Dőlnek a rekordok a tőzsdéken, nagy hiba nem részvénybe fektetni (TOP10 sztori - 1.)
Üzlet

Dőlnek a rekordok a tőzsdéken, nagy hiba nem részvénybe fektetni (TOP10 sztori - 1.)

Portfolio
13, 19, 23, 28, 36. Ezek nem a heti lottószámok, hanem néhány részvényindex, a német DAX, az amerikai S&P 500, a magyar BUX, az indiai Sensex és a kínai Hang Seng idei árfolyam-elmozdulása százalékban. Ezek a számok is jól mutatják, hogy jó éve volt idén a részvénypiacoknak, több rekord is megdőlt a világ tőzsdéin, és ha hiszünk a stratégáknak, a részvénypiaci szárnyalásnak még nincs vége.

Csukott szemes vétel

Utólag már könnyű dolgunk van, semmi mást nem kellett volna tennünk idén év elején, csak befektetni a világ vezető részvényindexei közül szinte bármelyikbe, és azzal a magyar állampapírhozamok többszörösét kereshettük volna meg. Egyébként csak a részvénystratégák tanácsait kellett volna követni, hiszen a nagy elemzőházak többsége optimista volt tavaly év végén, és 2017-re a legtöbb részvénypiacon további emelkedést jeleztek előre. Az egyik leginkább figyelt részvényindexre, az S&P 500-ra 3-10 százalék közötti emelkedést jeleztek előre, ehelyett lett majdnem 20, és ez még nem is kiemelkedő 2017-ben, világszerte bőven találunk olyan részvénypiacokat, amelyek jóval nagyobbat emelkedtek idén, mint a szélesebb amerikai részvénypiac.

A fontosabb amerikai tőzsdék 8 (Mexikó) - 78 (Argentína) százalékot, a fontosabb ázsiai tőzsdék 7 (Sanghaj/Kína) - 48 (Vietnam) százalékot emelkedtek, az európai részvényindexek többsége is emelkedett idén (legnagyobb mértékben 71 százalékos emelkedéssel az ukrán tőzsde), de itt már voltak olyan piacok is (például az orosz, a horvát vagy a bosnyák), amelyek estek 2017-ben.
TOP10 sztori
Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította az év legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül.

Kiemelkedő év volt

 • Több szempontból is kiemelkedő év volt 2017, a világ részvénypiacait leképező MSCI All-Country World Index 2017-ben 21,8 százalékkal új mindenkori csúcsra emelkedett, mégpedig úgy, hogy idén minden egyes hónapban emelkedett, erre korábban soha nem volt példa.
 • A világ egyik legfontosabb részvényindexe, a Dow Jones idén 71-szer emelkedett új történelmi csúcsra (a 2016-os amerikai elnökválasztás óta 87 új zárócsúcs született), idén először lépett át éven belül négy 1000-pontos szintet, az év során kétszer fordult elő, hogy zsinórban 10 napig emelkedjen az index, erre 1959 óta nem volt példa, és egymást követő 8 hónapban emelkedett a benchmark, ilyen utoljára 1995-ben fordult elő.
 • A brit FTSE 100 az év végi nagy hajrával történelmi csúcson zárta 2017-et, a Brexit-félelmek ellenére.
 • Az amerikai technológiai szektor nagyon erős volt idén, a Nasdaq 100 index az év során egyik történelmi csúcsról a másikra emelkedett, és története során először érte el a 7000 pontos szintet. Csak összehasonlítás képpen: 36 százalékkal magasabbra emelkedett idén a Nasdaq, mint ahol 2000-ben a tech lufi kipukkanása előtt állt.
 • Nem csak a nyugati fejlett, de az ázsiai fejlődő piacok is nagyot mentek idén, az ázsiai MSCI Asia Pacific Index közel 29 százalékot emelkedett, a 2008-as globális gazdasági válság óta nem volt ilyen erős az ázsiai részvénypiacok emelkedése, a hongkongi tőzsde 36, az indiai 28, a dél-koreai 25 százalékot emelkedett idén.
 • A magyar részvénpiac is nagyot ment idén, a BUX 23 százalékos emelkedése mögött az OTP 28 és a Mol 17 százalékos emelkedése áll (ezek az értékek már az osztalékfizetések utáni adatok), de a midcapek közül több is nagyot emelkedett (Opus, Konzum, Appeninn, CIG, BIF, FHB stb.). A BUX története során idén először emelkedett 40 ezer pont fölé, 2017-ben közel harmadával feljebb is állt, mint a válság előtt, a 2007-es csúcson.

Miért ez a nagy jókedv?

Több olyan okot is fel tudunk sorolni, amely az idei nagy részvénypiaci rali mögött áll, nem egy-egy tényezők, inkább ezek együttesen segítették feljebb a részvénpiacokat.

 • Bár a fontosabb jegybankok eszközvásárlási programjai hamarosan kifuthatnak, a Fed már le is állította programját, a japán és az európai jegybank még mindig masszív volumenben vásárol kötvényeket, vagyis a pénznyomtatás még zajlik, ez felfelé hajtja az eszközárakat.
 • A világ nagy részén évtizedek óta, vagy soha nem látott alacsony szinten áll a jegybanki alapkamat, sőt, olyan országok (Svájc, Dánia, Svédország, Japán) is vannak, ahol a kamat már negatív. Ilyen környezetben a kockázatmentes vagy alacsony kockázatú befektetések hozama rendkívül alacsony, ezért a pénz a kockázatosabb befektetések, például a részvények felé áramlik, felfelé hajtva az árakat.
 • A világgazdaság kifejezetten erős, a globális GDP idén az IMF előrejelzése alapján 3,6 százalékkal bővülhet, a fontosabb országok, régiók gazdasága bővül, az eurózóna is kezd magára találni, és a kínai gazdaság növekedési üteme is csak mérsékelten csökken, jövőre pedig tovább gyorsulhat a globális gazdasági növekedés.
 • A Trump adminisztráció több olyan reformot is elindított, amely csökkenti az amerikai vállalatok adóterheit, és enyhíti a rájuk vonatkozó szabályozás szigorát (vállalati adóterhek csökkentése, Dodd-Frank-törvény lazítása, a gyógyszerek engedélyeztetési folyamatának egyszerűsítése, stb.). Részben a Trump trade-nek köszönhető, a részvénypiacok, elsősorban az amerikai tőzsdék szárnyalása.
 • Az amerikai technológiai szektor vállalatai nagyon erősek voltak idén, a fontosabb vállalatok papírjai, a FAANG-részvények (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google/Alphabet) az év nagy részében magukkal húzták felfelé az amerikai tőzsdéket. Végül a Facebook 53, az Apple 46, az Amazon 56, a Netflix 55, az Alphabet 36 százalékot emelkedett. Ezek a vállalatok az S&P 500 kapitalizációjának már több mint tizedét adják, a benchmark emelkedésének nagy részét az 5 nagy tech cég részvényárfolyamának az emelkedése adta idén.
 • A nyersanyagárak az év során jellemzően emelkedtek, az ipari fémek, a nemesfémek (arany +13%, ezüst +7%) és az olaj (WTI +11%, Brent +17%) árfolyama is emelkedett idén, ez pedig felfelé húzta a nyersanyagkapcsolt vállalatok részvényárfolyamait.
 • Zsinórban harmadik éve, éves szinten több mint 50 ezer felvásárlást jelentettek be vállalatok, ráadásul idén igazán nagy akvizíciókra is sor került, amelyek (ha tőzsdei cég volt a célpont) jellemzően prémiumon valósultak meg a piaci árhoz képest, ezek megmozgatták a befektetők fantáziáját. Az egészségügyben a CVS és az Aetna 69 milliárd dolláros tranzakciója hozott pezsgést, a kiskereskedelemi szektort az mozgatta meg, amikor az online behemót, az Amazon 13 milliárd dollárért megvette a Whole Foods-ot.

Pedig voltak kockázatok bőven

 • Az év során kisebb vagy nagyobb mértékben, de folyamatosan lekötötte a befektetők figyelmét az Egyesült Királyság kilépési folyamata az EU-ból. A folyamat sebességével, költségeivel, és a vállalatokra (elsősorban a pénzügyi szektorra és a termelő vállalatokra) gyakorolt hatásaival kapcsolatos bizonytalanság nyomás alatt tartotta az árfolyamokat.
 • Donald Trump sorozatos botrányai miatt az év folyamán többször a levegőben lógott annak a kockázata, hogy az amerikai elnök kitölti-e egyáltalán a négyéves elnöki ciklust.
 • Az Egyesült Államokban komoly egészségügyi és adóreformot terveztek végrehajtani, a reformok előkészítése azonban több alkalommal megakadt, és úgy tűnt, mindkét kezdeményezés elbukik.
 • Észak-Korea idén több alkalommal rakéta és atomkísérletet hajtott végre, amivel nem csak lokális, de globális geopolitikai feszültség alakult ki.
 • A természeti katasztrófák (mexikói földrengés, kaliforniai erdőtüzek, hurrikán pusztítása Puerto Ricóban stb.) globális szinten több százmilliárd dolláros veszteségeket okoztak.
 • Világszerte több ezren vesztették életüket terrortámadásokban, amelyek célpontjai egyre inkább a nyugati világ metropoliszai voltak (Barcelona, London, Manchester, Párizs stb.).

Utólag visszanézve ezek a kockázatok csak időlegesen vagy csak lokálisan hatottak a részvénypiacokra, a globális ralit nem tudták érdemben megakasztani.

2018 is jó év lehet

És hogy mit hozhat 2018? A részvénypiaci stratégák többsége továbbra is optimista, amit azzal indokolnak, hogy az alacsony kamatkörnyezet, az olcsó pénz időszaka még évekig velünk marad (még ha egyes jegybankok, mint a Fed már kamatot emel), a vállalatok alapvetően jól teljesítenek, a profit marginok magasak, a vállalati mérlegek erősek, és bár a részvénypiacok többsége már nem olcsó, az alacsony kamatok miatt a befektetők nagy része még mindig a kockázatosabb eszközöket, így a részvényeket preferálja majd 2018-ban is. Ha csak abból indulnánk ki, hogy 2018-ra mit várnak a nagy elemzőházak az egyik legfontosabb részvényindex, az S&P 500 esetében, akkor azt mondhatnánk, hogy jó év vár ránk a részvénpiacokon, a stratégák közül a legpesszimistábbak is 3-5 százalékos emelkedésre számítanak, a legoptimistábbak közel 15 százalékos emelkedést várnak az S&P 500-ban.

Címlapkép: Shutterstock
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1126212271