Véget vet az olajkorszaknak a Világbank
Üzlet

Véget vet az olajkorszaknak a Világbank

Portfolio
2019 után a Világbank nem finanszírozza többé az olaj- és gázkutatást, illetve -kitermelést - jelentette be a bank a klímaváltozás okozta fenyegetésre hivatkozva egy párizsi klímacsúcson. Nem sokkal korábban a Bank of England vezetője azt mondta, új globális kezdeményezést indítanak, amelynek keretében az önkéntesen csatlakozó vállalatok pénzügyi jelentéseikben külön kitérnek majd a globális felmelegedésnek való közvetlen és közvetett kitettségükre.
A Világbank a párizsi One Planet Summit című klímakonferencián jelentette be, hogy két éven belül véget vet az olaj- és gázkitermelés pénzügyi támogatásának. Miután 2010-ben már felfüggesztette a széntüzelésű erőművek fejlesztésének hitelezését, a pénzintézet továbbra is jelentős nyomás alatt állt különféle lobbi- és zöld szervezetek részéről, hogy az olaj- és gázszektorban is tegye meg ugyanezt a lépést. A bank évente körülbelül 1 milliárd dollárnyi hitelt helyez ki a feltörekvő országokban ezen a területen. Teljes, hozzávetőleg 280 milliárdos portfóliójának 1-2 százalékát teszik ki az olaj- és gázprojektek.

A lépést egyértelműen a klímaváltozással indokolta a bank, amely azt ígérte, 2020-ra hitelezési tevékenysége 28 százaléka valósul majd meg klímaakciókkal összefüggésben. Kivételes körülmények között azonban a bank továbbra is elképzelhetőnek tartja az olaj- és gázprojektek hitelezését, mégpedig azon legszegényebb országokban, ahol az energiához való hozzáférés ezen módon történő biztosítása nem kerül konfliktusba a 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény vállalásaival.

A Világbank bejelentése azt követően történt meg, hogy a Bank of England elnöke, Mark Carney közölte, 237, összességében 6300 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező vállalat támogatásával új globális kezdeményezést indítanak azért, hogy elősegítsék az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság megteremtését.

A séma értelmében a vállalatok önkéntes kötelezettséget vállalnak arra, hogy pénzügyi jelentéseikben beszámolnak a globális felmelegedésnek való közvetlen és közvetett kitettségükről. Így a bankoknak például nyilvánosságra kell hozniuk, mennyit hitelt helyeztek ki az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat hordozó cégeknek. A kezdeményezés mellett a 30, globális rendszer szinten jelentős bankból 20 kötelezte el magát, de vezető építőipari, szállítási, kereskedelmi, bányászati és energiacégek is csatlakoztak hozzá.

(The Guardian)

Címlapkép: MTI/EPA/Royal Dutch Shell/Ken Taylor
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
BÉT