Előfizetői tartalom

Egy ábra, amiről megérted, micsoda forradalom van az energiapiacon

Portfolio
A világban zajló energiaforradalom újrarendezi a hagyományos piaci formákat. A reflexeink alapján még ma is úgy képzeljük a rendszert, hogy óriási erőművekben termeljük az áramot, amit aztán (az egyre liberalizáltabb és egyre hatékonyabb) energiapiacon értékesítenek azoknak, akiknek szüksége van rá: a termelő vállalatoknak és a hátrartásoknak. Hát ez egyre kevésbé van így.

Az alábbi ábra a termelés és az értékesítés alakulását mutatja az Egyesült Államok energiapiacán. Ahogy látszik, ma alig adnak el az energiapiacon több áramot, mint amennyit 30 évvel ezelőtt, pedig eközben a termelés közel 40%-kal emelkedett. A magyarázat erre az, hogy a megtermelt energia egyre kisebb arányba kerül ki a piacra, azt a termelők elfogyasztják. Vagyis a vállalatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés