Nagy változások jönnek a szelektív hulladékgyűjtésben
Üzlet

Nagy változások jönnek a szelektív hulladékgyűjtésben

Portfolio
Az európai háztartások és vállalkozások által termelt kommunális hulladéknak 2025-től legalább az 55 százalékát újra kell hasznosítani az Európai Parlament által elfogadott új tervezet értelmében, vagyis legalább ilyen arányban szelektíven kell majd gyűjteniük kommunális hulladékukat. A tervek szerint 2024-től a biológiailag lebomló hulladékokat, 2025-től pedig már a háztartási textilhulladékot is külön kell majd gyűjteni is.
Az Európai Parlament által az előző héten elfogadott új szabályok értelmében 2025-től évente egy százalékponttal emelkedik az újrahasznosítás arányára vonatkozó célszám, így 2035-re már 65 százalékban kellene újrahasznosítani az EU-ban keletkező kommunális hulladékot. A tervezet végső jóváhagyását az Európai Tanács adhatja meg.

A javaslat külön szól a csomagolásról és csomagolóanyagokról, a szemétlerakókról, a roncsautók kezeléséről, a használt elemek és elektromos berendezések újrahasznosításáról. A tagállamok 2035-től már mindössze a városi hulladék 10 százalékát helyezhetik el lerakókban. A csomagolóanyagok különösen hangsúlyosan szerepelnek a tervekben. Ezek szerint 2025-ben már a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani, ami 2030-ig 70 százalékra emelkedik. Az Európai Parlament mindemellett a csomagolások fogyaszthatóságra vonatkozó jelzéseit is tovább egyértelműsítené, vagyis, a jövőben letisztulhat, hogy konkrétan mit is jelent a 'fogyasztható' és a 'minőségét megőrzi' címke.

A tervek szerint a papír, fém, műanyag és üveg mellett 2025-től már a háztartási textil- és veszélyes hulladékot is külön kell majd gyűjteni, 2024-től pedig a terv szerint a biológiailag lebomló háztartási (pl. konyhai) hulladékokat is, avagy otthon kell majd megoldani a komposztálását.

A célok között szerepel az élelmiszer hulladék mennyiségének 30 százalékos csökkentése 2025-től, 2030-ig pedig a jelenlegi szint felére kellene csökkenteni a pazarlást. Az országoknak ennek érdekében terveket kell kidolgozniuk az el nem adott élelmiszer begyűjtésére és újraelosztására, illetve újrahasznosítására.


Nagy változások jönnek a szelektív hulladékgyűjtésben
A nagyobb ábráért katt a képre!
(forrás: Eurostat)

Az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau, EEB) szerint ugyan a tervek lehetnének még ambiciózusabbak, ugyanakkor azok szerinte így is támogatást nyújthatnak a kormányoknak a terület állampolgáraik jóléte érdekében történő fejlesztéséhez. Az EEB a tervezetből hiányolta a hulladék energetikai célú hasznosítását szolgáló elégetésével keletkező légszennyezést mérséklő technológiák támogatását is.


Nagy változások jönnek a szelektív hulladékgyűjtésben
A nagyobb képért katt a képre!
(forrás: Európai Környezetvédelmi Ügynökség)

Az egyes tagállamok az új hároméves tervezési szakaszában tanúsított aktivitásuk alapján sem mutattak egységes képet. Míg a szervezet dicsérte Hollandiát, Ausztriát, Svédországot és Belgiumot a célszámok emelésére irányuló erőfeszítéseikért, addig ugyanakkor kritizálta Németországot, az Egyesült Királyságot, Spanyolországot, Portugáliát, Csehországot és Magyarországot azért, amiért igyekeztek lefelé szorítani a célszámokat.

(Euractiv)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
bika wall street index tőzsde