Üzlet

Amerika ráfanyalodott az orosz gázra az extrém hideg miatt

Portfolio
A hétvégén befutott a bostoni kikötőbe az oroszországi Yamal üzeméből származó első LNG-szállítmány. Az ügy egyik érdekessége, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz a szankcionált Jamal projektből származik, azonban a New Englandet és környékét sújtó átlagnál hidegebb időjárás és az ennek nyomán emelkedő kereslet miatt hiány alakult ki a piacon.
Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 2014 júliusában vetett ki szankciókat egyebek mellett az oroszországi Jamal-félsziget földgáz-termináljára, miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és Kelet-Ukrajnában támogatni kezdte a szeparatista erőket. A szankciók értelmében tilos a Novatekhez bármilyen módon kapcsolódó projekt finanszírozása.

Márpedig a Bostonba most megérkezett gáz eredetét tekintve, a mintegy 27 milliárd dolláros (nagyrészt kínai tőkéből fejlesztett) Jamal projekt többségi tulajdonosa a Novatek, Oroszország legnagyobb független gáztermelő és -kereskedő vállalata.

A szankciók ugyanakkor nem tiltják, hogy a Jamalból származó gázt szerezzenek be tengerentúli vállalkozások - állították a The Washington Post által megszólalatatott szakértők, a jogi indoklást azonban nem fejtették ki.

A szállítmányt a szokásosnál hidegebb decemberi, január eleji időjárás tette szükségessé, miután a földgázban gazdag Pannsylvania irányából húzódó vezetékeknél a megugró kereslet hatására kapacitáshiány alakult ki. Míg az elsősorban az olcsó palagáznak köszönhetően az Egyesült Államok már maga is LNG-exportőr, az energiaigény váratlan emelkedése miatt nem egy közműcég kénytelenül a viszonylag költséges olaj tüzelésére váltott át.

A Gaselys nevű tanker az Egyesült Királyság közbeiktatásával érte el Bostont - a hajó és az LNG-terminál egyaránt a francia Engie tulajdonában áll.

(The Washington Post)
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
címlapkép_zöld