Magyarországon gyárthat motorokat a Peugeot
Üzlet

Magyarországon gyárthat motorokat a Peugeot

Portfolio
  • Kelet-Európában gyártana benzinmotorokat a PSA csoport
  • Egy francia lapértesülés szerint akár egy Opel-gyárban is megkezdhetik a motorgyártást
  • Gyártási helyszínként az eddig megjelent információk alapján akár a szentgotthárdi üzem is szóba jöhet


Eredetileg azt tervezte a Peugeot, hogy új kapacitást hoz létre Szlovákiában évi 200 ezer benzinmotor gyártásához, a PSA csoport azonban úgy döntött, hogy inkább már egy meglévő kelet-európai Opel-gyárban készítene motorokat, írja a francia Les Echos. A PSA szóvivője nem nevezte meg pontosan az üzemet, és azt sem mondta ki, hogy Opel-üzemben kezdődik majd meg a gyártás, csak annyit mondott, hogy a csoport minden márkájának (Peugeot, Citroen, Opel) modelljei közös platformon készülhetnek. A szóvivő hozzátette, hogy a szlovákiai benzinmotor modul projektet feladták.

Ha valóban az Opel egyik üzemében gyártanák a motorokat, akkor egyrészt szóba jöhet
  • az osztrák Aspern, ahol 1450 alkalmazottal gyárt motorokat és váltókat az Opel,
  • a lengyel Tychy, ahol 480 alkalmazott dolgozik, és jelenleg is motorgyártás folyik
  • és a magyarországi Szentgotthárd, ahol motort, váltót és egyéb alkatrészeket gyárt az Opel.


Magyarországon gyárthat motorokat a Peugeot
Fotó: Opel
A hír magyar szempontból is érdekes, hiszen akár a szentgotthárdi Opel-üzem is lehet az, amelyikben a PSA csoport a benzinmotorjait akarja gyártani, hiszen
  • kelet-európai üzem
  • már jelenleg is motorgyártás zajlik az üzemben
  • ráadásul az Opelen belül az egyik legalacsonyabb bérköltséggel működik a magyar gyár.November elején írtunk arról, hogy rövid időn belül másodszor jelentették be, hogy az Opel szentgotthardi üzemében jelentős létszámleépítést hajtanak végre. Az üggyel kapcsolatban Kaszás Zoltán, az Opel Szentgotthárd szóvivője megerősítette, hogy a termelési volumen változásai miatt idén további csökkenés várható a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott létszámban. A "termelési volumen változása" a cégen belüli megrendelések csökkenését jelenti. Közismert: a motorgyár a különböző végösszeszereléssel foglalkozó üzemeknek szállítja az erőforrásokat, és ha kevesebb Opel-motorral szerelt jármű készül a PSA-Opel konszern üzemeiben, akkor csökken a megrendelések száma.

A leépítések, illetve a teljesítmény visszafogásának híre nemcsak a munkavállalók körében keltett riadalmat, hanem az önkormányzatnál is, amelynek a cég közel 1,5 milliárd forint iparűzési adót fizet évente. Ez az összeg több mint fele a város - 2,6 milliárdos - éves költségvetésének. Nem csoda, hogy a település vezetése eközben vészforgatókönyvet készít elő. A legutóbbi testületi ülésen azon vitatkoztak, milyen helyi adót kellene megemelni vagy bevezetni, hogy a kieső iparűzési adót pótolják. Az egyik honatya szerint a kiesés az Opel által fizetett összeg 40 százalékát is elérheti.

November elején azt írtuk, hogy a szentgotthárdi üzem hosszú távú működése csak úgy képzelhető el, hogyha sikerül megállapodni a franciákkal arról, hogy a jövőben az Opel-motorok helyett nálunk gyártsák a cégcsoport erőforrásait. További lehetőséget jelenthetne az is, hogyha a magyarországi üzemben készülhetnének a PSA csoport elektromos autóihoz az elektromotorok, vagy az elektromos hajtáslánc más elemei a jövőben. Ha valóban a szentgotthárdi üzemben gyártana motorokat a PSA csoport, az biztosíthatná a magyarországi üzem jövőjét.

Természetesen feltettük a kérdéseinket a hírrel kapcsolatban a szentgotthárdi Opel üzem szóvivőjének is, aki elmondta, az Opel nemrég tette közzé hivatalos programját az autógyártó jövőjével kapcsolatban, ez a program több részletre is kitért, ami a vállalat jövőbeli tevékenységeit illeti, de olyan részletek, hogy hogyan alakul majd az egyes üzemek termelése, kihasználtsága vagy hogy a jövőben milyen termékeket gyártanak az egyes üzemekben, nem derültek ki a tervből. A mostani hírekkel kapcsolatban a vállalat nem tud konkrétumokat mondani.

Címlapkép: Shutterstock
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzin