Veszélybe kerülhet egy atomerőmű működése a szomszédban
Üzlet

Veszélybe kerülhet egy atomerőmű működése a szomszédban

Portfolio
Veszélybe kerülhet az atomerőmű működése a szlovákiai Jaslovské Bohunicében a jövő év elején, amikor felmondási idejük leteltével számos speciálisan képzett alkalmazott távozhat az erőműből.
A szlovákiai bohunicei V2 atomerőmű elégedetlen üzemeltetői október végén tömegesen nyújtották be felmondásaikat, miután az erőművet üzemeltető szlovák villamos művek képviselőivel nem született megállapodás a kívánt 30 százalékos fizetésemelésről.

A pozsonyi Pravda Slovak Spectator által ismertetett értesülései szerint összességében 33 operátor, köztük a blokkvezérlő termek operátorai hagyhatják el az atomerőművet. Ennek pedig jelentős negatív hatása lenne az erőmű működésére, amely így a jövé év elejétől súlyos problémákkal nézhet szembe a tömeges felmondás eredményeképpen.

Az operátorok pótlása már csak azért is nehézségekkel járhat, mert csak többéves tanulást és vizsgát követően ülhetnek be a kontroll helyiségekbe. A távozó munkaerőnek az ország másik, - szintén az SE által irányított - mochovcei atomerőművéből történő pótlása pedig azért nem jöhet szóba, mert a két erőmű irányító központja eltér egymástól.

Másrészt, éppen az előbbi ok, vagyis munkakörük speciális jellege miatt az operátoroknak szintén nem lesz egyszerű új munkahelyet találniuk. Ez pedig a megegyezés esélyét növeli, ahogyan az is, hogy a Pravda átal megszólaltatott forrás szerint a munkavállalók fő célja inkább a nyomásgyakorlás lehet, mintsem munkahelyük elhagyása.

A problémák a 2017 év elejétől érvényes kollektív szerződés szakszervezet általi aláírásakor kezdődtek, amit ugyanakkor az irányító személyzet képviselői nem szignáltak. A megállapodás a korábbihoz képest csökkentette a nyugdíjjuttatást és az egyszeri éves bónuszt is. Ezzel együtt az SE-nél furcsállják a 30 százalékos béremelési igényt, mive az operátorok 2000-3000 eurós havi fizetése 2,5-3,7-szerese a szlovákiai átlagnak. Az SE tavaly 81 millió eurót kötött bérekre, az emelés 300 ezer euróval növelné ezt a költséget.

Címapkép: MTI/TASR/Henrich Misovic
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
wall street_getty