Üzlet

Kijózanító adat jött a klímaváltozásról

Portfolio
Háromévnyi stagnálást követően 2017-ben ismét emelkedésnek indulhatott a globális üvegházgáz-kibocsátás. A fejlemények új megvilágításba helyezik az elmúlt évek kedvező adatait is: a korábbi stagnálás vélhetően sokkal inkább a kínai acél- és cementipar átmeneti gyengélkedésének, mintsem a hivatalos kínai kommunikáció által hangsúlyozott kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseknek volt köszönhető.
A Global Carbon Project nevet viselő nemzetközi kutatási konzorcium új, az ENSZ bonni klímatalálkozóján ismertetett jelentése azt prognosztizálja, hogy

az elsősorban fosszilis energiahordozók használatával összefüggő szén-dioxid-kibocsátás szintje idén 2 százalékkal új csúcsra emelkedhet.

Az emisszió növekedése - amely a jelentés szerint elsősorban a kínai és egyéb feltörekvő gazdaságoknak tulajdonítható - egyben azt is jelzi, az emberiség egyelőre távolodik a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben kitűzött céljától. Mint ismert, a két évvel ezelőtti, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete által tető alá hozott nemzetközi megállapodásban a világ országainak többsége vállalta, intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a Föld átlagos felszíni hőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fokban korlátozzák az iparosodás előtti állapotokhoz képest. Az azóta az egyes kormányzatok által tett vállalások azonban a tudományos vélemények szerint nem elegendőek a cél eléréséhez.

Pedig a megelőző három évben már nem emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás; 2016-ban például úgy stagnált az emisszió, hogy közben a világgazdaság 3,2 százalékkal bővült. Utólag visszatekintve nem kizárt, hogy a tendencia kedvező alakulásában kulcsszerepet játszhatott a kínai gazdaság évtized közepi lassulása is.

A jelentés, illetve előrejelzés szerint 2017-ben a globális emisszió 20 százalékáért felelős 22 országban csökkenhet, a szennyezés 50 százalékát reprezentáló 101 országban ugyanakkor emelkedhet a kibocsátás. Kína, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója várhatóan 3,5 százalékkal nagyobb mennyiségű szén-dioxidot juttat idén a légkörbe, mint 2016-ban.

A jelenség egyik fő oka a még napjainkban is hatalmas mennyiségű szenet használó kínai acél- és cementipar fellendülése, amely az elmúlt években a vártnál gyengébben szerepelt.

Noha ennek a hivatalos statisztikákban nem sok jele van, a Financial Times szerint Peking gyakorlatilag elismerte, hogy az észak-keleti iparterületről a 2012-2016-os időszakban származó adatok nem ritkán hamisak vagy pontatlanok voltak.

A lassulás értelemszerűen a szénfelhasználást, így a szén-dioxid-kibocsátást is visszafogta. A kínai kormányzati kommunikáció azonban igyekezett úgy beállítani a kibocsátás elmúlt években tapasztalható stagnálását, hogy az az ország Párizsi Klímaegyezmény nevében tett erőfeszítéseinek eredménye.

A mostani jelentés azonban leszögezi, a kínai emisszió körülbelül 2030-ig még tovább emelkedhet, azt követően azonban a tiszta energiaforrások növekvő súlya és az energiaintenzitás csökkenése már valóban javulást eredményezhet az üvegházgáz-kibocsátásban.

(Financial Times)
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124