A magyar GDP háromszorosába került a klímaváltozás az USA-nak
Üzlet

A magyar GDP háromszorosába került a klímaváltozás az USA-nak

Portfolio
Több mint 350 milliárd dollárba kerültek az elmúlt tíz évben az extrém időjárási események, egyebek mellett az áradások, illetve az erdő- és bozóttüzek az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának, számolta ki az USA számvevőszéke.
A 350 milliárd dolláros összegbe - ami Magyarország éves GDP-jének közel háromszorosa - azonban az idei év három hurrikánjának hatásai nem értendők bele, ahogyan a 2017-es erdő- és bozóttüzek költségei sem. Márpedig az idei hurrikánszámlák igencsak borsosnak tűnnek: az előző héten a szenátus 36,5 milliárd dolláros támogatásról döntött Puerto Rico számára. A Harvey hurrikán pusztítását követően pedig szeptemberben a kongresszus 15,3 milliárd dolláros segélyről határozott.

A számvevőszék szeptemberben készült, de csak október végén publikált jelentése alapján ráadásul az Egyesült Államok szövetségi kormánya nem tervezte hatékonyan a kapcsolódó költségeket.

A GAO (U.S. Government Accountability Office) a különféle klímamodelleken alapuló lehetséges időjárási kondíciók adatait alkalmazva igyekezett a klímaváltozással összefüggő katasztrófák - egyebek mellett az áradások és a terménybiztosítások költségeit megbecsülni. A GAO numerikus modellek segítségével a globális felmelegedés jövőbeli lehetséges gazdasági hatásait és kormányzati kockázatait is igyekezett előre jelezni. A hivatal szerint a viharok, aszály vagy éppen erdőtüzek kockázatai valószínűleg emelkedni fognak a következő években.

A jelentés szerint a szövetségi kormányzatnak a klímaváltozással összefüggő veszélyeket magas kockázatként kellene meghatároznia. A kockázat által egyik legsúlyosabban érintett területet a közlekedési és egyéb infratsruktúra jelenti a dél-keleti régióban, de New York térségében is - szögezi le a GAO.

Címlapkép: MTI/EPA/Michael Wyke
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_shutterstock