Üzlet

Változik a megújuló energia támogatási rendszer

Portfolio
Kibővült és számos ponton módosult a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló Metár rendszer, miután újabb jogszabályváltozások jelentek meg a Magyar Közlönyben.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal most megjelent rendelete (MEKHR), illetve annak mellékletei meghatározzák a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia működési támogatásának támogatási időtartamát és mennyiséget, továbbá a megvalósítási határidőt is.

A támogatás mértékét a MEKH minden év november 1-jéig felülvizsgálja a következő évben hiánytalanul beérkező új kérelmekre vonatkozóan. Napelemes termelők esetében május 1-jéig és november 1-jéig kerülnek felülvizsgálatra a támogatási mértékek a következő naptári félévben hiánytalanul beérkező új kérelmek vonatkozásában.

A MEKHR-ben nem szabályozott esetekre a MEKH egyedileg állapítja meg a támogatás időtartamát és a támogatás alá eső mennyiséget a kérelmező beadványa és a MEKHR-ben rögzített módszertan alapján. Ennek során a MEKH azt vizsgálja, hogy a projekt nettó jelenértéke 6,94%-os diszkontráta mellett mikor válik pozitívvá, figyelembe véve a jövőbeli várható piaci értékesítésből származó diszkontált pénzáramlást is mint maradványértéket. A vizsgálat során a MEKH indokoltsági vizsgálatot végezhet a benyújtott üzleti terven, esetleges módosításait határozatában indokolja.

A november 8-án megjelentek alapján az 1 MW alatti villamos teljesítményű, új építésű erőműegységekre (kivéve a szélenergiát) és - új elemként - a demonstrációs projektekre is kérhető, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal állapítsa meg a támogatás időtartamát. A 0,5 MW alatti villamos teljesítményű, új építésű erőműegységek (kivéve a szélenergiát) és a beruházási támogatásban is részesülő demonstrációs projektek igényelhetnek kötelező átvételt. Az Európai Unióban valamely technológiát elsőként bemutató és jelentős, a technika aktuális állását meghaladó újítást tartalmazó projektek esetében kérelmezhető a demonstrációs projektté minősítés.

A MEKHR hatálybalépése - 2017. november 9. - előtt benyújtott Metár kérelmekre a 17/2016. MEKH rendelet szerinti feltételek vonatkoznak. A változások a korábbi kötelező átvételi rendszer (KÁT) keretében elnyert támogatási jogosultságokat sem érintik.

A Magyar Közlöny 2017. november 8-i számában közzétett változásokról - amelyeket a keddi Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián dr. Velez Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztályának főosztályvezető-helyettese is kilátásba helyezett - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján részletes tájékoztató található.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter