Máshogy emlékeznek a románok Szijjártó bukaresti útjára
Üzlet

Máshogy emlékeznek a románok Szijjártó bukaresti útjára

MTI
Portfolio
A földgázszállító infrastruktúra nem szolgálhatja kizárólagosan egyetlen ország érdekeit - reagált Románia külügyminisztériuma Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfői szavaira, aki azt mondta, magyar vállalatok kötötték le a fekete-tengeri BRUA gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. A román külügyminisztérium szerint a látogatás során semmilyen megállapodást vagy más kétoldalú dokumentumot nem írtak alá, amely Romániából Magyarországra irányuló gázexportra vagy bármilyen más új, az energiaszaktorban megvalósítandó projektre utalna.
Az európai szabályozás értelmében nem beszélhetünk kizárólagosan egyetlen irányba vagy országnak dedikált gázforrásokról vagy -infrastruktúráról - közölte a román külügy a helyi Business Review beszámolója szerint. A cikk emlékeztet rá, hogy az MTI hétfőn ismertette a magyar külgazdasági és külügyminiszter szavait (lásd a keretes írást), aki eszerint azt mondta "a felek megállapodtak arról, hogy Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását."

A román külügyminisztérium azt is hozzáteszi, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter bukaresti látogatása során

semmilyen megállapodást vagy más kétoldalú dokumentumot nem írtak alá, amely Romániából Magyarországra irányuló gázexportra vagy bármilyen más új, az energiaszaktorban megvalósítandó projektre utalna.

A projekt körül kétségkívül sok a furcsaság, és önmagában az is érdekes, hogy a románok miért csak három nappal a magyar miniszter nyilatkozata után reagáltak az elhangzottakra, amelyekről az MTI románul is beszámolt.

A portál szerint Szijjártó február 4-i romániai látogatása rendkívül ellentmondásos volt. A magyar miniszter találkozott Teodor Melescanu külügyminiszterrel - aki először elutasította a találkozást - , valamint Liviu Dragneával és Calin Popescu Tariceanuval.

Máshogy emlékeznek a románok Szijjártó bukaresti útjára
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Teodor Melescanu román külügyminiszter találkozója Bukarestben 2018. február 5-én. (MTI/KKM)
A portál emlékeztet, a BRUA projekt célja az európai országok gázellátásának diverzifikálása és energiabiztonságának növelése, a Kaszpi régióban, illetve a Fekete-tengeren megtermelt földgáz Közép- és Dél-Európai országokba történő szállításával.

A projekt Bulgária viszonylatában egy 1,5 milliárd köbméter/éves kétirányú szállítási kapacitás kiépítését tartalmazza, míg Magyarország viszonylatában 1,75 milliárd köbméteres éves szállítási kapacitás kiépítéséről szólnak a tervek az első fázisban. A kapacitást a második fázisban 4,4 milliárd köbméterre bővítenék, azonban a második fázis sorsa bizonytalanná vált, mióta Magyarország, illetve a nemzeti transzportoperátor általános meglepetést keltve bejelentette, a vezetéket nem hosszabbítaná meg Ausztria felé, mint amiről az eredeti tervek szóltak. Ezzel szemben a vezeték Magyarországon végződne, ahonnan az osztrák gázelosztó központ helyett más országokba, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Horvátország irányába valósulhatnak meg szállítások - írta a portál.

Jelenleg a projekt első szakaszának előkészítését végzi a román Transgaz. A mintegy 550 millió eurós becsült teljes költségből 180 millió eurót az EU támogatása biztosíthatja.

UPDATE: Reagált a KKM

Cikkünk megjelenését követően a Külgazdasági és Külügyminisztérium így reagált a Portfolio-nak küldött levelében:

A helyzet borzasztóan egyszerű. A román és a magyar gázvezeték-üzemeltető cégek által kiírt kapacitáslekötési aukción két magyar cég kötötte le a román-magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását román-magyar szállítási irányban.
A Fekete-tengeri gázmezőről azonban nyilvánvalóan nemcsak ebbe az irányba fognak gázt szállítani, hanem más csöveken, más országok irányába is.
Ezért a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen.

Ezt írta az MTI Történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonságában a magyar-román együttműködés - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután találkozott Teodor Melescanuval, a román diplomácia vezetőjével. A felek megállapodtak arról, hogy Románia 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren kitermelt gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását. "Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból" - mutatott rá a külügyminiszter. A román fél vállalta, hogy 2020-ig megépítik azokat a kompresszorokat, amelyek segítségével évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehet majd Magyarországra szállítani, és 2022-re bővítik ki a kapacitást úgy, hogy évi 4,4 milliárd köbméter gázt vásárolhat majd az ExxonMobil és az OMV által kitermelt földgázból. "Magyarország kormánya azt a döntést hozta, hogy megépítjük a városföldi központi magyarországi gázelosztó és a Vecsés között hiányzó gázvezeték-szakaszt, Vecsésre jön be ugyanis a magyar-szlovák összeköttetés így gyakorlatilag Magyarország az észak-déli gázfolyosó még hiányzó részét megépíti, hozzájárulva ahhoz, hogy végre ne csak kelet-nyugati irányú gázszállítás legyen lehetséges Közép-Európában, hanem a nemzetbiztonság miatt rendkívül fontos észak-déli is" - magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapkép: MTI/KKM
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124