Üzlet

Hiány van a villamosenergia-hálózatot karbantartó szakemberekből

Portfolio
A Mavir és az egész iparág tapasztalja a szakemberhiányt, és nemcsak mérnökből van kevés, hanem azokból a szakemberekből is, akik el tudják végezni a hálózati karbantartásokat. Ezért a társaság az utánpótlás biztosítása érdekében évekkel ezelőtt saját programot dolgozott ki - mondta Csomai Kamilla, a Mavir, Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatója, az ENTSO-E európai villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítók szervezetének igazgatósági tagja a Figyelőnek adott interjúban.
Az interjú további érdekesebb pontjai:
  • A fogyasztási szokások megváltozása kihívást jelent a tavasz és ősz között esedékes, a hálózatot érintő felújítások és az ezzel járó távvezeték-kikapcsolások ütemezésében. A megnövekedett nyári felhasználás ellenére sikerült a legmelegebb évszakban esedékes karbantartásokat kevesebb napra korlátozottan, gondosabban megvalósítani.
  • Az unióban erőteljes harmonizációs folyamat zajlik. Ennek érdekében a Mavir nemzetközi és hazai piacfejlesztési projektek keretében dolgozik a villamosenergia-piacok regionális és európai szintű összekapcsolásának a megvalósításán. A nyugat- és kelet-európai piacok egységesítésénél a mi térségünk van nehezebb helyzetben.
  • A Mavir szorosan együttműködik és rendszeresen személyesen is egyeztet az Európai Bizottság energiaügyért felelős alelnökével, elősegítve a szektort érintő jogszabályok kidolgozását.
  • A Mavir egyik fő feladata, hogy a változó környezetben kialakítsa a megfelelő folyamatokat, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy a magyar hálózaton megjelenő megújuló termelőegységek zökkenőmentesen illeszkedjenek be a hazai termelésbe. A megújulók arányának növelésére vonatkozó törekvés a környező országokban is megjelenik, ami további kihívást jelent az európai rendszerirányító társaságok működése terén; ez azoknak a régiós együttműködéseknek is fontos eleme, amelyekben a Mavir is részt vesz.
  • Az atomerőművi blokkok megléte és szerepe a hazai rendszerben az ellátásbiztonság érdekében megkerülhetetlen tényező Csomai Kamilla szerint, aki úgy véli, a nukleáris energia mellett szól környezetbarát jellege, és az áramigények hazai termeléssel történő minél nagyobb arányú fedezéséhez is szükség van a paksi blokkokra.
  • A Mavir vezetője szerint az energetika hagyományosan férfias iparág, (...) kezdetben ő is érzett némi szokatlan zavart férfi kollégái részéről, de már hét éve van a Mavirnál, és most már elmondhatja, hogy elismerik a szakmában.


(Figyelő)
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX