Nap- és szélenergia: lendületből meglehet a 2030-as cél Európának
Üzlet

Nap- és szélenergia: lendületből meglehet a 2030-as cél Európának

Portfolio
Amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, úgy az Európában termelendő villamos energiának akár 50 százalékát is a megújuló energiaforrások biztosíthatják 2030-ban.
Komoly fejlődést mutat a megújuló energiaforrások európai felhasználása, amennyiben a jelenlegi tempóban folytatódik a szél- és naperőművek, valamint egyéb megújuló energiaforrásra alapuló termelő kapacitások telepítése, úgy 2030-ra az Európában előállított áram felét megújulókból termelhetik meg - prognosztizálta a Sandbag és az Agora Energiewende közös tanulmányában (Az európai villamos energia szektor 2017-ben). A tanulmány azonban figyelmeztet, ehhez minden országnak csatlakoznia kell az energiaátmenet folyamatához: az elmúlt három év telepítéseinek több mint fele ugyanis az Egyesült Királyságban és Németországban valósult meg, vagyis a kontinens jelentős egyenlőtlenségeket mutat e tekintetben.

Amíg 2010-ben szénből még több mint kétszer annyi áramot állítottak elő Európában, mint szél- és napenergiából, valamint biomasszából, addig tavaly a megújuló alapú termelés már a teljes áramtermelés 20,9 százalékát fedezte, meghaladva a szénalapú termelést. A megújulók részaránya 2010 óta évente átlag 1,7 százalékponttal emelkedett.

Nap- és szélenergia: lendületből meglehet a 2030-as cél Európának
Az Európai Parlament február elején szavazta meg, hogy támogatja egy 35 százalékos megújuló energia részarány kitűzését 2030-ra a megújuló energia direktíva felülvizsgálatának eredményeként. A témában hamarosan tárgyalások kezdődnek az Európai Tanáccsal és Bizottsággal, amelyek egyelőre inkább egy 27 százalékos célt támogatnának. Az Eurostat adatai szerint tizenegy tagállam már teljesítette 2020-as megújuló energia célszámát, köztük Magyarország is.

Erős évek előtt a szélenergia 2017 a szélenergia számára is rekordév volt Európában, amikor is összesen 3148 MW offshore kapacitást installáltak és kötöttek a hálózatra, ami 4 százalékkal haladja meg a 2015-ös korábbi rekordot, és mintegy kétszerese a 2016-ban telepített kapacitásnak. A WindEurope szélenergia iparági szervezet Euractiv által ismertetett előrejelzése szerint 2017 után a következő két év is rekordot fog hozni az újonnan telepített szélerőművi kapacitások tekintetében, elsősorban a nagy brit, német és belgiumi projekteknek köszönhetően. A 2020 utáni évek kilátásai azonban egyelőre kevésbé világosak, mivel 2020-ban lejár a tagállamok által a megújuló energiaforrások növelésére vállalt célok teljesítésének első szakasza, a 2020-2030-as periódusra vonatkozó tárgyalások pedig még tartanak.

Címlap- és belső kép: shutterstock
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Frankfurt Stock Exchange