Elsötétítenék a napot a tudósok, hogy megállítsák a globális felmelegedést
Üzlet

Elsötétítenék a napot a tudósok, hogy megállítsák a globális felmelegedést

Portfolio
Új módszert kutathatnak hamarosan a tudósok, hogy megfékezzék a globális felmelegedést: elsötétítenék a napot. Az alapfeltevés, hogy a vegyszerek által előidézett mesterséges árnyékolás kevésbé veszélyes, mint a globális felmelegedés.
Az alapötlet, hogy a nagy vulkánkitörések hatásait másolják le, amikor a levegőbe kerülő hamufelhő eltakarja a napot, így a kevesebb fény kevésbé melegíti fel a légkört. Ennek kivitelezése például úgy valósulhatna meg, hogy repülők türköződő kén-részecskéket juttatnának a föld atmoszférájába.
Az emberiség történetének egyik legsúlyosabb vulkánkitörése az indonéziai Szumátra szigetén történt, a mostani Toba-tó helyén, mintegy 75 ezer évvel ezelőtt. A becslések szerint a kitörést követően egész Indiát 15 cm vastagon terítette be a vulkáni hamu és Malajzia egyes részein 9 méteres hamuréteg volt. A kitörést követő "vulkáni télben" a következő néhány évben 3-3,5 fokkal csökkent a föld átlaghőmérséklete.
A kutatásokat a feltörekvő országok vezetik és részt vesznek benne például a Harvard és az Oxford egyetemek is.

Dustin Moskovitz, a Facebook társalapítója pénzzel is támogatja a kezdeményezést, 400 ezer dollárt adományozott feleségével az ügyre. A pénzre nagy szükség van, hiszen vizsgálni kell, hogy a nap esetleges elsötétítésének milyen hatásait lesznek az árvizekre, az aszályokra vagy a monszunokra. A technológia meglehetősen ellentmondásos, lehet, hogy nagyon hasznos, de az is lehet, hogy nagyon kártékony lesz a szakértők szerint. A legnagyobb kockázat, hogy felborulhat az időjárás és ha egyszer elindul a folyamat, akkor nehéz lesz megállítani. De gátat szabhat a tiszta energia terjedésének is, különösen a napenergiának.

Nehezen tudják csak teljesíteni az országok a vállalásukat, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását és megfékezzék a globális felmelegedést. A várakozások szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 3 fokkal lehet magasabb a föld átlaghőmérséklete, ami nem túl nagy eredmény ahhoz képest, hogy a 2015-ös Párizsi Egyezményben a célkitűzés az volt, hogy valamivel 2 fok alatt legyen az átlaghőmérséklet növekedése. Ennek fényében nem csoda, hogy radikálisabb lépések is szóba kerülnek - írja a Reuters.

A címlapkép forrása: Shutterstock
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
google