Megjelent a rettegett halálkereszt Európa felett - A németek sem menekültek meg
Üzlet

Megjelent a rettegett halálkereszt Európa felett - A németek sem menekültek meg

Portfolio
Sorra jelenik meg a "halálkereszt" az európai részvényindexek grafikonjain, az Euro Stoxx 50 és az FTSE 100 után most az Euro Stoxx 600 és a DAX chartján bukkant fel a jelzés.
Február elején komoly eladói hullám söpört végig a világ részvénypiacain, a régen, vagy éppen soha nem látott zuhanások hátterében több tényező is meghúzódott:

  • Technikai hatás, profitrealizálás: a globális tőkepiaci rali ekkor már 2009 márciusa óta tartott, igazán nagy korrekciót viszont nem láthattunk, ráadásul az emelkedés a zuhanásokat megelőző hónapokban egyre meredekebbé vált. Sok indikátor szinte minden időtávon masszív túlvettséget jelzett (a vezető amerikai részvényindexek havi RSI-je bőven 80 felett állt.)
  • Már megint a gépek: a fentebb említett technikai hatásokra erősítettek rá azok az algoritmusok, amelyek bizonyos technikai szempontból fontos szintek elestével automatikusan eladásokat hajtanak végre, egymást kergetve egyre mélyebb szintekig.
  • Hozamemelkedés: a befektetők attól tartottak, hogy a jegybankok lazításának végeztével a hozamok elindulnak felfelé, a kamatkörnyezet megváltozása pedig több csatornán keresztül is negatívan hat a vállalatok működésére és a részvényeik árazására. A magasabb kamatok mellett emelkedik a vállalatok kamatterhe, ami negatívan hat az eredményükre, másrészt a magasabb állampapírhozamok mellett (a 10 éves amerikai állampapírok hozama akkor már közel 2,9 százalékig emelkedett) minden más befektetés, például a részvények is kevésbé lesznek vonzóak.


Bár hosszú hetek teltek el, a nyugat-európai részvényindexek nem tudtak talpra állni azóta sem, értékeik messze elmaradnak a korábbi történelmi csúcsaiktól. A legújabb fejlemények pedig a technikai elemzés szerelmeseit is elriaszthatják a részvényvásárlásoktól:

Sorra jelenik meg ugyanis a "halálkereszt" a legnagyobb európai részvényindexek grafikonjain.

Erről a jelenségről, amely a fennálló csökkenő trend folytatódását valószínűsíti, akkor beszélünk, hogyha az 50 napos mozgóátlag felülről metszi a 200 napos mozgóátlagot.

Időrendi sorrendben először az Euro Stoxx 50 grafikonján jelent meg a "halálkereszt" február végén, majd múlt héten az FTSE 100 chartján tűnt fel.

Most pedig a DAX és az Euro Stoxx 600 grafikonján bukkant fel a vészjósló jelzés.Megjelent a rettegett halálkereszt Európa felett - A németek sem menekültek meg
(Bloomberg)
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
huawei mobiltelefon