Előfizetői tartalom

Mindent átrajzol a klímaváltozás - Nem győzik frissíteni a világ térképeit

Portfolio
A térképkészítőknek egyre inkább figyelembe kell venniük munkájuk során a klímaváltozás hatásait, hogy az újabb térképeken az erdőirtások, a szárazföldi partvonalak és a korábban az örök jég birodalmának vélt területek határvonalainak gyors módosulását is feltüntethessék. A változás egyre gyorsabb, ezért a térképek is egyre gyorsabban avulnak el, ami magát a térképkészítés folyamatát is átalakítja.

A National Geographic világatlaszának 2014-ben kiadott, 10. kiadása nagyjából megegyezett a térkép korábbi fél évszázad során publikált változataival, a kontinensek körvonalaitól egészen a jellegzetes levédett betűtípusig. Volt azonban egy fontos különbség - mégpedig az Északi-sark alakját tekintve. A NASA és az Egyesült Államok krioszférára (vagyis a Föld felszínét...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés