Megrengetheti a dollárt, amire Kína és Szaúd-Arábia készül
Üzlet

Megrengetheti a dollárt, amire Kína és Szaúd-Arábia készül

Portfolio
Kína és Szaúd-Arábia hamarosan áttérhet a jüanalapú elszámolásra a kétoldalú olajkereskedelemben; amennyiben pedig Szaúd-Arábia kötélnek áll, az egész olajpiac követné a lépést, ami gyakorlatilag megfosztaná a dollárt a világ tartalékdevizája szerepétől.
Az olajpiac kilátásairól is szó lesz a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián. Még nem késő regisztrálni.


A jüanalapú elszámolásra való áttérés céljával Kína az elmúlt években egyebek mellett az olajvásárlások korlátozásával igyekezett nyomás alá helyezni Szaúd-Arábiát, ami érzékenyen is érintette az OPEC vezetőjét. Szaúd-Arábia pedig vélhetőleg nem fog ellenállni a kínai nyomásnak, és hamarosan el fogja fogadni a dolláralapú elszámolásról a jüanalapú árazásra történő áttérést az olajkereskedelemben - mondta Carl Weinberg, a High Frequency Economics vezető elemzője a CNBC-nek.

Szaúd-Arábia 1974 óta olajexportja csaknem egészét dollár elszámolással bonyolítja, miután erről megállapodást kötött az Egyesült Államokkal. Kína azonban már elkezdte átvenni a globális olajpiaci dominanciát az Egyesült Államoktól, miután immár egyértelműen az ázsiai óriás a világ legnagyobb olajimportőre, hamarosan, egy-két éven belül pedig a Föld legnagyobb fogyasztójává fog válni. Kína olajpiaci szerepének erősödésével párhuzamosan pedig érthető módon egyre kevésbé érzi kényelmesnek a dolláralapú elszámolást. Az olajbevételeknek még mindig nagy mértékben kiszolgáltatott Szaúd-Arábia pedig nem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagyja ezt.

Az elmúlt években számos ország kritizálta a dollár elsőszámú tartalékdeviza szerepét, és igyekezett lépéseket is tenni a dollár lecserélése érdekében. Oroszország és Kína már régebb óta igyekszik dollármentesen kereskedni az energiahordozóval, ezzel párhuzamosan pedig jelentős erőfeszítéseket tenni fizikai aranytartalékaik növelésére, a "dollár utáni" időkre készülve.

A dollár "lecserélése" az olajpiaci tranzakciókban egyebek mellett az amerikai értékpapírpiaci kereslet gyengülését, ezzel párhuzamosan a kínai eszközök, áruk és szolgáltatások iránti kereslet élénkülését okozhatja, ami nyilvánvaló növekedési pluszt jelentene Kínának. Ezt pedig érthető módon Peking nem kívánja kihasználatlanul hagyni.

Címlapkép: shutterstock
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124