Előfizetői tartalom

Fázni fogunk vagy megsülünk? Óriási dilemmát okoz a mega-gázprojekt

Portfolio
Elhalasztotta egy sokak szerint kulcsfontosságú, mások által erősen vitatott gázvezeték finanszírozására vonatkozó döntését az Európai Beruházási Bank. Az EBB vezetésének érvelése szerint még több időre van szüksége a két éve az asztalán lévő Adria-gázvezeték projekt értékeléséhez annak érdekében, hogy az eurómilliárdos értékű hitelről döntést hozhassanak. A hezitálás valahol érthető: míg az ausztriai gázelosztó központ éppen ezen a héten történt balesete élesen rávilágított az európai ellátás sérülékenységére, addig az egyre sürgetőbb klímaszempont a fosszilis energiahordozók banki finanszírozásának visszafogása irányába mutat. Az óriási gázprojekt körüli vita is jól jelzi az emberiség előtt álló egyik legjelentősebb kihívás nagyságát.
Az Adria-gázvezeték (Trans Adriatic Pipeline, TAP) a Déli Gázfolyosó nevű csővezeték-rendszer részeként épülne ki, amelynek elsődleges célja az azeri földgáz Európába juttatása. A projekt résztvevői a hatalmas költségek fedezésére az EBB támogatásával is számolnak;az 1,5 milliárd euró körüli összegű hitel a legnagyobb lenne a bank eddigi történetében.Kedden este...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái