Az olajkorszak végére készül a világ legnagyobb olajvállalata is
Üzlet

Az olajkorszak végére készül a világ legnagyobb olajvállalata is

Portfolio
Évente 1 milliárd dollárt fordít zöld, megújuló energiaforrások kutatására a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett olajvállalata, az ExxonMobil. A hatalmas összeg száznál is több, a környezetbarát technológiák kifejlesztését célzó kutatási projektet finanszíroz öt-tíz kulcsterületen. Noha a forradalmi megoldások kereskedelmi forgalomba kerüléséig legkevesebb egy évtizedet még várni kell, ugyanakkor a vezető olajvállalat tiszta energiaforrások felé fordulása újra megerősíti, már az olajipar legnagyobbjai is egy olyan jövőre készülnek, amelyben a fosszilis üzemanygaok szerepe jóval kisebb lesz a mainál.
A fosszilis energiaipar kihívásairól és az energiaátmenetről is szó lesz a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián. Még nem késő regisztrálni.


A világ egyik legnagyobb energiacége óriási összegeket pumpál az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásokba, amelyek keretében például algaalapú bioüzemanyagokkal vagy éppen a kibocsátás helyett a szén-dioxidot megkötő majd üzemanyaggá alakító cellák kifejlesztésével kísérletezik.

Bár az Exxon részéről már korábban is napvilágot láttak bizonyos projektjeiről hírek, az algaalapú bioüzemanyaggal kapcsolatos televíziós reklámjai pedig például Magyarországon is futottak, a kutatás-fejlesztési alelnök, Vijay Swarup Bloombergnek adott nyilatkozatával a társaság most először adott szélesebb áttekintést is a tiszta energiaforrások terén végzett tevékenységeiről.

"Fényre lépésével" az Exxon a zöld energiaforrásokra már nem csak kacsintgató nagy olajvállalatok egyre szélesedő köréhez csatlakozott. Míg például a Total akvizíciókkal igyekszik erősíteni pozícióit az új területen, addig mások, például a Royal Dutch Shell a tengeri olajfúró tornyok építésében és üzemeltetésében szerzett tapasztalatait északi-tengeri szélfarmok fejlesztésében kamatoztatná.

A texasi székhelyű olajóriás is igyekszik persze magát különleges imázzsal felvértezni, amikor a társaság kutatás-fejlesztési alelnöke, Vijay Swarup azt mondja, a társaság elsősorban a kutatásra, tudományos háttérre fókuszál. Ennek érdekében körülbelül 80 egyetemmel, és számos kisebb vállalattal alakított ki együttműködést, a következő projektekben:
  • Algaalapú bioüzemanyag: Az Exxon az óceánokból vagy külön erre a célra létrehozott tavakból aratná az alapanyagul szolgáló növényeket világszerte, majd bioüzemanyaggá alakítva értékesítené. Várakozásaik szerint az algaalapú bioüzemanyagot először a dízelhez és kerozinhoz adagolt keverékként lehet majd piacra vinni, a cél azonban egy 100 százalékban algából előállított üzemanyag létrehozása. Az Exxon 2009 óta dolgozik az algaalapú technológia kifejlesztésén, azonban még további tíz évet kell várni arra, hogy piacképes termékké váljon.


Az olajkorszak végére készül a világ legnagyobb olajvállalata is
Forrás: MTI/EPA/Vu Hong
  • Mezőgazdasági hulladék alapú biodízel: A társaság a Renewable Energy Group nevű társasággal azon dolgozik, hogy mikrobákat alkalmazva az élelmiszeripari célokra már nem használható növényi maradékokat, mint például a kukorica szárát bioüzemanyaggá alakítja. Az együttűködés 2006-ban kezdődött, és a közelmúltban ki is terjesztették közös kutatási programjukat.
  • Karbon üzemanyagcella: A legtöbb üzemanyagcella földgázzal vagy hidrogénnel kémiai reakcióba lépve állít elő villamos energiát. Az Exxon és a FuelCell Energy nevű cég által kutatott megoldás szén-dioxidot alkalmazna ugyanerre a célra, kiegészítve azzal a nem elhanyagolható dimenzióval, hogy közben a képes lenne jelentős mennyiségű szén-dioxidot megkötni és raktározni, megakadályozva egyúttal légkörbe jutását. A kutatás viszonylag előrehaladott stádiumban jár, pár hónapon belül ugyanis felépülhet az első kísérleti üzem is.
  • Folyamat intenzifikálás: Ebben az esetben nem alternatív energiaforrásról, sokkal inkább egy, a hatékonyság növelését célzó projektről van szó. A Georgia Institute of Technology-val közösen folytatott kutatásaival az Exxon a mainál jóval hatékonyabb eljárást kíván megalkotni a nyersolaj műanyaggá alakítási folyamatára. A módszer jelentős mennyiségű hőenergiát takarítana meg azáltal, hogy egyfajta membránt és az ozmózist alkalmazna, és mindössze feleannyi szén-dioxid kibocsátásával járna a jelenlegi folyamathoz képest.


Az olajtársaság mindemellett továbbra is keresi azokat a projekteket, amelyekbe belépve és azokat fejlesztve megkerülhetetlen pozíciókat építhet ki az új energiaforrások területén. Az erőforrásai és lehetőségei ehhez adottak; a hat kontinensen aktív vállalat 2016-ban 198 milliárd dolláros árbevételt ért el.

A nagy olajvállalatok nyilvánvalóan nem a rövid távú profitkilátások miatt keresik a lehetőségeket. A technológiákra olyan darabokként tekintenek, amelyekből esetleg nagyobb termékeket és megoldásokat kombinálhatnak össze, ezáltal némi védettséget is szerezve maguknak a korai, kísérleti stádium által magában hordozott kockázatokkal szemben

- fogalmazott Rick Wheatley, a Xynteo nevű tanácsadó társaság ügyvezető alelnöke, amely egyebek mellet a Statoil, az Eni vagy éppen e Shell számára ad fenntarthatósági és stratégiai tanácsokat.

(Bloomberg)

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar