Világvége átmenetileg elhalasztva - Haladékot kapott az emberiség?
Üzlet

Világvége átmenetileg elhalasztva - Haladékot kapott az emberiség?

Portfolio
A jelenleg leginkább elfogadott prognózisokban előre jelzettnél kisebb lehet a klímaváltozás hatására a 21. század végére várható globális felmelegedés mértéke egy új, a Nature című lapban publikált jelentés szerint. Eszerint a Föld felszínének felmelegedése valószínűleg nem éri majd el a 4-5 Celsius-fokot a 2100-as évek körül, összevetve az iparosodás előtti szintekkel. Ez azt jelenti, hogy a Föld és az emberiség egyelőre elkerülheti a legrosszabb forgatókönyv megvalósulását, amit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének, a témában széles körben elfogadott előrejelzése valószínűsít. Hátradőlni azonban ennek ellenére sem szabad.
A világ legfontosabb nemzetközi klímaügyi szervezete, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének érvényben lévő prognózisa szerint a századfordulóig a globális felmelegedés mértéke 1,5 és 4,5 Celsius-fok között alakulhat, nagyrészt attól függően, hogy az emberiség milyen és mekkora erőfeszítéseket tesz a légköri üvegházgáz-kibocsátás és -koncentráció csökkentése érdekében.

Ehhez képest egy új kutatás, illetve az University of Exeter kutatói által alkalmazott új metodológia alapján a Föld felszínének felmelegedése 2,2 és 3,4 Celsius-fok között valósulhat meg, a legvalószínűbbnek pedig a 2,8 fokos hőmérséklet-emelkedést tartják. A felülvizsgált kalkulációk eredménye szerint a legszélsőségesebb éghajlati reakciók gyakorlatilag kizárhatóak a lehetséges kimenetelek közül

- mondta a The Guardiannek Peter Cox, az University of Exeter professzora.

Világvége átmenetileg elhalasztva - Haladékot kapott az emberiség?
Bal oldali skála: valószínűség; vízszintes skála: a felmelegedés várható mértéke Celsius-fokban (forrás: Nature/University of Exeter)
Amellett, hogy a légköri szén-dioxid koncentráció emberi tevékenységből fakadó várható emelkedésére vonatkozó becslések is jelentős szórást mutatnak a képlet számos ismeretlen változója miatt (pl. politikai cselekvés, technológiai fejlődés), a tudósok egyelőre azt sem tudják meghatározni, hogy az atmoszférikus szén-dioxid koncentrációjának megduplázódása konkrétan mekkora átlagos felmelegedést okozhat a Föld felszínén.

Míg a korábbi előrejelzések a történelmi hőmérsékleti rekordokra fókuszáltak, addig a University of Exeter kutatói a globális hőmérséklet évről-évre megmutatkozó fluktuációját állították vizsgálatuk középpontjába. Vagyis, a hőmérséklet rövid távú változásait, illetve az éghajlati rendszer átlagtól való kisebb eltéréseit jobban figyelembe vették, mint a témában készült más előrejelzések.

Noha a katasztrofális klímajelenségek kisebb valószínűségét jelző friss kutatás megnyugtató lehet, a kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy lazíthatunk a klímaváltozás elleni küzdelem tempóján. A Föld felszínének globális átlaghőmérséklete jelenleg körülbelül 1 Celsius-fokkal haladhatja meg a bázisnak tartott 18. század végi-19. század eleji állapotot, és a következmények máris széleskörűek és fájdalmasak, elég csak az extrém hőhullámokra és viharokra, a tengerszint emelkedésére, vagy az ökoszisztéma pusztulására gondolni. A 19. század kezdete óta a légköri szén-dioxid-koncentrációja nagyjából felével emelkedett, 280 ppm-ről 407 ppm-re.

Világvége átmenetileg elhalasztva - Haladékot kapott az emberiség?
Ha alacsonyabb is a korábbi prognózisokban valószínűsített 4-5 fokos emelkedésnél, a most megjelent kutatás által legrosszabb forgatókönyvként előrejelzett 3,4 fokos hőmérséklet-emelkedés is brutális hatásokkal járhat a földi élővilágra és az emberi civilizációra nézve. A mérföldkőnek tekinthető, 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény keretében a világ országainak nagy többsége elkötelezte magát, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az iparosodás előtti szintekkel összevetve a felmelegedés mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 fokon tartsák.

Mindemellett a jelentés értelemszerűen nem számolhatott a földi klíma előre nem látható gyors változásaival, márpedig a klímakutatók szerint az éghajlatváltozás folyamata időnként hirtelen változásokba, fordulópontokba sűrűsödik be. Ilyen hirtelen változás lehet a Golf-áramlat összeomlása vagy a permafroszt, a jégsapkák és a gleccserek már napjainkban is megfigyelhető rendkívül gyors olvadása - márpedig ezek bármelyike teljesen újraírhatja az egyenletet, és nem a Föld javára.

Már nem lesz elég a kibocsátás csökkentése? Az ENSZ új jelentésvázlata közben azzal számol, hogy amennyiben a kormányok nem tesznek eddig példátlan lépéseket a fosszilis energiahordozók - tehát a szén, az olaj és a földgáz - tiszta energiaforrásokra való lecserélése érdekében, akkor a Föld felszíni átlaghőmérséklete már valamikor 2040-es években 1,5 Celius-fokkal meghaladhatja a bázist. Vagyis, több mint 50 évvel előbb teljesül a Párizsi Klímaegyezmény által maximálisan elfogadható mértékűnek tartott felmelegedés. A tervezet kormányoknak szóló ajánlásai között így várhatóan már nem csak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentését, hanem a légköri szén-dioxid mesterséges és természetes úton történő kivonását célzó intézkedések is szerepelnek majd. Ez utóbbit például masszív erdősítések révén lehetne megvalósítani, azonban a mezőgazdasági művelés terjedése, valamint éppen a klímaváltozás ez elé is akadályokat gördíthet. Az anyag becslései szerint ahhoz, hogy 50 százaléknál több esélyünk legyen 1,5 fokban korlátozni a felmelegedés mértékét, az emberiség legfeljebb további 580 milliárd tonna üvegházgázt bocsáthat a légkörbe. Ez a jelenlegi kibocsátás mellett mindössze 12-16 év alatt teljesülne. A Reuters által megszellőztetett, nem a nyilvánosságnak szánt tervezet ugyanakkor még alapvetően megváltozhat, miután azt az előző héten küldték ki véleményezésre a kormányoknak és szakértőknek.

Címlapi és belső kép: Tajpej madártávlatból (shutterstock)
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter