Megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió
Üzlet

Megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió

Portfolio
Megszűnik a Simicska Lajoshoz köthető Magyar Nemzet és elhallgat a Lánchíd Rádió. Április 11. a megjelenés utolsó napja, a rádió pedig ma éjfélkor elhallgat.

Hivatalosan bejelentették

"A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg" - közölte a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.

A Lánchíd Rádió Kft szintén bejelentette, hogy "a Lánchíd Rádió finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a társaság beszünteti médiaszolgáltatási tevékenységét, így 2018. április 10. éjfélkor elhallgat a rádió adása".

A Magyar Nemzet tavalyi negyedik negyedéves hivatalos példányszáma 13 608 volt, ami a harmada a 2015 februárja előtti számoknak. A Lánchíd Rádió műsorengedélye pedig idén október végéig szólt.

2015 volt a fordulópont

A Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. árbevétele 2015-ig folyamatosan növekedett, 2014-ben már a 3,1 milliárd forintot is meghaladta. Az adózott eredmény 2012-ben 750 millió, 2013-ban 712 millió, 2014-ben már 929 millió forint volt. 2015-ben volt a törés az üzlet számokban, ami összefügg azzal, hogy akkor februárban került összetűzésbe Orbán Viktor Simicska Lajossal. 2015-ben az árbevétel 2,225 milliárd forintra esett vissza a korábbi 3,1 milliárd forintról, az üzemi veszteség 168 millió forint lett, az adózott eredmény pedig már csak 60 millió forintot ért el. 2016-ra (ennél frissebb adatok egyelőre nincsenek) az árbevétel lefeleződött, épp csak meghaladta az 1 milliárd forintot, miközben az üzemi veszteség 984 millió forintra hízott.

A Lánchíd Rádió Kft számaiban is 2015 volt a fordulópont. Ekkor a 2014-es 477 milliós árbevétel 282 millió forintra zuhant vissza, az üzemi eredmény soron -151 millió forint szerepelt. 2016-ra az árbevétel 166 millióra csökkent, az üzemi veszteség pedig 265 millió forint volt.

Mi lesz a többi médiacéggel?

A hvg.hu úgy tudja, hogy a HírTV-nél is változások lesznek. Racionalizálás és a kifutó műsorok nem újulnak meg.

A 24.hu információi szerint a Magyar Nemzetre jelentkezett vevő, de a tárgyalások még nem kezdődtek el. A portál forrásai szerint az Indexet külön csomagként kezeli a tulajdonos.

A Heti Válasz sorsa is kérdéses, az Index úgy tudja, hogy Simicska Lajos azt üzente meg, hogy kereshetnek maguknak új befektetőt. Ha találnak, eladja a lapot, és működhet tovább.

Az Index úgy tudja, hogy a 10 órára összehívott szerkesztőségi értekezleten jelentették be a tulajdonos döntését. Ezen az értekezleten közölték a napilap, az online lap, illetve a rádió megszüntetését, illetve azt, hogy minden szabadságot kiadnak, és mindenkit kifizetnek a munka törvénykönyve szerint. Az ott dolgozók számítottak a lap, illetve a rádió megszűnésére, ám azt hitték, hogy az online megmaradhat, illetve, hogy a rádió legalább októberig üzemelhet, ameddig frekvenciája van. Többeket hidegzuhanyként ért azonban az azonnali bezárás.

Megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió
Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor

Gyorsan lépett

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy Simicska Lajos a Fidesz-KDNP vasárnapi kétharmados választási győzelme után szinte azonnal reagált és építi le médiabirodalmának zászlóshajóit.A Független Hírügynökség korábban kedden azt írta, hogy a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom "zászlóshajóinál", azaz, a Magyar Nemzetnél, a Hír TV-nél és a Lánchíd Rádiónál ma délelőtt 10 órára állománygyűlésre hívták össze az ott dolgozó munkatársakat és vezetőket.
mkb fintechlab design summit
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Alteo klub