Üzlet

Óriási atomüzletet köthet Romániában Kína

Portfolio
Több közép-kelet-európai állam is kínai finanszírozással és kivitelezésben fejlesztené energiaellátását, a potenciális projektekről a budapesti Kína-Kelet-Európa csúcs alkalmával is tárgyaltak a felek. Boszniában szénerőművet, Romániában pedig atomerőművet fejleszthetnek a kínai társaságok - ez utóbbi a térségben a legnagyobb kínai projekt lehet.
A budapesti Kína-Kelet-Európa csúcson és annak apropóján Magyarország mellett más régiós országok is jelentős fejlesztésekről folytattak megbeszéléseket az ázsiai ország vezetőivel.

A csúcstalálkozón Bosznia-Hercegovina egy 613 millió eurós hitelmegállapodást kötött a kínai külkereskedelmi bankkal egy új szénerőművi egység finanszírozására. A megállapodás értelmében az EPBiH bosnyák közmű vállalat tuzlai szénerőművéhez egy 450 megawattos új egységet építenek a Reuters értesülései szerint. A húszéves futamidejű hitel mellett a bosnyák közműcég, illetve a bosnyák állam 109 millió euró saját forrást is biztosít a projekthez.

Az EPBiH már 2014-ben konzorciumot alapított az erőműbővítésre, amelynek a China Gezhouba Group, valamint a Guangdong Electric Power Design erőműtervező is tagja. A fejlesztést azonban - amely az egyik legnagyobb energetikai célú projekt az országban - a finanszírozási problémákra tekintettel elhalasztották, a mostani megállapodással azonban vélhetően új lendületet kaphat.

Miután az Európai Unió, a Világbank és más pénzintézetek visszavágták a szénerőművek finanszírozását, a balkáni államok jókora nehézségekkel szembesülnek a finanszírozás biztosítása terén. A tervezett fejlesztés Bosznia-Hercegovina EU-csatlakozásakor további problémákat okozhat, miután emissziós értékei várhatóan csak újabb jelentős fejlesztéseket követően felelhetnek majd meg az egyre szigorodó uniós direktíváknak.

Denis Zvizdic bosnyák miniszterelnök szerint a projekt egy sor további közös beruházás előtt is megnyithatja az utat, ezeket azonban nem konkretizálta.

Kínai források szerint csak Bosznia-Hercegovinában több mint 3 milliárd euró értékben terveznek beruházásokat a kínai vállalatok.

Ezen túl, a kínai állami nukleáris energia társaság (CGNPC) jelenleg is tárgyal Romániával két új reaktorblokk felépítéséről a kínai Xinhua hírügynökség értesülései szerint. A cernavodai atomerőmű két új egységgel történő bővítése egy becslések szerint körülbelül 7 milliárd eurós beruházásban jöhet létre, és megvalósulása esetén a legnagyobb kínai projekt lenne Közép-Kelet-Európában.

A jelenleg két, egyenként 706 megawattos kanadai reaktorblokkot tartalmazó cernavodai atomerőmű bővítését 2007 óta tervezik, de a kiírt tendert 2009-ben szabálytalanságokra hivatkozva érvénytelenítették. A 2014-ben ismét kiírt tenderre egyedül a kínai CGN jelentkezett, és bár 2015-ben már memorandum is született az akkor hozzávetőleg 6 milliárd eurósra tervezett finanszírozásról, a projekt ismét elakadt, és csak idén szeptemberben indult újra. A korábbi hírek szerint a román Nuclearelectrica és a CGN a tervezéstől az üzemeltetésig terjedő fejlesztésről állapodott meg, a beruházásról szóló végső döntést pedig romániai sajtóértesülések szerint 2017 végéig hozhatják meg Bukarestben.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Hernadi