Trump nem érti a különbséget éghajlat és időjárás között
Üzlet

Trump nem érti a különbséget éghajlat és időjárás között

Portfolio
Úgy tűnik, lassacskán nehéz lesz úgy idéznie elnökét az egyesült államokbeli média nem kormánypárti felének, hogy ne kelljen pironkodnia miatta. A CNN-nél érezhetően kivágta a biztosítékot Donald Trump legújabb, klímaváltozás témájában megosztott gondolata, amellyel az elnök közvetve ismét tagadta a globális felmelegedés tudományos körökben evidenciának számító tényét.
A téli szünidőt a floridai Palm Beachen múlató Trump csütörtök este a következőket tweetelte a 22 Celsius-fokból:

A keleti parton a mostani lehet a valaha feljegyzett LEGHIDEGEBB szilveszter. Talán használhatnánk egy kicsit a jó öreg globális felmelegedésből, amely ellen védekezve nem más, mint a mi országunk DOLLÁR EZERMILLIÁRDOKAT fizetne. Öltözzenek be!
A mögöttes "logika" ezúttal is meglehetősen egyszerű: hogyan lehetne a klímaváltozás, más néven globális felmelegedés valóságos, ha olyan hideg van odakint?

A CNN felidézi Jim Inhofe oklahomai republikánus szenátor 2015. februári emlékezetes alakítását is, amikor a politikus egy hógolyóval kívánta cáfolni a globális felmelegedés tényét. A jelenet vicces jellegét azonban erősen korlátozta, hogy Inhofe a szenátus Környezetvédelmi és Közmunkaügyi Bizottságának elnökeként adta elő a számot.

Amit sem Trump, sem Inhofe nem értett meg a jelek szerint - vagy csupán egyszerűen nem vett figyelembe -, az az, hogy az "időjárás" és az "éghajlat" egyáltalán nem ugyanaz - hívja fel a figyelmet a CNN. A különbség lényege röviden az, hogy míg az időjárás az atmoszféra biztosította körülmények rövid időtartamon belüli alakulását jelenti, addig a klíma vagy éghajlat fogalma az atmoszféra viszonylag hosszabb periódus alatt mutatott változásait takarja - igyekezett tájékoztatni az elnököt is a portál a NASA-ra hivatkozva.

Így hát, míg az időjárást tekintve jelenleg az USA keleti partvidékén valóban szokatlanul kemény tél tombol, nagy havazásokkal és hidegekkel, addig hosszabb távlatban vizsgálva a légköri körülményeket és a NASA rendelkezésre álló adatokat már sajnos egészen más kép bontakozik ki:

2017 októbere és első tíz hónapja a mérések 1880-as évek óta íródó történetében volt a második legmelegebb ilyen periódus - a listán pedig csak 2016 hasonló időszakai előzik meg.

A világ első számú szuperhatalmát vezető Trump újabb megnyilatkozása egyébként passzol az elnök által eddig a klímaváltozás témájában megfogalmazottakkal. Az elnök és kormányának több tagja - például a hőmérsékleti rekordokról szóló hírek sorjázása ellenére - korábban többször is hangot adott szkepszisének a klímaváltozás, illetve az emberiség ebben játszott szerepe kapcsán; Trump idén nyáron bejelentette az USA kilépését a Párizsi Klímaegyezményből, így az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amelyik nem vesz részt az egyezményben. Az elnök ennek jegyében számos, az elődje, Barack Obama által hozott környezetvédelmi célú szabályozást hatálytalanított és a fosszilis energiavállatoknak kedvező döntést hozott.

Címlapkép: MTI/EPA pool/Kevin Dietsch
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
BÉT