Véget vet az olajkorszaknak a Világbank
Üzlet

Véget vet az olajkorszaknak a Világbank

Portfolio
2019 után a Világbank nem finanszírozza többé az olaj- és gázkutatást, illetve -kitermelést - jelentette be a bank a klímaváltozás okozta fenyegetésre hivatkozva egy párizsi klímacsúcson. Nem sokkal korábban a Bank of England vezetője azt mondta, új globális kezdeményezést indítanak, amelynek keretében az önkéntesen csatlakozó vállalatok pénzügyi jelentéseikben külön kitérnek majd a globális felmelegedésnek való közvetlen és közvetett kitettségükre.
A Világbank a párizsi One Planet Summit című klímakonferencián jelentette be, hogy két éven belül véget vet az olaj- és gázkitermelés pénzügyi támogatásának. Miután 2010-ben már felfüggesztette a széntüzelésű erőművek fejlesztésének hitelezését, a pénzintézet továbbra is jelentős nyomás alatt állt különféle lobbi- és zöld szervezetek részéről, hogy az olaj- és gázszektorban is tegye meg ugyanezt a lépést. A bank évente körülbelül 1 milliárd dollárnyi hitelt helyez ki a feltörekvő országokban ezen a területen. Teljes, hozzávetőleg 280 milliárdos portfóliójának 1-2 százalékát teszik ki az olaj- és gázprojektek.

A lépést egyértelműen a klímaváltozással indokolta a bank, amely azt ígérte, 2020-ra hitelezési tevékenysége 28 százaléka valósul majd meg klímaakciókkal összefüggésben. Kivételes körülmények között azonban a bank továbbra is elképzelhetőnek tartja az olaj- és gázprojektek hitelezését, mégpedig azon legszegényebb országokban, ahol az energiához való hozzáférés ezen módon történő biztosítása nem kerül konfliktusba a 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény vállalásaival.

A Világbank bejelentése azt követően történt meg, hogy a Bank of England elnöke, Mark Carney közölte, 237, összességében 6300 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező vállalat támogatásával új globális kezdeményezést indítanak azért, hogy elősegítsék az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság megteremtését.

A séma értelmében a vállalatok önkéntes kötelezettséget vállalnak arra, hogy pénzügyi jelentéseikben beszámolnak a globális felmelegedésnek való közvetlen és közvetett kitettségükről. Így a bankoknak például nyilvánosságra kell hozniuk, mennyit hitelt helyeztek ki az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat hordozó cégeknek. A kezdeményezés mellett a 30, globális rendszer szinten jelentős bankból 20 kötelezte el magát, de vezető építőipari, szállítási, kereskedelmi, bányászati és energiacégek is csatlakoztak hozzá.

(The Guardian)

Címlapkép: MTI/EPA/Royal Dutch Shell/Ken Taylor
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
E.ON