Üzlet

Lengyel-szlovák beruházás nyit utat az LNG előtt Magyarországra

MTI
Portfolio
Az Eustream szlovák átvitelirendszer-üzemeltető és lengyel partnere, a Gaz-System bejelentette, készen állnak a szlovák-lengyel földgáz interkonnektor megépítésére; így 2021-től lengyelországi LNG-eredetű földgáz is érkezhet Magyarországra.
  • Az Észak-Déli Gázfolyosó részként megépülő, lengyel-szlovák határkeresztező kapacitás építésének munkálatai 2018 második félévében indulhatnak - jelentette be a két társaság az Interfax szerint.
  • A lengyel-szlovák interkonnektor megépülése közvetlen hozzáférést ad majd Magyarországnak az évi 5 milliárd köbméteres kapacitású lengyelországi Swinoujscie LNG-terminálhoz.
  • A terv szerint 2021-től érkezhet ebből az irányból földgáz Magyarországra.
  • A forrásdiverzifikáció növeli az ország ellátásbiztonságát, az új ellátási útvonal pedig hozzájárulhat az oroszországi eredetű gázimport árának és mennyiségének mérsékléséhez is.


Magyarországra hamarosan dél felől is érkezhet LNG-eredetű földgáz, miután a legutóbbi hírek szerint 2019-ig megépülhet a horvátországi Krk-szigetnél a régóta tervezett, 2,6 milliárd köbméter éves kapacitású úszó LNG-terminál. További feltétel a Magyarország és Horvátország közötti földgázkapcsolat "kétirányúsítása", miután jelenleg csak Horvátország felé haladhat gáz a vezetékben; a fontos lépésről 2017 nyarán szándéknyilatkozatot írt alá a két ország. A hírek szerint Magyarország már be is jelentkezett igényével, és részt vesz a kapacitás értékesítésére kiírt open season eljárásba.

Egészen mást gondol az orosz gázról Németország és Lengyelország Hatalmas lehetőségek vannak a német-lengyel kapcsolatok fejlesztésében, és bőven van még mit javítani, mert "komoly nézeteltérések" is mutatkoznak - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után. A vitatott kérdések közül mindketten kiemelték az Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét. Angela Merkel elmondta, hogy a német helyzetértékelés szerint gazdasági beruházásról van szó, amely nem fenyegeti a földgázellátás diverzifikálását. Mateusz Morawiecki ezt kétségbe vonta. Mint mondta, a vezeték kiépítése csupán azt jelenti, hogy eggyel több útvonalon lehet szállítani ugyanabból a forrásból - Oroszországból - származó földgázt, ami csak a kiszolgáltatottságot növeli.

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124