Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége
Üzlet

Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége

Portfolio
A Portfolio járműipari konferenciájának második szekciójában kiderült, hogy bár fontos, az önvezető autó csak egy a számos fejlesztés közül, amelyek alapjaiban forgatják fel az iparágat 2-3 éven belül. Azok a vállalatok pedig, amelyeknek még nincsen IoT-ot stratégiája, elkezdhetnek aggódni.
Már a dizájntól kezdve átalakulnak a fejlesztések, nem kell kifaragni az autó prototípusát - ahogy azt korábban tették modellezés céljából - hanem a Hololens segítségével - a kiterjesztett valóság alkalmazásával - már digitális modellekkel dolgoznak - mondta előadásában Dudás Viktor, a Microsoft Magyarország adat és mesterséges intelligencia megoldásokat vizsgáló szakértője.

Az Audi gyárában, például a Hololens segítségével már raktak össze úgy motort, hogy a munkát elvégző dolgozó még soha életében nem végzett ilyen feladatot, az eszköz segítségével instruálták. A tervezés különböző folyamatai hetekről órákra rövidültek, a gyártósorból érkező adatokat ki lehet elemezni, racionalizálni. Szóba kerültek az önvezető autók által nyújtott lehetőségek is, például hogyan változik majd az utazási idő minőségi időtöltéssé - például dolgozni is lehet majd a munkahelyre utazás ideje alatt. a fedélzeti számítógép pedig, érzékelve a távoli környezetét, igény szerint akár előre megrendeli a kávét az útba eső benzinkúton.

Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége
Beczkay Jenő
Beczkay Jenő, a S&T Consulting Hungary Kft. ipari digitalizációs tanácsadója szerint, ha nyitott szemmel járunk, egyértelműen látni lehet, hogy a digitális és fizikai világ összeolvad. A szakember három embertípust különböztet meg:
  • akinek nem jelent semmit az IoT
  • akik tudják, hogy fontos, de még nem tudják, hogyan használják
  • és akik látják a lehetőséget, de ne tudják hogy fognak oda eljutni

Egyelőre az IoT mindenkinek mást jelent, sok minden tartozik bele, ezért fontos, hogy a cégeknek legyen egy olyan stratégiája, amiben látszik hogy ezek a megoldások hogyan egészítik ki egymást és válnak rendszerszintűvé, hogyan lesznek lefordíthatóak konkrét üzleti célokra

- mondta Beczkay.

Konkrét példák között említette a Continental megoldását, amely a korábban csak a kijelzőn látható GPS adatokat - például irányjelző nyilakat - rávetíti a valóságra, vagyis az útszakaszra. Már létezik - és a magyar cégek számára is elérhető - olyan IOT platform, amellyel a korábban szükséges szoftverfejlesztési erőforrások töredékének igénybevételével alkotható olyan megoldás, ami képes a felhőn keresztül gyakorlatilag bármilyen eszközzel összekapcsolódni, annak adatait mérni, gyűjteni, elemezni, sőt akár távolról annak működésébe beavatkozni is. Bár műszakilag ez néhány éve már lehetséges, de az Ipar4.0 megoldás üzleti hatása az, hogy most már ez töredék költséggel és időráfordítással megvalósítható.

A helyszíni demonstrációban ez egy okostelefon volt, amely alapvetően egyáltalán nem erre a célra lett tervezve, mégis a vakujának bekapcsolása a felhőn keresztüli beavatkozással egy fél pillanatba telt, miközben semmilyen hardveres változtatás nem történt, és a kapcsolódó alkalmazás szerver oldali szoftver is töredék pénz és időráfordítással készült el. "Képzeljük el, hogy milyen lehetőség ez, ha a világ másik felén működő megmunkáló központ, vagy robot cella üzemeltetéséről, monitorozásáról beszélünk" - tette hozzá.

Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége
Azt ezt követő panelbeszélgetésen az Ipar 4.0 és az okosgyárak volt a téma, amelynek berobbanását nagyon rövid időtávon várják a beszélgetés résztvevői. Bolyki Ferenc,az AVENTICS Hungary Kft. ipari mérnökség vezetője szerint nem is biztos, hogy észre vesszük majd, hiszen a digitális megoldások is szinte észrevétlenül beépültek az életünkbe, inkább arról van szó, hogy ki, mikor adoptál egy-egy adott fejlesztést.

A Tom-Ferr Zrt. beszerzési igazgatója szerint minden trend akkor ér el Kelet-Európába, mikor Nyugat-Európában az már bevezetésre került, ezért aztán egészen pontosan megjósolható lesz ez az időpont, amit most 5 éves időtávra saccolt Dr. Matus Andor.

Áttörésről akkor beszélhetünk, ha a piaci szereplők nem opcionálisan élnek ezekkel a lehetőségekkel, hanem rá lesznek kényzserítve, hogy ne maradjanak le, és ez gyakorlatilag már zajlik

- mondta Molnár István, Digitális Gyár Mérnökség Vezető, Lean és Termelékenység Mérnökség Vezető a Continental Automotive Hungary Kft.-nél.

Dr. Urbán László István, a Magyar Suzuki Zrt.vezérigazgató-helyettese szerint két fontos dolog kell, stratégiai döntés és az ennek megvalósításához szükséges anyagi és humán források megléte.

De hogy konkrétumokkal is szolgáljon, bejelentette, hogy 2020-ra a magyar Suzuki okosgyárrá változik, amitől azt várják, hogy éves szinten 1500-2000 autóval többet tudnak majd gyártani.

Ács István, a magyarországi Bosch Csoport ipar 4.0-ért felelős vezetője, ügyvezető igazgatója is 2-3 évet ad a folyamatnak:

Azt látom, hogy a témát minden piaci szereplő komolyan veszi, de a legtöbben kivárásra helyezkednek, úgy kb 2-3 éves időszakon belül azonban ez be fog robbani

-mondta.

Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-vel, annak vége
Ezek a fejlesztések pedig szépen lassan átragadnak majd más szektorokra is, amelyben katalizátor szerepe lesz a bankoknak - tette hozzá Szerdahelyi Róbert, az Erste Kis- és Középvállalati Igazgatója.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
volkswagenshutterstock