Trump nem érti a különbséget éghajlat és időjárás között
Üzlet

Trump nem érti a különbséget éghajlat és időjárás között

Portfolio
Úgy tűnik, lassacskán nehéz lesz úgy idéznie elnökét az egyesült államokbeli média nem kormánypárti felének, hogy ne kelljen pironkodnia miatta. A CNN-nél érezhetően kivágta a biztosítékot Donald Trump legújabb, klímaváltozás témájában megosztott gondolata, amellyel az elnök közvetve ismét tagadta a globális felmelegedés tudományos körökben evidenciának számító tényét.
A téli szünidőt a floridai Palm Beachen múlató Trump csütörtök este a következőket tweetelte a 22 Celsius-fokból:

A keleti parton a mostani lehet a valaha feljegyzett LEGHIDEGEBB szilveszter. Talán használhatnánk egy kicsit a jó öreg globális felmelegedésből, amely ellen védekezve nem más, mint a mi országunk DOLLÁR EZERMILLIÁRDOKAT fizetne. Öltözzenek be!
A mögöttes "logika" ezúttal is meglehetősen egyszerű: hogyan lehetne a klímaváltozás, más néven globális felmelegedés valóságos, ha olyan hideg van odakint?

A CNN felidézi Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátor 2015. februári emlékezetes alakítását is, amikor a politikus egy hógolyóval kívánta cáfolni a globális felmelegedés tényét. A jelenet vicces jellegét azonban erősen korlátozta, hogy Inhofe a szenátus Környezetvédelmi és Közmunkaügyi Bizottságának elnökeként adta elő a számot.

Amit sem Trump, sem Inhofe nem értett meg a jelek szerint - vagy csupán egyszerűen nem vett figyelembe -, az az, hogy az "időjárás" és az "éghajlat" egyáltalán nem ugyanaz - hívja fel a figyelmet a CNN. A különbség lényege röviden az, hogy míg az időjárás az atmoszféra biztosította körülmények rövid időtartamon belüli alakulását jelenti, addig a klíma vagy éghajlat fogalma az atmoszféra viszonylag hosszabb periódus alatt mutatott változásait takarja - igyekezett tájékoztatni az elnököt is a portál a NASA-ra hivatkozva.

Így hát, míg az időjárást tekintve jelenleg az USA keleti partvidékén valóban szokatlanul kemény tél tombol, nagy havazásokkal és hidegekkel, addig hosszabb távlatban vizsgálva a légköri körülményeket és a NASA rendelkezésre álló adatokat már sajnos egészen más kép bontakozik ki:

2017 októbere és első tíz hónapja a mérések 1880-as évek óta íródó történetében volt a második legmelegebb ilyen periódus - a listán pedig csak 2016 hasonló időszakai előzik meg.

A világ első számú szuperhatalmát vezető Trump újabb megnyilatkozása egyébként passzol az elnök által eddig a klímaváltozás témájában megfogalmazottakkal. Az elnök és kormányának több tagja - például a hőmérsékleti rekordokról szóló hírek sorjázása ellenére - korábban többször is hangot adott szkepszisének a klímaváltozás, illetve az emberiség ebben játszott szerepe kapcsán; Trump idén nyáron bejelentette az USA kilépését a Párizsi Klímaegyezményből, így az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amelyik nem vesz részt az egyezményben. Az elnök ennek jegyében számos, az elődje, Barack Obama által hozott környezetvédelmi célú szabályozást hatálytalanított és a fosszilis energiavállatoknak kedvező döntést hozott.

Címlapkép: MTI/EPA pool/Kevin Dietsch
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Frankfurt Stock Exchange