Mészárosék vételi ajánlatot tehettek a Telenorra
Üzlet

Mészárosék vételi ajánlatot tehettek a Telenorra

Portfolio
Napok óta téma a Telenor magyarországi kivonulása, a potenciális új tulajdonosról viszont még nem lehetett hallani érdemi információkat egészen mostanáig. Piaci forrásokból ugyanis úgy értesültünk, hogy a Konzum csoport vételi (indikatív) ajánlatot tett a magyarországi operációra.

A Konzum csoport (is) érdeklődhet a Telenor magyarországi operációja iránt

Hónapokig tartó találgatások után a norvég Telenor hivatalosan is elismerte múlt pénteken, valóban önkéntes és kötelezettség nélküli ajánlatot kapott kelet-közép-európai operációjára, amelyhez a Telenor magyar, bolgár, szerb és montenegrói cége tartozik. Az ajánlattevő kilétével kapcsolatban viszont nem árultak el részleteket. Némi kapaszkodót a Mergermarket akvizíciós információszolgáltató adott azért, amely arról írt, hogy a Telenor egy amerikai befektetési alappal tárgyalt arról, hogy eladja bolgár, szerbiai és montenegrói érdekeltségét, az eladási ár pedig 2 milliárd euró lehet.

A legfrissebb piacról származó információnk szerint viszont nem csak az amerikaiaktól kaphatott ajánlatot a Telenor, a magyarországi operáció megvásárlása érdekében - információink szerint a Konzum csoport is vételi ajánlatot tett.

Beleillik a stratégiába

A Telenor magyarországi operációjára tett vételi ajánlata teljes mértékben beleillik abba az üzleti stratégiába, amelyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalatok folytattak az elmúlt időszakban. A Konzum és az Opus menedzsmentje ugyanis olyan vállalatokat vásárol, amelyek egy-egy adott iparágban erős pozícióval rendelkeznek és nyereségesen működnek.

Ezt erősítette meg a Portfolio kérdésére ma Jászai Gellért, a Konzum elnöke, akit a felreppent piaci hírek után azonnal arról kérdeztünk, hogy hoztak, vagy terveznek olyan felvásárlási/beruházási döntéseket, melyek alapján befektetőként megjelenhetnek a magyar mobil távközlési piacon, illetve tettek-e valóban vételi ajánlatot a Telenor magyarországi operációjára.

A Random Capital konferenciáján tavaly novemberben bemutatott prezentáció, illetve a BÉT honlapján is közzétett befektetői tájékoztató szerint a tőzsdei csoport egyik kiemelt akvizíciós, illetve fejlesztési területe az informatikai-telekommunikációs szektor. Ebbe a stratégiába a tevékenysége miatt a Telenor is beleilleszkedik. A kommunikációnkat továbbra is a tőkepiaci előírások szerint végezzük, ha olyan akvizícióval kapcsolatos döntést hozunk, amely a Tpt. rendelkezései szerint a kibocsátóra, vagy részvényeire kihatással van, azt a szabályozásnak megfelelően a jövőben is közzé fogjuk tenni

- jelentette ki Jászai Gellért.

Jellemzően kétfajta ajánlat létezik, az indikatív ajánlat erősen feltételes ajánlat. Bejelentés ilyen esetben még nem szükséges, hiszen nagyon sok feltételhez kötött az ajánlat és könnyen ki lehet hátrálni belőle.

Régóta szeretne a kormány egy állami mobilcéget

De lehetnek más érvek is az ajánlat mögött. Mészáros Lőrincék kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak azzal a magyar kormánnyal, amely régóta szeretne létrehozni egy állami mobilszolgáltatót. Előfordulhat, hogy ezt az új vállalatot építenék fel később a Telenor hazai operációjára.

Legutóbb Lázár János beszélt arról pár hete, hogy a választások után kell egy állami mobilcég. A magyar kormány vesszőparipája lett ugyanis az elmúlt években, hogy a hazai távközlési piacon (elsősorban a mobilpiacon) nincs verseny, az árak magasak, a megoldás pedig az lenne, ha belépne a piacra egy új, állami mobilszolgáltató, amely a verseny élénkítésén keresztül letörné az árakat.

Miért adhatnák el a Telenor magyarországi operációját is?

Az eladás mögött egyrészt az lehet a logika, hogy csoportszinten nem túl jelentős a négy ország, a Telenor csoport 176 millió előfizetéséból a négy országban csupán 9,6 millió van, ez a teljes előfizetői bázis 5,5 százaléka (Magyarországon 3,1, Bulgáriában 3,2, Szerbiában és Montenegróban pedig 3,3 millió előfizetője van a társaságnak). Az érintett négy ország a csoport bevételeinek 9, EBITDA-jának pedig csupán 8 százalékát adja.

Mind a négy országban jelentősen csökkent az előfizetések száma az elmúlt években, a legfrissebb adatok szerint 2015 elejéhez képest Magyarországon 147 ezer, Bulgáriában 581 ezer, Szerbiában és Montenegróban pedig 229 ezer előfizetést veszített a Telenor.
Ez a magyarországi operáció szempontjából különösen fájdalmas, hiszen sokáig az volt a mondás, hogy szeretnék utolérni és megelőzni a piacvezető szolgáltatót, a Magyar Telekomot. Az elmúlt években viszont nem hogy sikerült növelni a Telenor piaci részesedését, hanem még zsugorodott is.

Mészárosék vételi ajánlatot tehettek a Telenorra
És lehet még egy oka annak, hogy miért adhatja el a Telenor a magyarországi operációját, a vállalat a mobilpiacon ugyan erős pozícióval rendelkezik, a második legnagyobb szolgáltató Magyarországon, vezetékes szolgáltatása viszont nincsen és valószínűleg nem is akarnak ezen a területen beruházni.

Mekkora üzletről lehet szó?

A Telenor magyarországi operációjának 2016-os eredményét, valamint az anyavállalat és a szektor átlagos EV/EBITDA-ját figyelembe véve, illetve felhasználva, számításaink szerint durván 235-325 milliárd forintot érhet a Telenor Magyarország.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora lehetett a vételi ajánlat, nincsenek információink, a fenti számokat figyelembe véve viszont biztosak lehetünk abban, hogy a Mészáros-cégek legnagyobb üzletéről lehet szó, hogyha tényleg megvalósul.



Mészárosék vételi ajánlatot tehettek a Telenorra
kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
tesla logo
száló por budapest lakások szmog
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtTőzsde