Széles Gábor cége perre ment az Ikarus márkanévért
Üzlet

Széles Gábor cége perre ment az Ikarus márkanévért

MTI
Lapértesülések szerint átvették ugyan, de további szerelésre visszaszállították az Ikarus Egyedi Kft. metrópótlásra szánt két járművét, a típusból összesen harminc darabot kapna a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). A vállalat vezetésének más problémával is szembe kell néznie, az Ikarus márkanév használata miatt ugyanis pert indított a Széles Gábor tulajdonában álló Ikarus.
Azért nem állhatnak forgalomba az új metrópótlók, mert a múlt hét végén átadott változat hetvenöt centiméterrel rövidebb a forgalomban már közlekedő és engedélyezett prototípusnál, emellett a módosított kivitelű jármű a csuklószerkezeténél könnyített, ami miatt fékezéskor balesetveszélyes lehet.

A gyártó mindezek mellett nem is tudta igazolni, hogy a korábban kiadott típusengedély módosítása a bemutatott, módosított szerkezetű járműre is ugyanúgy érvényes. A metrópótlókat újabb haladék után április végéig kellene leszállítania a gyártónak. A járművekből a Volánbusz is kapna, utóbbi közlekedési társasághoz a BKV által használtakon kívül további százötven darab Modulo típusú busz kerülne.

A fentieken túl egy másik problémával is meg kell birkóznia az Ikarus Egyedi Kft.-nek, az Ikarus vállalatcsoport ugyanis pert indított a társaság ellen, mert véleményük szerint előbbi vállalat nem jogosult buszok gyártására Ikarus márkanéven és a cégnevében is jogsértően használja az Ikarus megnevezést.

Az ügy előzménye, hogy 2006 februárjában a Széles Gábor többségi tulajdonában álló Műszertechnika-vállalatcsoport visszavásárolta az Ikaruas autóbuszgyártást az olasz-spanyol-francia tulajdonú Irisbus-Iveco vállalatcsoporttól. Az Iveco azonban akkor még megtartotta az Ikarus csoport egy kisebb, budapesti gyárát, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyárat.

Az Ikarus visszavásárlásával párhuzamosan aláírásra került a szerződő felek között egy úgynevezett licencszerződés, amely az Ikarus márkanév használatát szabályozta. Ennek értelmében az Ikarus márkanév kizárólagos tulajdonosa a Széles-csoport, a külföldi tulajdonban maradó Ikarus Egyedi Autóbuszgyár nem gyárthat Ikarus néven autóbuszokat, a nevet másra át nem ruházhatja, valamint a cég nevében csak 10 éven keresztül, 2016. februárig használhatta az Ikarus nevet.

Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár később más tulajdonosokhoz került. A cég nevéből a szerződés ellenére nem került ki az Ikarus szó. Az Ikarus tulajdonosi köre ezért pert indított annak érdekében, hogy kötelezze a bíróság az Ikarus Egyedi Kft.-t arra, hogy törölje nevéből az Ikarus márkanevet.

A per elkezdődött 2017-ben, az Ikarus Egyedi Kft. vitatta a védjegy érvényességét, de a bíróság a Széles Gábor tulajdonolta csoportnak adott igazat. A következő tárgyalására 2018 márciusában kerül sor a Fővárosi Törvényszéken, ahol elsőfokú ítélet meghozatalára is sor kerülhet.

Azt pedig már most lehet tudni, hogy a Széles Gábor által tulajdonolt Ikarus vállalatcsoport a Fővárosi Törvényszéken zajló per lezárását követően kártérítési pert indít a jogosulatlan névhasználat miatt elszenvedett károk megtérítésére az Ikarus Egyedi Kft.-vel szemben.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde