Zsiday: a Mészáros-birodalomnak nagy szerepe lehet a következő gazdasági válságban
Üzlet

Zsiday: a Mészáros-birodalomnak nagy szerepe lehet a következő gazdasági válságban

Portfolio
A nagy, politikai hátszelű családi konglomerátumok megérkeztek a magyar tőzsdére is Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek formájában. A "magyar chaebol" igazi ázsiai típusú konglomerátum keresztbe tulajdonlással és hitelezéssel - írja blogjában Zsiday Viktor. A vállalatforma előnye, hogy lehet hosszú távon optimalizálni, viszont ha túl nagyra nőnek, akkor könnyen veszélyessé válnak az egész gazdaságra nézve.
Zsiday Viktor is ott lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciáján. Ne maradjon le az eseményről!A családi konglomerátumok egy jellemző vállalati forma a Távol-Keleten. Dél-Koreában külön kifejezés is van rájuk, a chaebol. Ezek olyan politikai hátszelű kiemelt családi vállalkozások, amelyek az állami segítségnek köszönhetően hatalmasra nőttek, ilyen például a Samsung. Érdekességük, hogy szinte teljesen átláthatatlan konglomerátumok, ahol mindenki kereszttulajdonol mindenkit, és jellemzően a csoport része egy vagy több bank is, amely a tevékenységeket finanszírozza.

A vállalati forma nagy előnye, hogy a cégcsoport a bajban lévő tagjait ki tudja segíteni, ha valamelyiknek rövidtávú problémái vannak, így pedig képesek a hosszútávú optimalizációra és a fejlesztésekre. De ez a hátrányuk is, ha komoly problémák vannak az egyik vállalatnál, akkor az magával ránthatja a nyereségeseket, sőt, mivel bankok is vannak a csoportban, így az egész gazdaságra veszélyesek lehetnek. (Ez történt például az 1998-as dél-ázsiai válság alatt is Dél-Koreában.)

A rendszer nagy veszélye, hogy jelentős a hitelállományuk, keresztbe tulajdonolják és garantálják egymást, így ha "kihúznak egy építőkockát", akkor könnyen összedőlhet az egész, ami a banki kapcsolatok miatt akár az egész gazdaságra kiterjedő recessziót is okozhat.

A chaebol rendszer megérkezett Magyarországra is a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló tőzsdei cégekkel, igazi ázsiai típusú konglomerátum kereszttulajdonlással, hitelezéssel - írja blogjában Zsiday Viktor. A magyar chaebol különlegessége, hogy a tulajdonosi hálóban vannak magántőkealapok, amitől még átláthatatlanabb a tulajdonosi szerkezet, hiszen nem nyilvános, hogy kik a befektetési jegyek tulajdonosai.


Zsiday Viktor

IT elnök

Plotinus Nyrt.

1997-ben, még a Közgazdaságtudományi Egyetemre járva kezdett dolgozni a ma már nem létező Wintrust Értékpapírügynökségnél elemzőként. 2000-től 2006-ig az AEGON-csoporton belül töltött be különböző pozíciókat... Tovább »

Zsiday Viktor szerint a magyar chaebol olyan, mint a koreai, csak nincsenek benne innovatív üzletágak és még átláthatatlanabb a tulajdonosi szerkezete. A koreai konglomerátumok vesztét az oozta, hogy túl sok hitelt vettek fel és nagy tőkeáttétellel üzemeltek, így amikor egyéb tényezők miatt recesszió alakult ki, akkor összeomlottak és egy mély gazdasági válságot eredményeztek.
Jelenleg a magyar chaebol rendszer nagysága még gazdaságilag nem jelent kockázatot, de ha fennmarad a jelenlegi növekedési ütem, akkor pár év múlva veszélyesen naggyá válhatnak. A magyar gazdaság egyelőre erős, de csak a következő recesszió idején fog kiderülni, hogy mennyire válságállóak. Ha kellően nagyok lesznek és sok hitelt vesznek fel, akkor nagy szerepet fognak játszani a következő magyar gazdasági válságban.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944