Üzlet

Hamarosan az ebédünket is drónok fogják házhoz szállítani

Portfolio
A drónokat az áruszállítás mellett ma már olyan területeken is használják, mint divatipar vagy mezőgazdaság, a mindennapi életbe való beépítésük viszont meglehetősen nehézkes. A Portfolio Smart Logistics 2018 konferenciájának áruszállításról és fuvarozásról szóló szekciójában szó volt arról, milyen kihívásokkal szembesül ma a divatipar, milyen újdonságokat hoz a mindennapokba a kiscsomag logisztika és milyen integrált vezénylőrendszerek segíthetik a fuvarozási cégeket.
Hermann Költringer, az Augustin Quehenberger Group ügyvezető igazgatója előadásában a kiszállítási trendekről beszélt:
 • Az előadó kiemelte a divatipart, mint az egyik leggyorsabban változó iparágat, és ehhez a változáshoz tudniuk kell alkalmazkodni a logisztikai szolgáltatóknak is. Amellett, hogy heti szinten változnak az értékesítési számok, az iparágnak meg kell küzdenie az e-kereskedelem kihívásaival is. Ma már nemcsak online és személyes vásárlásról beszélünk, a vásárlási csatornák összeolvadnak.
 • A több vásárlási és értékesítési csatorna speciális raktározási követelményeket szül, az árukat és készleteket valós időben kell és szükséges nyomon követni.
 • Az áruszállítás másik nagy kihívását az áruk végfelhasználókhoz való eljuttatása jelenti, a "last mile" kiszállítás fejlődésével a kiszállítási idő is folyamatosan rövidül, ami egyébként mára fogyasztói elvárás is lett.
 • Az egyik nagy kihívás az áruszállításban a jövőre nézve, hogy megfelelően lehessen előre jelezni a keresletet é ennek megfelelően a készletezést.

Bengyel Ádám, a Foxpost vezérigazgatója a csomagoláslogisztikai trendekről és drónok létjogosultságáról beszélt előadásában:
 • A kiscsomag logisztikai piaccal kapcsolatban elmondta, hogy mintegy 6-7 szolgáltató van a magyar piacon, akik házhozszállításban érdekeltek, de jellemző, hogy alvállalkozói hálózatokkal működnek.
 • A házhozszállítás mellett fixpontos átvétellel is több cég foglalkozik itthon, illetve vannak még automatizált csomagautomatákkal foglalkozó cégek, mint a Foxpost és a Magyar Posta.
 • Szerinte a kiscsomag logisztika nagy változások előtt áll, a raktározás automatizáltsági foka még tudna hova javulni, és sok olyan új cég jelenik meg a piacon, amely behozza az új technológiákat.
 • Az alacsony árak és bérek miatt futár és raktáros hiány van itthon, ezek mind akadályozhatják a kiszállítást, ami pedig a fixpontos átvétel felé tereli a volument.
 • Szerinte a drónos kiszállításnak megvannak a maga problémái és kihívásai, bár számos érdekes ötlettel találkozni ma, az Amazon például a városok felett lebegő raktárokról beszél, ahonnan drónok viszik házhoz a csomagokat.
 • A Foxpost vezérigazgatója szerint hamarosan jönnek az élelmiszer csomagautomaták, amelyek forradalmasítani fogják a bevásárlást. Ma már a mezőgazdaságban is használnak drónokat, például egész napos területőrzésre vagy éppen a termés felügyeletére - teszi hozzá.

Ilg Péter, a TransCTRL Kft. ügyvezetője a logisztikai vezénylő rendszerekről tartott előadást:
 • A kisebb logisztika cégek korábban nem engedhették maguknak, hogy innovációra költsenek, ezt csak a nagyobb vállalatok tudták megtenni. Azóta a piaci igények változtak, emelkedtek, a piac gyakorlatilag kikényszeríti a fejlődést.
 • Szerinte a valósidejű döntéstámogató rendszerek jelenthetik a megoldást a logisztikában, ezzel ugyanis a logisztika minden területét össze lehet kapcsolni és a feladatokat megfelelően kiosztani, illetve visszakövetni.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ferrari_getty_editorial