Üzlet

Magyar hitelből épít buszgyárat Irán

Portfolio
Hanyatlik a magyar buszgyártás, múlt héten mégis ezer darab Ikarus-busz gyártásáról és szállításáról kötött együttműködési megállapodást a cég. Összeszerelő üzemet is építenének Iránban helyi partnerrel, amit az Eximbank hiteléből finanszírozhatnak.
Múlt heti hír volt, hogy 1000 Ikarus-buszt vesz Irán, ezzel párhuzamosan pedig Széles Gábor közölte, hogy összeszerelő üzemet is épít valamelyik helyi partnerrel. A bejelentésen Varga Mihály elmondta, hogy az Eximbank 162 millió dollárt (50 milliárd forint) különített el a gazdasági kapcsolatok előmozdítására, ebből pedig feltételezhető, hogy ez az a hitel, amiből a kiválasztott iráni partner elkezdené a buszgyártást - írja a 444.hu.

Az iráni sajtó szerint a buszgyártás két éven belül indulna el, ami azt jelzi, hogy még tervek sincsenek a gyártáshoz, vagy a gyártókapacitáshoz. Széles Gábor beszélt orosz és kínai partnerekkel való együttműködésről is.

Az elmúlt harminc évben miközben a magyar buszgyártás hanyatlott, addig Oroszország és Kína saját buszokat kezdett gyártani. Vagyis valóban lehet, hogy lesz kínai-magyar busz, csak már nem Magyarország, hanem Kína adja majd a technológiát, a magyar fél pedig valószínűleg csak valamilyen perifériát, például ajtót vagy széket gyárt majd.

Az Ikarus-csoport októberben alapította meg a kínai partnerrel az Ikraus-Yinlong Járműgyártó Zrt.-t. A másik kínai buszgyártó, a BYD Komáromban évente 400 üzemet szerel össze a Nokia egykori üzemében. Magyar buszgyártás valójában nem létezik, évente mindössze néhány tucat buszról beszélhetünk. Az Ikarus-csoport az utolsó saját fejlesztésű és gyártású buszát 2003-ban adta el. Az Ikarus-csoporttal később több, a magyar buszgyártásban is érdekelt cég próbált meg összeállni, például a szeghalmi Auto Rad Controlle, de nem sok sikerrel. Jelenleg meglehetősen alacsony színvonalon és darabszámban képes a magyar ipar autóbuszt előállítani, ezt is úgy, hogy a fontos alkatrészeket meg kell vásárolni, vagyis inkább csak összeszerelés megy.

(444)
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Davos0124