Soros: a Facebook és a Google napjai meg vannak számlálva
Üzlet

Soros: a Facebook és a Google napjai meg vannak számlálva

Portfolio
A Google és a Facebook térnyerése, illetve monopolista viselkedése globális problémává vált - mondta Soros György a davosi fórumon. A milliárdos üzletember - aki egyébként szintén befektetett a két óriáscégbe - úgy fogalmazott, hogy ezek a vállalatok kihasználják a társadalmi környezetet, sokféle problémát okozva ezzel. Soros azt is felvetette, hogy a tech cégek kísértésbe esve rossz kompromisszumokat kötnek az orosz és a kínai piaci térnyerés érdekében.
"A óriásvállalatok tulajdonosai magukat a világegyetem urainak képzelik, de valójában annak a rabszolgái, hogy saját uralmukat megőrizzék." - mondta Soros, hozzátéve:

Csak idő kérdése, hogy az amerikai informatikai monopóliumok globális dominanciája megszakadjon. Davos jó hely arra, hogy kijelentsük, napjaik meg vannak számolva. A szabályozási és az adózási ügyek fogják őket tönkretenni, és az EU versenybiztosa, Margrethe Vestager lesz a végzetük.

Soros szerint ezeknek a hálózatoknak az egyik kritikus problémája, hogy képesek befolyásolni az emberek gondolkodását és viselkedését, gyakran anélkül, hogy tisztában lennének vele. "Ez messzemenő káros következményekkel jár a demokrácia működésére, különösen a választások integritására" - tette hozzá.

Az internetes platformvállalatok hálózati jellegük miatt a terjeszkedésük során magas határhozamra tesznek szert. A Facebooknak nyolc és fél évbe került, hogy elérje az egymilliárd felhasználót, feleennyi hogy a második egymilliárd usert megszerezze. Ebben az ütemben három év alatt elfogy a még bevonható emberek száma.

A Facebook és a Google a reklámpiac behemótjai, az internetes reklámbevételek több mint felét ellenőrzik, Soros mondta.

Soros azt is felvetette, hogy a közösségi média platformok túlságosan befolyásolják a tartalmakat. "Ezeknek a vállalatoknak a kivételes jövedelmezősége nagyrészt annak függvénye, hogy elkerülik-e a tartalom utáni fizetést a platformjaikon. "Azt állítják, hogy ők csak információt osztanak el. De az a tény, hogy közel állnak a monopóliumhelyzethez, közműszolgáltatókká teszi őket, ezért szigorúbb szabályozást igénylenek, ami biztosítja a versenyt, az innovációt és a nyílt hozzáférést.

Megjegyezte, hogy a Google és a Facebook üzleti modellje nagyrészt a reklámozáson alapul, de formálódik az új üzleti modell, amelyben a cégek már termékeket értékesítenek a közösségi médiában.

A közösségi média cégek megtévesztik a felhasználókat, manipulálják őket, és figyelmüket és saját kereskedelmi céljaik felé terelik. Ez nagyon káros lehet, különösen a serdülők számára. Van hasonlóság az internetes platformok és a szerencsejáték-társaságok között - mondta Soros.
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Cimlap_Shell