelent.


Megugrott a L'Oréal

Már 6,1 százalékos pluszban is állt a L'Oréal árfolyama, miután pletykák kaptak szárnyra a vállalat jövőjét illetően Liliane Bettencourt halála után. Arról már régóta hallani lehet, hogy Liliane halála felkavarhatja az állóvizet a L'oréal körül, és a Nestlé rámozdulhat a kozmetikai vállalatra. Az elemzők többnyire szkeptikusak a témában, szerintük a L'Oréal nem felel meg a Nestlé szigorú felvásárlási kritériumainak. A Bettencourt család egyébként 33 százalékos részesedéssel rendelkezik a piaci áron számolva 98,9 milliárd dollárra értékelt cégben, és egyáltalán nem biztos, hogy el akarják adni részük a Nestlének, amely jelenleg a cég 23 százalékát birtokolja. Egyébként amúgy se lenne könnyű dolguk, ugyanis egy megállapodás értelmében Liliane halála után 6 hónapig a svájci cég nem vásárolhat további részesedést a L'Oréalban.


Esik az OTP

A magyar piacon továbbra sincsenek nagy izgalmak, azonban a blue chipek közül az OTP (-0,4%) és a Mol (-0,3%) papírjai tovább esnek. A magyar nagybank papírjai ezzel már az elmúlt egy hétben közel 3 százalékot estek, így jelenleg 10165 forinton állnak a papírok. Ezzel pedig egyre távolabb kerül az OTP az augusztis 30-i 10600 forintos árfolyamtól, amire előtte bő 10 éve volt példa.


Visszahúzták a DAX-ot

Hamar visszahúzódtak a tőzsék a délelőtti órákban, a DAX már az előző napi záróértéke közelében mozog. Komponsnei közül továbbra a bankpapírok mutatják a legnagyobb esést.


Kinyitott Európa

Ahogy arra számítani lehetett, eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX és a brit FTSE 100 is 0,2 százalékot esett. A magyar tőzsde (-0,1%) teljesítménye is beleillik az európai képbe, a blue chipek közül pedig az OTP 0,3 százalékkal vezeti az esést.


Észak-Korea fenyegetőzik, esnek a tőzsdék

  • Relatíve eseménytelen volt a kereskedés csütörtökön a világ tőzsdéin, a vezető európai és amerikai részvényindexek csekély mértékű elmozdulást mutattak, markáns volt viszont az elmozdulás az egyes szektorokban, az autógyártók és a bankok részvényárfolyama emelkedett, a technológiai szektor papírjainak árfolyama viszont jellemzően esett.
  • Jellemzően esnek az ázsiai tőzsdék a reggeli kereskedésben, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezető "a történelem legkeményebb ellenlépésének" számításba vételével fenyegette meg pénteken az Egyesült Államokat, miután Donald Trump amerikai elnök kedden figyelmeztette Phenjant, hogy teljes megsemmisülés fenyegeti. A japán Nikkei 0,2 százalékot, a shanghai Composite 0,4 százalékot, míg a hongkongi Hang Seng 0,9 százalékot esett.
  • A határidős részvényindexek állása alapján mérsékelt esésekre számíthatunk az európai piacok nyitásakor.
  • Mindeközben a hagyományosan menekülőterméknek számító japán jen, és a svájci frank erősödni kezdett.

Mire figyeljünk?

Ami a fontosabb makroadatokat illeti, az EU-ból és az USA-ból is a szeptemberi beszerzési menedzserindexre figyelhetnek a befektetők.

öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Airbnb founder/CEO Brian Chesky