Rémhír terjed Paksról
Üzlet

Rémhír terjed Paksról

Portfolio
A Paksi Atomerőmű negyedik blokkjának mozgása ismert és ellenőrzött folyamat, a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely szerint rémhírterjesztés zajlik "Paks süllyedése" körül. Korábban a Népszava azt írta, az Országos Atomenergia Hivatal a blokk "öregedéskezelési" terveiben "nemmegfelelőséget mutató süllyedési értékeket" tapasztalt, ennek kapcsán Paksra "tényállástisztázó" felszólítást postáztak.
A minisztérium reakciójában hangsúlyozza, az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken.

A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával

- írták.

A paksi atomerőmű negyedik blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az engedélyezési eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn - emlékeztetett a tárca.

Az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) - írta a IV. atomblokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklására hivatkozva a Népszava, amely szerint a dokumentum bizonyos kitételei a vártnál jelentősebb süllyedésre utalnak. A cikk szerint az OAH túl általánosnak ítélte az atomerőmű süllyedésméréssel kapcsolatos módszereit. Októberben a paksiak ígéretet tettek a pontosításra, a hivatal pedig ezzel beérve nem gördített akadályt a IV. blokk élettartam-hosszabbítása elé.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Benzinkút
Olvasta már? Olcsóbb lett a benzin