Felpörgött a napenergia-forradalom - Roham indult a támogatásokért
Üzlet

Felpörgött a napenergia-forradalom - Roham indult a támogatásokért

Portfolio
Az év elején ismét megugrott a megújuló, zömmel napelemes kiserőművek létesítésére irányuló bővítési kedv. Az év első két hónapjában beérkezett, feldolgozás alatt lévő METáR-kérelmek által igényelt támogatási igény már most meghaladja az idei évre kijelölt támogatási keretet. Miközben egymás után épülnek a nagyobb naperőművek, a kisebb, így a háztartási méretű kiserőművek telepített kapacitásai is szépen gyarapodnak.
A március elejéig beérkezett és elbírált METáR (Megújuló Energia Támogatási Rendszer) kérelmek összesített adatai arról tanúskodnak, hogy 2018-ban eddig 196 darab, az idei támogatási kerethez tartozó támogatási igény érkezett be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, míg tavaly egész évben összesen 61 darab igénylést nyújtottak be a hivatalhoz. (Mindemellett további 14 igénylés futott be a pályázat nélküli zöld prémiumra 2018 első hónapjában.)

Bár a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint egyelőre mind a 196 darab kérelem feldolgozás, illetve hiánypótlás alatt van, az már most látszik, hogy amennyiben a feldolgozás alatt lévő ügyek elbírálása pozitív lesz, úgy a teljes, idei évre kijelölt (plusz a tavalyi évről átcsúszó) támogatási keretet kimeríthetik. Sőt, a becsült, valamivel több mint 1,7 milliárd forintos új támogatási igény meg is haladja a rendelkezésre álló, közel 1,5 milliárd forintos, 2018-as támogatási keretet. A végő szót ez ügyben persze csak a feldolgozási stádiumot követően lehet majd kimondani.

A kérelmeket a hivatal a beérkezési sorrendnek megfelelően bírálja el a támogatási korlát kimerüléséig, ezt követően a kérelmet elutasítják. Amennyiben a kérelmet a támogatási korlát kimerülése miatt elutasítják, a kérelmező a következő évre vonatkozó támogatási mértékeknek a MEKH rendeletében történő kihirdetését követően nyilatkozhat arról, hogy kéri beadványának az új feltételek melletti, a következő évre meghatározott korlát terhére történő elbírálását.

Az új METáR életbe lépését megelőzően a KÁT mérlegkörbe sorolható nagyobb - tehát nem háztartási méretű - naperőművek beépített teljesítménye a Mavir adatai szerint 2017 végén meghaladta a 86 megawattot, ami 56 termelő egységhez kapcsolódott. 2017 során a beépített kapacitás 46 MW-tal nőtt.

Felpörgött a napenergia-forradalom - Roham indult a támogatásokért
Mavir
A támogatási rendszer változása miatt 2016 végén óriási mennyiségű, 2428 KÁT-jogosultság megállapítási kérelem érkezett be az energiahivatalhoz. A kérelmek feldolgozását követően a MEKH közölte, amennyiben minden tervezett kapacitás megvalósul, úgy a magyarországi naperőművi kapacitás körülbelül 2100 MW-ra nőhet az idei év végéig. És ebbe a háztartási méretű kiserőművek nem is értendők bele. A 2016 végi rohamban nem csak szakmai beruházók vettek részt, sokan eleve a továbbértékesítés szándékával kérelmezték az engedélyt. Részben ennek hatására a 2100 MW-nak becslések szerint csak mintegy harmada-fele valósulhat meg.

Ezzel együtt tavaly a hivatal mindössze 6,20 megawattnyi jogosultságot adott ki naperőművekre. A kérelmek 2017-es visszaesésének oka az, hogy csak a 2016 vége előtt benyújtott kérelmek esetében volt arra lehetőség, hogy a MEKH a tervezett nagy kapacitású naperőmű által termelt áram értékesítését biztosító kötelező átvételi jogosultságot adjon. A 2018-as támogatási kerethez tartozó igények közel 100 MW új kapacitás létesítéséről szólnak, amihez eddig közel 13 megawatt pályázat nélküli zöld prémiumos kérelem jön még. Bár a támogatás technológiasemleges, a kérelmek zöme naperőművekre vonatkozik.

Az adatok által jelzett lendületes bővülést a beruházásokról érkező hírek is igazolni látszanak. Az elmúlt időszakban több nagy projektet is bejelentettek:
  • Legutóbb, március elején a Mol közölte, hogy Füzesgyarmaton, Tiszaújvárosban és Százhalombattán összesen 18,38 MWp kapacitású naperőműparkokat hoz létre. A beruházás idén márciusban kezdődhet, a tervek szerint a termelés az év végén kezdődhet.
  • Az MVM Felsőzsolcán és Pakson 20-20 megawattos naperőművet épít, emellett több mint 100 darab 0,5 MW-os kisebb kapacitást is telepít. Jelenleg a 10 MW-os pécsi termelő egység a társaság legnagyobb naperőműve.
  • A MET Százhalombattán a Dunamenti Erőmű üzemi területén 17,6 megawattos naperőművet épít.
  • A Mátrai Erőmű 16 MW-os már működő naperőművét követően további 3X20 MW kapacitás kiépítését tervezi Bükkábrányban és Visontán meg nem erősített értesülés szerint. A tervek megvalósulása azonban vélhetően nagyban függ a folyamatban lévő tulajdonosváltástól.
  • Kaposváron a tavaly év végi bejelentés alapján 2X50 MW naperőmű kapacitás épülhet meg egy kínai befektető jóvoltából; az erőmű Közép-Európában is a legnagyobb lenne megépülése esetén.
  • A török sajtóban megjelentek szerint Adnan Polat milliárdos török üzletember meg nem nevezett magyarországi helyszíne(ke)n összességében 1000 MW-nyi kapacitást hozna létre. Ez a hír azonban egyelőre óvatosan kezelendő, nem csak a részletek hiánya, de a szóban forgó kapacitás nagysága miatt is.


A fentiek tehát nem foglalják magukba a lakossági, háztartási méretű kiserőműveket (HMKE). Az 50 kilovoltampert meg nem haladó csatlakozási teljesítményű HMKE-k telepített kapacitása Magyarországon 2016 végén 165,46 MW volt.

Felpörgött a napenergia-forradalom - Roham indult a támogatásokért
MEKH
A MEKH legutóbbi elérhető adatai azt mutatják, hogy 2017 első negyedében 7,04, a második negyedben 12,93, a harmadikban pedig 18,22 megawattal bővült, így az összesített kapacitásuk már bizonyosan 200 MW fölött alakulhat. A telepítések gyorsuló ütemet mutatnak.

Felpörgött a napenergia-forradalom - Roham indult a támogatásokért
MEKH
Hogy a több mint 200 MW háztartási, plusz a nagyobb naperőművek közeljövőben kiépülő, óvatos becslések alapján valószínűsíthető 700-1000 MW-os névleges kapacitása összességében mit jelent az ellátás szempontjából? A napenergia időjárásfüggő jellege azt jelenti, hogy nem számíthatunk a gázos erőművekhez vagy a Paksi Atomerőműhöz hasonló magas rendelkezésre állásra. Ez a február végi, március eleji hideghullám idején is bebizonyosodott, amikor is a március 2-i rekord 6825 MW-os rendszerigényhez mindössze 1,11 MW teljesítménnyel tudtak hozzájárulni a fotovoltaikus termelő kapacitások.

A naperőművek Magyarországon az adottságokat figyelembe véve átlagosan évente 1050-1200 óra üzemidővel termelnek. Egy 0,5 megawattos naperőmű így 525-600 megawattórát termelhet meg egy évben, ami mintegy 250 háztartás egész évi áramfogyasztását fedezheti elvileg. Amennyiben tehát elfogadjuk, hogy a jelenleg ismert kérelmek alapján hamarosan mintegy 1000-1200 MW-ra nőhet a hazai installált naperőművi kapacitás, úgy ez azt jelentheti, hogy körülbelül félmillió magyarországi háztartás teljes éves fogyasztását lehetne kielégíteni napenergiával. A feltételes módot ezúttal is a rendelkezésre állás ciklikus jellege, valamint az energiatárolás megoldatlansága indokolja, hiszen míg a fogyasztás éven belül viszonylag kiegyenlített képet mutat - nyári és téli csúccsal - addig a napenergia termelés nyáron jár csúcsra, télen pedig - mint a közelmúltbeli példa mutatja - jóval kevésbé lehet támaszkodni erre az energiaforrásra Magyarországon.

A Megújuló Energia Támogatási Rendszer A METáR keretében a villamos energiát megújuló energiaforrásból előállító erőművek támogathatóak - kivéve a háztartási méretű kiserőműveket, amelyekre továbbra is a "szaldó elszámolás" vonatkozik. A támogatást a legalább 1 MW teljesítőképességű erőművek, szélerőművek, valamint a jelentős felújításon vagy fejlesztésen áteső, már működő erőműegységek pályázati eljárás keretében nyerhetik el a termelt áramra. Az 1 MW alatti erőművek esetén (a szélerőműveket kivéve) a pályázati részvétel nem szükséges az úgynevezett zöld prémium jogosultság megszerzéséhez. A zöld prémium típusú támogatásra való jogosultságot a MEKH-től lehet igényelni a MEKH honlapján közzétett módon. Kötelező átvételi jogosultság (az úgynevezett METáR KÁT) 0,5 MW alatti erőművek (kivéve szélerőművek) és demonstrációs projektek részére igényelhető.

Címlapkép: shutterstock
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
nyse tőzsde usa részvény