Az autók letaszították a trónról az erőműveket Amerikában
Üzlet

Az autók letaszították a trónról az erőműveket Amerikában

Portfolio
Négy évtized, egész pontosan 1978 után történt trónfosztás a legnagyobb légköri szennyezők tengerentúli toplistáján 2016-ban: az első hellyel járó kétes dicsőség így már nem az energiatermelő ágazatot, vagyis az erőműveket, hanem a szállítás-közlekedési ágazatot illeti meg.
A változás oka nem az, hogy az autók, kamionok, repülőgépek, vonatok és hajók emissziója emelkedett volna az Egyesült Államokban. Sőt, az ezredforduló óta a közlekedés-szállítási ágazat üvegházgáz-kibocsátása jelentősen csökkent is az ország energiainformációs hivatalának (EIA) adatai szerint.

A helycsere oka ehelyett valójában az, hogy a tengerentúli villamos energia rendszer közben még jelentősebb mértékben "zöldült ki".

Az EIA adatai alapján a szállítás-közlekedési ágazat legutóbb 1978-ban bocsátott ki több üvegházhatású gázt az államokban, mint az erőművek, az új első helyezett pedig 2017-ben tovább növelheti előnyét a Bloomberg elemzése szerint.

Mindez a konkrét számok nyelvén azt jelenti, hogy az áramtermelő és -továbbító rendszer emissziója a 2000-es évek közepének közel 2,5 milliárd tonnás éves rekord kibocsátási szintjéről alig több mint tíz év alatt alig messze 2 milliárd tonna alá süllyedt. A jelenség fő oka a szén háttérbe szorulása, a földgáz ezzel párhuzamos térnyerése, továbbá a tiszta megújuló energiaforrások, a nap- és szélenergia előretörése.

Közben a szállítási ágazat ugyan hasonló utat járt be, ám jóval kevésbé élesen csökkent a kibocsátása. Míg a 2000-es évek közepén még jócskán 2 milliárd tonna fölött alakult ez az érték, az ágazat 2016-ban 1,879 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki összesen, amivel - a csökkenés ellenére is a legnagyobb széndioxid-kibocsátóvá vált az Egyesült Államokban.

A Barack Obama elnöksége alatt bevezetett szigorú kibocsátási szabványoknak köszönhetően az autók jóval hatékonyabbá váltak ugyan, ezt a kedvező hatást azonban teljesen kioltja az SUV-k, crossoverek és pickupok iránti, egyre erőteljesebb kereslet.

Ezzel együt, amit az erőműszektorban a nap- és szélerőművek teljesítettek, azt a szállítási ágazatban az elektromos autók vihetik végbe. Az elektromos autók várhatóan a 2020-as évek közepén válnak a belső égésű motorral felszerelt modellek igazán veszélyes kihívóivá.

Emellett hamarosan az ország úgynevezett tiszta levegő politikája is módosulhat, méghozzá kedvezőtlen irányban. A Trump adminisztráció ugyanis a legszigorúbb üzemanyag-hatékonysági standardok visszavonását fontolgatja, amelyek a 2020-as évek elején lépnének hatályba.

(Bloomberg)

Címlapkép: MTI/EPA/Kennedy Brown
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Frankfurti tőzsde