Üzlet

Az MNB is fontolgatja a digitális jegybankpénz bevezetését

Portfolio
Kedden tartotta a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszéke első nemzetközi konferenciáját, amelynek témája a digitális pénzek szerepe a pénzügyi infrastruktúrában volt. Többek között szó esett arról, hogy a gyakorlatban hogyan hasznosíthatják a jegybankok a blokklánc alapú megoldásokat, illetve arról is, hogy milyen hatásokkal járna egye esetleges digitális jegybankpénz bevezetése a monetáris politikára.
A konferencia talán legizgalmasabb témájaként Bartha Lajos, az MNB igazgatója beszélt arról, hogy a digitális jegybankpénz bevezetéséhez, kezeléséhez több megoldásban lehet gondolkodni:

Az első, és legegyszerűbb, ha a jegybank minden, hazai lakossági és vállalati ügyfél számára számlát vezetne, és az azzal járó valamennyi, jelenleg a kereskedelmi bankok által végzett szolgáltatást elvégezne. ki kellene építenie, és meg kellene felelnie azoknak a bankokkal szemben támasztott követelmények, amelyeket a ma szabályozó intézményként pont az MNB ír elő a kereskedelmi bankoknak.

Ez persze, mint ahogy Bartha Lajos rámutatott, rengeteg kérdést vet fel. Ebben az esetben nem csak, hogy megszűnne a verseny, hiszen nem lenne szükség kereskedelmi bankokra, de meg kellene felelnie azoknak a bankokkal szemben támasztott követelmények, amelyeket a ma szabályozó intézményként pont az MNB ír elő a kereskedelmi bankoknak. Továbbá gondoljunk csak arra, hogy a jegybanknak 10 millió számlát kellene kezelnie, amire nincsenek egyelőre felkészülve. Persze a kiszervezés lehetősége is fennáll, aminek lehetséges megvalósítása szintén további utánajárást, kutatást igényel. És akkor még a monetáris szempontokat figyelembe sem vettük, mint például, hogy a kibocsátott digitális jegybankpénz kamatozzon-e.

Másik megoldás lehet, hogy az MNB nem vezetne számlát, csak megteremtené a digitális pénz használatának valamilyen lehetőségét azzal, hogy az ezt választó ügyfelek valamilyen eszközre transzformálhassák át a pénzüket. Erre lehetőség lenne például prepaid kártyákon keresztül, így megmaradna a készpénz egyik nagy előnye, az anonimitás, viszont a készpénz azon kockázata is megmaradna, hogy ha elveszítjük a kártyát, akkor buktuk a pénzünket.

Szó esett a bitcoin mögött álló technológia, a megosztott főkönyv alapú rendszer bevezetéséről is, azonban szerinte ha ez is lesz a megoldás, akkor is nagy különbség lenne, hogy nem egy nyitott, hanem egy szabályozott zárt rendszeren keresztül lehetne megvalósítható. A bitcoinról is szó esett, Bartha Lajos szerint nem tekinthető pénznek, mivel nem tölti be annak az alapfunkcióit. Csereeszköznek nem tekinthető a kevés elfogadóhely miatt, elszámolási egységként sem funkcionál, a hatalmas volatilitás miatt, de forgalmi eszköznek sem tekinthető, egyrészt szintén a magas volatilitás, másrészt a mögöttes intézményi rendszer hiányából fakadó bizonytalanság miatt (nincs garancia).

Mindezek kapcsán érdemes kiemelni, hogy amennyiben a jövőben bevezetésre is kerül egy államilag kibocsátott digitális pénz, annak szinte semmi köze sem lesz a kriptovalutákhoz (bitcoin, ether stb).

Zárószóként elmondta, hogy a dematerializált jegybankpénzzel foglalkozó jegybankok és intézmények érzékelik ezeknek a kérdéseknek a mélységét és komplexitását. Úgy látják, hogy további szerteágazó, mély kutatómunka szükséges ahhoz, hogy a dematerializált jegybankpénz bevezetésének a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásait megismerjék, és végső soron mérlegelni tudják, hogy érdemes-e bevezetni a dematerializált jegybankpénzt valamilyen formában.

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv