Tíz év alatt megszabadulna a széntől Finnország
Üzlet

Tíz év alatt megszabadulna a széntől Finnország

Portfolio
A korábban tervezettnél előbb, már 2029-től tiltani fogja a szén használatát az energiatermelésben Finnország - jelentette be a finn környezetvédelmi miniszter. A finn kormány egy új támogatási rendszert is be kíván vezetni, amely arra motiválná az energiavállalatokat, hogy mielőbb váltsák ki a fosszilis energiaforrásokat termelésükben.
A szén kivezetésére vonatkozó célt így egy évvel előbbre hoznák az eredetileg tervezett 2030-ról, amiről a nemzeti energiaterv részeként és a 2020-as évek egyéb prioritásai között jövőre hozhatja meg a döntést a helsinki kabinet.

A szén energiamixből történő eltüntetése Kimmo Tiilikainen környezetvédelmi miniszter egyik fő célkitűzése, januárban pedig arról beszélt, hogy ez már akár 2025-re megvalósulhat országában. A miniszter sajtóközleményében azt is közölte, hogy az üvegházgáz-kibocsátást jóval gyorsabban kell mérsékelni az eredetileg tervezettnél a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. Ezért egy mintegy 90 millió eurós támogatási csomagot is összeállítanak, amelyből azon energiavállalatokat kívánja jutalmazni, amelyek már 2025-re véget vetnének a szén használatának.

Finnország villamosenergia-termelésének még mindig mintegy 10 százalékát a széntüzelésű erőművek biztosítják, a felhasznált szén mintegy kétharmada pedig Oroszországból érkezik a balti államba. Noha a szén kivezetése a szén-dioxid-kibocsátás mellett az ország orosz függőségének csökkentését is elősegítheti, a finn erőműszektor nem fogadta kitörő lelkesedéssel a bejelentést, egyfajta büntetésként értékelve a lépést, amelyet költséges és nem hatékony intézkedésnek neveztek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A szén helyébe lépő energiaforrás első sorban a nukleáris energia lehet. A következő évtizedben várhatóan két új reaktor áll termelésbe, ezáltal az atomenergia részaránya az áramtermelésben a jelenlegi 30-ról 60 százalékra emelkedhet 2025-től a Nukleáris Világszövetség becslései szerint. Az új reaktorok üzembe állásának időpontja ugyanakkor ma még bizonytalan; a nyugat-finnországi Eurajokiban épülő atomerőmű francia építői például 2017 végén újabb csúszást jelentettek be, így a projekt csak 2019 májusára realizálódhat.

Címlapkép: shutterstock

(Euractiv)
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX