Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz
Üzlet

Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz

Portfolio
Magyarországon belül a járműipar egy kiemelt iparág, ezzel foglalkozik a Portfolio mai Járműipari konferenciája, amelynek első szekciójában ICT újdonságokról és finanszírozási lehetőségekről esett szó.
Innovációs központjával, jelenleg futó, hatékonyságnövelő megoldásaival mutatkozott be a konferencián a T-Systems Magyarország. A cég nagyvállalati divíziójának vezérigazgató-helyettese, Kalmár Ákos elmondta, az elmúlt tíz évben zajló komoly fejlődés következtében, ma ICT vállalatként a régió legnagyobb a cég, a maga 220 milliárdos bevételével. A vállalatnak komplex termékköre van erre az iparágra, amellyel az erőforrásokat tudják kiegészíteni, a hatékonyságot növelni.

"Azt tudjuk javítani, amit mérünk"

Kalmár a cég sokrétű kompetenciái közül többek között az ipar 4.0-át emelte ki, amely a járműipari gyártócégek számára a munkaerőhiány és munkaerőköltségek csökkentése szempontjából lehet fontos. Ezekre a területekre kezdtek el megoldásokat fejleszteni. A kérdés, hogy hogyan tudjuk azokat a hatásokat csökkenteni, amik a hatékonyságra negatív befolyással vannak. Szintén kiemelten fontos terület a gyártóvállaltok számára az IOT piac is, amely háromszorosára nőtt az elmúlt öt évben, az egész IT piacon belül pedig 50 százalékra is bővülhet a részaránya az elkövetkezendő években.

Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz
Kalmár Ákos
A T-Systems globálisan a legfontosabb nagyvállalati partnerei ma a járműiparból valók. Magyarországon a digitális transzformációt eredményesen vezényli banki és biztosítási ügyfeleinél, ezt követi a járműipari szektor.
Az ügyfelek kiszolgálása érdekében a T-Systems komoly innovációs erőtérrel rendelkezik, ami mellé a cég német anyavállalata Magyarországra hozta Smart megoldásokkal foglalkozó kompetencia központját. Kiemelt fontosságú területként jelenik meg az ipar 4.0 és komoly értéket képvisel a Kitchen Budapest (KIBU) is, mely a T-Systems részeként nulláról fejleszt technológiai megoldásokat prototípus szintig. A munkaerő hatékonyságnövelése mellett foglalkoznak számos más projekttel is, melyek közül a gépi látás fejlesztését és egyedi lokációkövetési megoldást emelt ki Kalmár.

Jön az 5G

Connectivity területén a vezérigazgató-helyettes elmondása alapján a teljes spektrumot le tudják fedni, a zalaegerszegi önvezető tesztpályán már az 5G szolgáltatásukkal jelennek majd meg.

Be kell kötnünk a termelést a hálózatban, ez mindenki számára egy fontos célkitűzés, viszont a költségek szempontjából nem mindegy, hogy milyen megoldást választunk

- mondta Kalmár.

A szakember szerint az nem fog megtörténni, hogy holnapután lefedik 5G-vel az országot, mert ez egyelőre egy nagyon drága technológia, de gyártóvállalatok számára kritikusan fontos minden hatékonyságot növelő fejlesztés, és őket már el tudják látni ezzel a szolgáltatással.

Ma a T-Systems képes arra, hogy kulcsrakész üzemet adjon át

- mondta Kalmár.

Hogyan lehetne a mostani kamatszinteket hosszútávra fixálni?

Most az a kegyelmi állapot van a világpiacon, amikor érdemes beruházni, akár hosszútávon is

- ezt már Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és exportfinanszírozási területének igazgatója mondta. Véleménye szerint várhatóan megindul majd a kamatemelés Magyarországon, ezért arra biztatta a vállaltokat, hogy ha 3-5 éves időtávú - vagy hosszabb - befektetésben gondolkodnak, akkor most érdemes lépni, a ciklus legalján vagyunk.

Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz
Takáts Zsolt
Elsősorban piaci alapú kamatrögzítési lehetőségekről beszélt, de ajánlotta az államilag fixált kamatos megoldásokat is. Ezek közül a legkedvezőbbek az Eximbank által nyújtott források, nem csak exportőrök számára. Egyszerű elvárásoknak kell megfelelni, jellemzően a piaci kamatszintek alatt lehet felvenni a hitelt.

2017-ben a Raiffaissen bankon keresztül helyezett ki legtöbb forrást az Eximbank. A jövő exportőrének készült programot is bemutatott, amit kkv és nagyvállalatok egyaránt igénybe vehetnek, feltétel, hogy a vállalat hozzáadott értékét növelni kell.

Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a faktoringot a cégek nem használják a beszállítói oldalon, inkább csak forgóeszköz hitelre, pedig nagyon jó megoldás egy beszállítói program, ahol a bank megfinanszírozza a követeléseket. A blockchain technológiára is kitért az igazgató és az okos szerződésekre, amelyek véleménye szerint már régóta léteznek, úgy hívják őket, hogy akkreditív. Ha például valaki Kínából hozz be alapanyagot, akkor nem kell a kínai félre hagyatkozni, hanem akkor fizet csak a beszállítónak a bank, ha leszállították az árut.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
posterminal bankkartya card