Újabb iparágat forgat fel fenekestül a technológiai forradalom
Üzlet

Újabb iparágat forgat fel fenekestül a technológiai forradalom

Portfolio
Az előrejelzések szerint a blockchain technológia piaca a tavalyi 411,5 millió dollárról 7,7 milliárd dollárra, tehát közel húszszorosára nőhet 2022-re, miután a banki, pénzügyi és biztosítási szektorban is rekord sebességgel terjed a technológia használata. Hasonló forradalmat robbanthat ki a blockchain a logisztikában, azon belül is elsősorban az ellátási láncban. A mai ellátási lánc rendkívül komplex, terméktől függően több száz állomást, földrajzi helyszínt, vállalkozást és egyént magába foglalhat, de a transzparencia hiánya, a bürokrácia, a rengeteg papírmunka a technológiai fejlődés ellenére is jellemzi az ellátási láncokat. Jó hír, hogy a blockchain mára a logisztika szinte minden területén felütötte fejét, ennek köszönhetően az okosszerződések, az IoT és a digitalizáció már ebben az iparágban sem ismeretlen fogalmak többé.
Arról, hogy milyen szerepet tölt be a logisztikában a digitalizáció, a blockchain és az IoT, szó lesz a Portfolio április 19-ei Smart Logistics 2018 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma!

Mi a baj a mai ellátási lánccal?

Több száz éve az ellátási láncok még viszonylag egyszerűen működtek, a kereskedelem helyi szintre korlátozódott, de azóta sokkal komplexebb lett az áruk szállításának folyamata: a vasúti szállítás helyett egyre inkább előtérbe kerültek a közúti szállítmányozás eszközei, a személyi számítógépek 1980-as évekbeli elterjedésével pedig az ellátási lánc menedzsment is jelentős változásokon ment át.

Becslések szerint a világkereskedelem 90%-át a nemzetközi hajózási ágazat bonyolítja minden nap. Csakhogy a globális kereskedelem mögötti logisztika rendkívül komplex és nagyon sokszereplős, éppen emiatt a logisztikai piac hatékonyságnövelése nagy hatással lehet a világgazdaságra is. A Világgazdagsági Fórum becslései szerint az ellátási láncok hatékonyságnövelése 5%-kal növelheti a globális GDP-t és 15%-kal a világkereskedelmet.

Újabb iparágat forgat fel fenekestül a technológiai forradalom
A nemzetközi kereskedelem komplex információáramlása, forrás: DHL

Milyen szerepe lehet a blockchainnek az ellátási láncban?

A blockchain technológiát ma már nemcsak a kriptodevizáknál, hanem számos más, például pénzügyi és biztosítási területen vagy éppen nyomonkövetésre is használják. A technológia meglehetősen transzparens, miután minden tranzakciót külön blokkokon tárolnak és több másolatban, mindemellett pedig biztonságos is, mivel minden ilyen blokk az előtte és utána lévőhöz is kapcsolódik. A Forbes cikke szerint a blockchain az ellátási láncok hatékonyságán és transzparenciáján is sokat fejlesztene, a raktározástól a szállítmányozáson át a fizetésig.

Mi is az a blockchain? A Bitcoin működési elve, és ennek üzleti fogalma az úgynevezett "distributed ledger", vagyis egyfajta megosztott vagy konszenzusban kezelt könyvelés, míg ennek megvalósítási technológiája, technikai kivitelezése a blockchain. A bitcoin az a virtuális valuta, amit a forradalmi újításnak számító blockchain rendszerben először használatba vett a világ. A blockchain által kezelt adatbázisban az összes korábban végrehajtott tranzakció szerepel, és ez az adatbázis a hálózat minden egyes számítógépén ugyanazt tartalmazza megbízhatóan, mégpedig egy központi szerv vagy személy közbeiktatása nélkül. A blockchain technológiában rejlő lehetőségeket a nemzetközi átutalásoktól és kereskedelemfinanszírozástól kezdve a biztosításokon át a közigazgatásig sokféle területen tesztelik, kutatják. A blockchain technológiával automatikusan működő okosszerződéseket is létre lehet hozni, amely az összes szerződési feltételt kódolva tartalmazza, ezért nem csak gyors, hanem megszeghetetlen is.

Az ellátási lánc szempontjából fontos, hogy a tranzakciókról mindenkinek rendelkezésre állnak ugyanazok az információk és könyvelési adatok a láncban, egy-egy eszköz tulajdonosi szerkezete is könnyen nyomon követhető, mindemellett az ellátási lánc transzparenciája szempontjából fontos, hogy a blockchainben lévő adatokat nem lehet kitörölni.

A DHL friss tanulmánya szerint a blockchain két területen válhat igazán hasznára a logisztikai szektornak:
 • Hatékonyságnövelés: A blockchain jelentősen javítani tudja a globális kereskedelem hatékonyságát a bürokrácia és a papírmunka csökkentésével (az információ digitális tárolásával, illetve a termék nyomonkövetésével az előállítástól egészen a végfelhasználóig).
 • Új üzleti modellek használata: a blockchain olyan új üzleti lehetőségeknek adhat otthont a logisztikában, mint a kis étékű tranzakciók (micro payment), digitális azonosítás vagy a hamisíthatatlan dokumentumok használata.

Hol használják ma a logisztikában a blockchaint?

Miután a blockchain segítségével egy hagyományos bank közbeékelése nélkül is lehet tranzakciókat végrehajtani, egyre több, globalizált ellátási lánc és cég használja ezt a megoldást.
 • Ilyen a Tomcar járműgyártó, amely beszállítóit ma már bitcoinban fizeti ki.
 • Az élelmiszeriparban a Walmart is a blockchain segítségével követi nyomon a Kínából hozott sertésárut. Az áruk feldolgozásának, raktározásának és szállítási folyamatának nyomon követésére használja a technológiát az Unilever, a Nestle, a Tyson és a Dole is.

  Újabb iparágat forgat fel fenekestül a technológiai forradalom
  Élelmiszerek és termékek nyomon követése, forrás: DHL
 • A világ legnagyobb bányaipari cégének számító BHP Billiton is bejelentette, hogy a blockchain segítségével tervezi nyomon követni és tárolni a bányászati folyamatok során keletkező adatokat, ezzel pedig hatékonyabb kommunikációs csatornát is építene partnereivel.
 • A De Beers gyémántóriás a technológiai segítségével követi nyomon a gyémántok útját a lelőhelyüktől egészen a boltokig, részben a hamisítványok elkerülése érdekében.
 • Az óceáni szállítmányozás hatékonyságnövelése érdekében a Maersk és az IBM közösen hoztak létre egy olyan blockchain-alapú rendszert, amelynek segítségével digitalizálni tudják a munkafolyamatokat és az áruszállítás nyomon követését. Hasonló fejlesztésekbe kezdett a ZIM óceáni szállítócég is, amely a fuvarlevél digitalizálását kezdte meg.
 • Legutóbb pedig a FedEx jelentette be, hogy ők is igyekeznek a mindennapi folyamataikba beépíteni a blockchaint, részben emiatt csatlakoztak a BiTA egyesülethez (Blockchain in Transport Alliance).

Okosszerződések, IoT és a blockchain

Jelenlegi iparági becslések szerint az árufuvarozási számlák 10%-ánál vannak gondok a rajtuk szereplő adatokkal, ami sok esetben a felek közti viták kiváltó okai és emiatt a logisztikai folyamatok is hatékonyatlanabbak. Az Accenture becslései szerint az olaj és energiaiparban az árufuvarozási költségeket 5%-kal lehetne visszaszorítani pontos számlázással és a túlfizetések megszüntetésével.

Azzal, hogy a digitalizált adatokat blockchain rendszerbe töltik fel, lehetővé válik az okosszerződések használata a logisztikában. Ez az a pont, ahol a blockchain összefonódik a dolgok internetével (Internet of Things, IoT). A ShipChain startup már el is kezdett ilyen okosszerződéses applikációkat fejleszteni. Az applikáció minden, az ellátási lánc során felmerülő releváns információt egy blockchain-alapú rendszerbe integrálja, ahonnan az érintett felek könnyen tudnak okosszerződéseket generálni (a rendszeren belüli fizetés megkönnyítése érdekében a startup saját digitális valutát fejlesztett).

Újabb iparágat forgat fel fenekestül a technológiai forradalom
Forrás: DHL
Az okosszerződések további felhasználási területe például a hitellevelek (akkreditívek) digitalizációja, amelyeknek papír alapú előkészítése és lebonyolítása ma napokat vagy heteket is igénybe vehet. A Bank of America Merrill Lynch, az HSBC és az Infocomm Development Authority of Singapore közösen egy olyan prototípust fejlesztettek ki, amellyel az akkreditívek papír-alapú folyamatát blockchainbe tudják átültetni. A rendszer lehetővé teszi az információk megosztását az exportőrök, importőrök és az ő bankjaik között egy biztonságos blockchain-alapú rendszeren keresztül. Ezzel a kereskedési ügyletek automatikusan végrehajthatóak egy sor okosszerződés segítségével.

Arról, hogy milyen szerepet tölt be a logisztikában a digitalizáció, a blockchain és az IoT, szó lesz a Portfolio április 19-ei Smart Logistics 2018 konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma!


(Forbes, Coindesk, DHL)

Címlapkép: Shutterstock
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
címlap_INA