Trump kereskedelmi háborút robbanthat ki, bezuhantak a tőzsdék
Üzlet

Trump kereskedelmi háborút robbanthat ki, bezuhantak a tőzsdék

Portfolio
Alaposan elromlott ma a hangulat a tőzsdéken, az esés akkor gyorsult be, amikor Donald Trump bejelentette, akár már jövő héten vámot vethet ki az acél és az alumínium importjára.

Fontosabb részletek
  • Donald Trump arról beszélt, hogy 25 százalékos vámot vetne ki az acél és 10 százalékosat az alumínium importjára, a befektetők attól tartanak, hogy egy ilyen lépés globális kereskedelmi háborúhoz vezetne. Trump bejelentésére már az EU és Kanada is reagált, határozott választ adnak, ha az Egyesült Államok valóban vámot vezet be.
  • A Dow Jones index már közel 590 pontos mínuszban, vagyis 2,3 százalékos esésben is volt.
  • A félelemindexként is ismert VIX 23 százalékkal két hetes csúcsra, 25 pont közelébe ugrott.
  • Elsősorban a nagy iparvállalatok részvényeit adták, de gyakorlatilag minden szektort elért az esés, kivéve az amerikai acél- és alumínium-gyártókat, amelyek részvényárfolyama jelentősen emelkedett.
  • Az esésnek technikai okai is vannak, a január végén indult részvénypiaci zuhanást követően meredek felpattanást láttunk a tőzsdéken, azonban a lendület elfogyott, "ha fel nem, akkor le" alapon durva profitrealizálás indult.

Kanada is reagált

Bármilyen kereskedelmi korlátozás elfogadhatatlan, mondta Donald Trump tervére reagálva a kanadai külügyminiszter, Chrystia Freeland, aki azzal fenyegetett, hogy ha a Kanadából exportált acélra és alumíniumra is vonatkoznának a magasabb vámok, akkor Kanada válaszul megfelelő lépéseket tesz, hogy megvédje kereskedelmi érdekeit és a kanadai munkavállalókat.

420 pontos mínusszal zárt a Dow

A kereskedés utolsó óráiban a mínusz 600 pontot is megközelítette a Dow, végül az index 420 pontos gyengüléssel zárt, ami 1,7%-os mínusznak felel meg. Az S&P 500 és a Nasdaq is mínuszban zárta a kereskedést, előbbi 1,34%-ot, utóbbi 1,27%-ot gyengült.


Azért nem esik minden

Nem meglepő módon az alumínium- és acélipari vállalatok részvényárfolyama emelkedik, az acélipari cégek részvényei közül az AK Steel Holding 12, a U.S. Steel közel 10, a Nucor és a Steel Dynamics közel 4 százalékot emelkedett, az alumíniumgyártóknál a Century Aluminum 15, az Alcoa3 százalékot emelkedett.

Megint mínusz 500-nál a Dow, vajon hol lesz a vége?Reagáltak az autógyártók

Nagyot esett ma a General Motors, a Ford, a Fiat, a Toyota és a Honda árfolyama is, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a nagy acél- és alumínium-felhasználók költségei jelentősen emelkedhetnek, ha az az Egyesült Államok importvámot vezetne be. Az autógyártók igyekeznek nyugtatni, a General Motors és a Toyota is nyilatkozatot adott ki, amiben azt írják, hogy az USA-ban felhasznált acélt és alumíniumot szinte teljes egészében az Egyesült Államokban szerzik be, ezért a vám csak mérsékelten hatna a működésükre. Más véleményen van az amerikai autókereskedők szövetsége, szerintük az importvám megemeli majd az autógyártás költségét, emiatt drágábbak lesznek a járművek, az értékesítések pedig esnek. Nem is jöhetne ez rosszabbkor a szövetség szerint, az elmúlt hónapokban ugyanis magas szinten, de stagnáltak az eladások, az autógyártók nem képesek lenyelni a megemelkedő költségeket.

Csapkodás

Heves mozgásokat látunk a tőzsdéken, a Dow már 2,3, az S&P pedig már 1,7 százalékos mínuszban is állt, jelenleg már csak 1,4 illetve 1 százalékos az esés.

Itt az EU reakciója Trump bejelentésére: nem fogunk karba tett kézzel ülni

Az Európai Unió napokon belül "határozott és arányos" választ fog adni az Egyesült Államok által bejelentett kereskedelmi korlátozásokra - közölte csütörtök este Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Tovább a cikkhez

A dollár is gyengült a hírre

A dollár euróval szembeni jegyzése 1,22 alatti szintekről közel egy óra leforgása alatt 1,2270 fölé gyengült Trump bejelentését követően.


A legnagyobb szektorok 1% feletti mínuszban az S&P 500-ban

Zárás előtt egy órával az S&P 500 mind a 11 elsődleges szektora mínuszban van, hét közülük legalább 1%-ot esett az elmúlt órákban. A legnagyobb mínuszok az ipar, az egészségügy és a pénzügyi szektor részvényeinél vannak.


4,5%-ot esett a General Motors

A Ford és a Fiat részvényeit is adják a befektetők, mindkét cég 3,5%-os mínuszban van, de Trump bejelentése egyelőre a General Motorsnál csapódott le a legnegatívabban:


A Dow egyelőre visszakapaszkodott a mínusz 480 körüli szintre, az olyan amerikai acélgyártó cégek, mint a US Steel és AK Steel részvényeit pedig zsákolják a befektetők, hiszen számukra kedvező hírt jelentett be Trump az importvámmal.

Ugrottunk egy százast - Dow: mínusz 510, 540...

A három vezető amerikai részvényindex mindegyike közelít a 2%-os mínuszhoz.


Dow: mínusz 400, 410, 420, 430...400 pontos mínusz felé közelít a Dow

Nem nyugodtak meg a kedélyek a tengerentúlón, továbbra is erős az eladói nyomás a tőzsdéken. A Dow már 390 pontos esés felett jár.


Csapkodnak a tőzsdék

Ide-oda rángatják a befektetők a tőzsdei papírokat, mire leírnánk, hogy valamelyest megnyugodott a hangulat és a Dow esése 300 körül stabilizálódott, ismét 330 pontos mínusz felett jár az index. Az S&P 500 és a Nasdaq 1% körüli mínusznál ragadt.

330 pontos mínuszban a Dow

Durvul az esés az amerikai tőzsdéken, mostanra mindhárom vezető index 1% feletti mínusznál jár, a Dow 350 pontos mínuszig is elment Trump bejelentését követően.


Oda a jó hangulat Trump bejelentése miatt

Míg a Fed-elnök Jerome Powell csütörtöki szenátusi meghallgatása nem tudta érdemben megrázni az amerikai tőzsdeindexeket, Donald Trump pár perccel ezelőtti bejelentése annál inkább. A hosszú találgatásokat követően végül úgy döntöttek, hogy 25%-os adót vetnek ki az acél-, és 10%-os vámot az alumíniumimportra, ennek hatására pedig lefelé fordultak az indexek.

A Dow 126 pontos mínuszban jár, ami 0,5%-os gyengülésnek felel meg a tegnapi záróértékhez képest. Az S&P 500 és a Nasdaq is 0,45-0,5%-os manuszban jár.Oda a jó hangulat Trump bejelentése miatt


Oda a jó hangulat Trump bejelentése miatt


Oda a jó hangulat Trump bejelentése miatt

Trump bejelentette: kivetik az importvámot

Új vámot vetnek ki jövő héten az acél- és alumíniumimportra, ezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be percekkel ezelőtt. Tovább a cikkhez
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde