Megrengetheti a dollárt, amire Kína és Szaúd-Arábia készül
Üzlet

Megrengetheti a dollárt, amire Kína és Szaúd-Arábia készül

Portfolio
Kína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.
Az olajpiac kilátásairól is szó lesz a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián. Még nem késő regisztrálni.


A jüanalapú elszámolásra való áttérés céljával Kína az elmúlt években egyebek mellett az olajvásárlások korlátozásával igyekezett nyomás alá helyezni Szaúd-Arábiát, ami érzékenyen is érintette az OPEC vezetőjét. Szaúd-Arábia pedig vélhetőleg nem fog ellenállni a kínai nyomásnak, és hamarosan el fogja fogadni a dolláralapú elszámolásról a jüanalapú árazásra történő áttérést az olajkereskedelemben - mondta Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető elemzője a CNBC-nek.

Szaúd-Arábia 1974 óta olajexportja csaknem egészét dollár elszámolással bonyolítja, miután erről megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Kína azonban már elkezdte átvenni a globális olajpiaci dominanciát az Egyesült Államoktól, miután immár egyértelműen az ázsiai óriás a világ legnagyobb olajimportőre, hamarosan, egy-két éven belül pedig a Föld legnagyobb fogyasztójává fog válni. Kína olajpiaci szerepének erősödésével párhuzamosan pedig érthető módon egyre kevésbé érzi kényelmesnek a dolláralapú elszámolást. Az olajbevételeknek még mindig nagy mértékben kiszolgáltatott Szaúd-Arábia pedig nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja ezt.

Az elmúlt években számos ország kritizálta a dollár elsőszámú tartalékdeviza szerepét, és igyekezett lépéseket is tenni a dollár lecserélése érdekében. Oroszország és Kína már régebb óta igyekszik dollármentesen kereskedni az energiahordozóval, ezzel párhuzamosan pedig jelentős erőfeszítéseket tenni fizikai aranytartalékaik növelésére, a "dollár utáni" időkre készülve.

A dollár "lecserélése" az olajpiaci tranzakciókban egyebek mellett az amerikai értékpapírpiaci kereslet gyengülését, ezzel párhuzamosan a kínai eszközök, áruk és szolgáltatások iránti kereslet élénkülését okozhatja, ami nyilvánvaló növekedési pluszt jelentene Kínának. Ezt pedig érthető módon Peking nem kívánja kihasználatlanul hagyni.

Címlapkép: shutterstock
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlap_INA