Itt a nagy bejelentés: Mészáros-cégek kerülnek az Opus alá
Üzlet

Itt a nagy bejelentés: Mészáros-cégek kerülnek az Opus alá

Portfolio
Meghatározó tőkeemelés előkészítéséről határozott az Opus Global Nyrt. igazgatósága - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Június végéig zárulhat le a tőkeemelés, melynek eredményeként az Opus Global tulajdont szerez a Mészáros Lőrinc, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban. Az előzetes becslések szerint a tranzakciók után az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet.
Az Opus Global igazgatósága a részvényesek szempontjából jelentős döntéseket hozott szerdán - áll a közleményben. Ennek megfelelően 2018. június 30-ig a társaság összesen hat, egymástól időben eltérő tranzakciót valósít meg. Ezek eredményeként az Opus üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerez Mészáros Lőrinc, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban.

Az igazgatóság határozata szerint a Mészáros-csoport nem tőzsdei termelő- és ipari vállalatai kerülnek piaci feltételekkel az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe.

A menedzsment növekedési stratégiája mentén az új vagyonelemekkel bővülő Opus Global olyan ipari holdingvállalattá alakul, amelynek a profilja jól tükrözi a magyar gazdaság húzóágazatait, ennek köszönhetően pedig a társaság a budapesti parkett meghatározó tőzsdei vállalatává fejlődhet.

Az előzetes becslések szerint a tranzakció-sorozatot követően a tőzsdei társaság saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is emelkedhet. A nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global tulajdonába kerülő üzletrészek előzetes felértékelésére a társaság nemzetközi szakértőket kér fel. Az értékbecslések során meghatározott piaci érték ismeretében, az Opus az egyes üzletrészek ellenértékét azonos feltételekkel, új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti majd ki. Az ilyen módon végrehajtott alaptőke emelések során a társaság igazgatósága az új részvények kibocsátási értékét - függetlenül az apportok időpontjától - az eddigi gyakorlatlanak megfelelően a döntést megelőző nap (2018. február 13.) záróárfolyamán, 611 forinton rögzítette.

A tranzakciósorozattal, nem vagyoni hozzájárulás formájában az alábbi társasági üzletrészek kerülnek az Opus Global Nyrt. tulajdonába:

  • Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze;
  • R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze. A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. új holdingvállalatba szervezi befektetéseit. A profiltisztítást követően a tranzakcióban érintett két társaság kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységeit tartja meg, illetve erősíti a jövőben. Az Opus Global a tőkeemelésben érintett társaságokban azok átszervezését követően szerez többségi tulajdont. A Mészáros és Mészáros Kft. közel két évtizedes tapasztalatot szerzett mély- és magasépítés területén. A társaság a szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházásoktól, az út- és szerkezetépítésig jelentős referenciákkal bír. Az R-KORD Kft. a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építésében, karbantartásában, tervezésében, engedélyeztetésében több mint 20 éves múlttal rendelkezik - áll a közleményben.
  • Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrésze. A Mészáros és Mészáros Kft., valamint a Duna Aszfalt közös tulajdonában lévő 30 milliárd forint beruházással épülő búzakeményítő üzem építése 2017 tavaszán kezdődött a Mátrai Erőmű ipari parkjában. Az évente 250 ezer tonna gabona feldolgozására alkalmas gyár várhatóan 2018. októberében próbaüzemmel kezdi meg működését. A Visonta Projekt Kft. világszínvonalú technológiák alkalmazásával keményítőt, alkoholt és takarmányt állít majd elő további feldolgozásra az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar számára. A gyárban 256 munkavállalót foglalkoztatnak majd, a munkatársak felvétele megkezdődött.
  • Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze. A 45 milliárdos zöldmezős beruházással épült, 750 munkavállalót alkalmazó üzem tavaly októberben indult Tiszapüspökiben. A gyárban GMO mentes kukorica felhasználásával évente több mint félmillió tonna izocukrot állítanak elő. Az ügylet során az Opus Global Nyrt. nem vagyoni hozzájárulásként szerez további 24 százalékos tulajdont az izocukor gyárban. A tavaly májusi 6 százalékos tulajdonszerzését követően a mostani tranzakcióval az Opus mindösszesen 30 százalékra növeli részesedését a Kall Ingredients Kft.-ben.
  • Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze; Tavaly decemberben jelentette be az Opus Global Nyrt., hogy az érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energetický a Prùmyslový Holding által alapított közös vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét. A most bejelentett tőkeemelés során az Opus Global Nyrt. megszerzi a magyar-cseh közös vállalatban 50%-os tulajdonnal rendelkező (a Status Energy Magántőkealap 100%-os tulajdonában lévő) Status Power Invest Kft. 55,05 százalékos üzletrészét. Ezzel az OPUS már nem csupán befolyással, hanem 20 százalékos közvetett tulajdonnal is rendelkezik majd a Mátrai Erőmű Zrt.-ben.
  • Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze. A Mátrai Erőmű ipari parkjában működő vállalat az Opus Global érdekeltségében lévő alapkezelő magántőkealapja, a Status Energy felvásárlása alatt áll, a tulajdonában lévő Geo Invest Kft.-n keresztül. Az ügylet a hazai és nemzetközi versenyhatósági vizsgálatokat követően zárul. A bejelentett tőkeemelés során az Opus Global Nyrt. nem vagyoni hozzájárulásként a Geo Invest Kft. 51 százalékos üzletrészének apportjával, ezzel azonos mértékű tulajdont szerez a Mátrai Erőművet alternatív tüzelőanyaggal - többek között biomasszával - ellátó Geosol Kft.-ben.

Az ügyletek lezárásával olyan termelő vállalatok kerülnek az Opus konszolidációs körébe, amelyek jelentősen kihatnak majd a társaság várható eredményére, profittermelő képességére és a tőkeszerkezetére is

- áll a közleményben.Címlapkép forrása: MTI Fotó/Komka Péter
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT