Paks 2: Ausztria beveti fegyverét az építkezés megakadályozására
Üzlet

Paks 2: Ausztria beveti fegyverét az építkezés megakadályozására

MTI
Portfolio
Értesüléseink szerint várhatóan ma, február 22-én nyújtja be Ausztria a Paksi Atomerőmű, pontosabban az Európai Unió beruházásra vonatkozó engedélyét megtámadó keresetét az Európai Bíróságra.
Az erősen nukleárisenergia-ellenes Ausztria már tavaly március elején, a Paks 2 projekt bizottsági engedélyezésekor jelezte ezirányú szándékát, miután korábban hasonlóan járt el a brit Hinkley Point esetében is, arra hivatkozva, hogy a beruházás állami támogatása torzíthatja a regionális piacokat.

Az előzmények - egyebek mellett a brit projekttel kapcsolatos tapasztalatok alapján ugyanakkor kevés az esélye annak, hogy az osztrák kereset eredményes lesz.

Tavaly októberben - az ausztriai választások előtt napokkal - az osztrák kancellár, Christian Kern hivatalosan is bejelentette, hogy megtámadja az Európai Unió engedélyét, amelyben az oroszok által finanszírozott Paksi bővítést jóváhagyták. Kern akkor nem árulta el, mikor nyújtja be a keresetet, de azt igen, jogászai már dolgoznak az ügyön.

2018 január 22-én aztán az osztrák környezetvédelmi minisztérium is megerősítette, Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen. A közlés alapján az osztrák kormány azt kéri, hogy a bíróság semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést. Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást" - szólt a tárca indoklása.

A magyar kormány kitart a paksi kapacitásfenntartás mellett, amely az EU, a magyar és nemzetközi hatóságok teljes kontrollja és engedélye mellett zajlik - reagált a január végi bejelentésre a Miniszterelnökség, amely szerint nem meglepő, hogy a közismerten több évtizede antinukleáris álláspontot képviselő osztrák állam elvi, politikai alapon vitatja az Európai Bizottság határozatát. Ausztria már 2016 februárjában a formális versenyjogi vizsgálat keretein belül is eljuttatta észrevételeit Brüsszelbe. Ezeket a megjegyzéseket is értelmezve és értékelve jutott arra 2017 tavaszán az Európai Bizottság, hogy a Paks 2 projektet - egy 2014 óta tartó több mint három éves egyeztetési folyamat eredményeként - jóváhagyja. Vagyis az Ausztria által kifogásolt versenyjogi döntés keretében a brüsszeli testület alaposan értékelte az antinukleáris tagországok, illetve szervezetek észrevételeit, ugyanakkor nem találta azokat szakmailag megalapozottnak - hangsúlyozta a Miniszterelnökség. Az osztrák állam a brit Hinkley Point C atomerőművi beruházás állami támogatását jóváhagyó döntés tárgyában is pert indított az Európai Bizottság ellen. Az eljárásba a magyar kormányzat is beavatkozik az Európai Bizottság és a Brit Kormány oldalán - közölte a Miniszterelnökség korábban.

Ausztria tiltakozása ellenére a korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése - erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva január 24-én. "Nem lehet kétséges, hogy minden - beleértve a beruházásokat - a tervnek és a meghatározott határidőknek megfelelőnek valósul meg" - mondta a tárcavezető, aki szerint ugyanakkor a lépésnek az ütemtervre nem lesz hatása, és minden az eredeti terv szerint halad.

Az Európai Bizottság 2014 novemberében kezdte vizsgálni a paksi atomerőmű-bővítés állami támogatását, végül tavaly tavasszal jóváhagyta az orosz hitellel megvalósuló projektet.

Címlapkép: Stiller Ákos
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street index tőzsde