Üzlet

Ha minden így marad, csúnya lesz a szerda a tőzsdéken

Portfolio
A nap elején még csak mérsékelt volt az esés az amerikai tőzsdéken, a kereskedési nap végéhez közeledve egyre nagyobbak a mínuszok a vezető amerikai részvényindexekben.

Fontosabb részletek
 • Elsősorban az emelkedő állampapírhozamok miatt esnek a részvénypiacok
 • Vállalati gyorsjelentések is lefelé húzzák a részvényindexeket, a negyedéves számok közzététele után nagyot esett a Caterpillar, a Coca-Cola és a 3M is
 • Ütik a tech papírokat, nagy mínuszban az Alphabet, az Amazon, a Facebook és a Netflix is
 • Nem tesz jót a hangulatnak, hogy az iráni atomegyezmény felrúgásával fenyegetőzik az Egyesült Államok és Irán is, ezzel kapcsolatban ma is volt üzengetés

Maradtak a mínuszok

A napi mélypontokról valamelyest felfelé mozdultak a vezető amerikai részvényindexek a záráshoz közeledve, azonban még így is csúnya lett a vége, az amerikai tőzsdék 1,5-2,2 százalék mínuszban zártak kedden, a technikai összkép pedig nem szép, ráadásul most azoknak a részvényeknek az árfolyama esett nagyot, amik eddig vezették az emelkedést.


Szép kilátások

A DAX határidős részvényindexe 175 pontos mínuszban is állt ma este, ha minden így marad, akkor 1,4 százalék mínuszban nyithat szerdán a német tőzsde.


Hozamemelkedés

2014 január óta első alkalommal ma elérte a 3 százalékot a 10 éves amerikai állampapírok hozama, ami figyelmeztető jel lehet a tőkepiaci befektetőknek, de nem csak a hosszú állampapíroknál látunk hozamemelkedést, a 2 éves állampapírhozam 2008 szeptember óta nem látott szintre, 2,5 százalékra emelkedett, ez pedig nagy hullámokat vethet a világ tőkepiacain.

Irán

Nem tesz jót a tőkepiaci hangulatnak, hogy egy magasrangú iráni vezető ma megismételte azt, amiről néhány napja az iráni diplomácia vezetője már beszélt, hogy Iránnak nem áll szándékában atombombát készíteni, de ha az Egyesült Államok felmondja az atomalkut, akkor Irán válaszul komoly lépéseket tesz.

Ütik a FAANG-papírokat

Korábban már részletesen írtunk azokról a nagy amerikai tech vállalatokról, amelyeknek a részvényeit összefoglalóan a cégek kezdőbetűinek összeolvasásával egyszerűen csak FAANG-részvényeknek (Facebook, Apple, Amazon, Netflix,Google) neveznek. Ezek a papírok vezették eddig az emelkedés, és sokan attól tartanak, hogy ha ezeknek a cégeknek elfogy a lendületük, akkor már csak a méretüknél fogva is maguk alá temethetik a tőzsdéket. Ebből kapunk ma egy kis ízelítőt, az Alphabet (Google) 5,7, a Netflix 4,1, a Facebook és az Amazon közel 4, az Apple pedig 1,5 százalékot esett. A mai eséssel több papír 1-2 hét emelkedését adta vissza, esésük index-szinten is érezhető hatást váltott ki. Az Alphabet gyorsjelentése egyébként erős volt, a vállalat bevételei tovább nőttek, ezzel párhuzamosan azonban masszív beruházási programot hajt végre a vállalat, amit egyes elemzők úgy kommentáltak, hogy a stratégia helyes, fel kell készülni arra, hogy a reklámbevételek csökkenhetnek, ezért érdemes más üzleti területeket fejleszteni, ez azonban azzal jár, hogy a marzsok átmenetileg csökkenhetnek. Ennek nem örültek a befektetők.


Lejtőn az amerikai részvények

Egyre masszívabb az öntés az amerikai tőzsdéken, a Dow már több mint 400 pontos, vagyis 1,8 százalékos mínuszban áll,


a tech túlsúlyos Nasdaq már több mint 2 százalékot esett. Olyan nagy kapitalizációjú, és az adott iparágban fontos vállalatok részvényárfolyama esett 4 százaléknál nagyobbat, mint a Boeing (-4,1%), a Travelers (-4,3%), a Caterpillar (-6,3%) vagy a 3M (-8,8%).

Alakul

A nap elején még csak mérsékelten estek a vezető amerikai részvényindexek, mostanra azonban egyre nagyobbak a mínuszok, a Dow már 1 százalékos, közel 250 pontos mínuszban áll. A hangulatot egyértelműen az állampapírhozamok emelkedése határozza meg, a 10 éves amerikai állampapírok hozama 3 százalék felett áll, de vállalati gyorsjelentések is mozgatják a piacokat, a 3M árfolyama a negyedéves számok közzététele után közel 8 százalékot esett, ekkora zuhanásra több mint egy évtizede nem volt példa, csak ez az egy esés közel 100 ponttal húzza le a Dow Jones indexet, de közel 0,7 százalékos mínuszban áll az S&P 500 is, a vártnál gyengébb tech gyorsjelentések miatt a Nasdaq már több mint 1,7 százalékot esett.


Nagy mozgások az amerikai részvényeknél

Verizon

 • Annak ellenére emelkedett ma több mint 2 százalékot a Verizon árfolyama, hogy a piaci hangulat inkább negatív, a vezető amerikai részvényindexek mérsékelten esnek kedden piacnyitás után.
 • A Verizon árfolyama az után emelkedik, hogy a vállalat közzétette negyedéves számait, amik közül a fontosabbak a várakozásoknál jobbak lettek.
 • Az első negyedévben a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató ügyfélállománya a várt 69 ezer helyett csupán 24 ezerrel csökkent.
 • További jó hír, hogy a vállalat operatív bevételei 29,8-ról 31,8 milliárd dollárra emelkedtek, miközben az elemzők 31,3 milliárd dollár bevételre számítottak, az egy részvényre jutó eredmény az 1,10 dolláros várakozásnál magasabb, 1,17 dollár lett.
 • A vállalat arra számít, hogy az amerikai adóreform 3,5-4 milliárd dollár növekedést hozhat a cash flowban, az egy részvényre jutó eredmény 55-65 dollárcenttel nőhet 2018-ban.


Nagy mozgások az amerikai részvényeknél

3M

 • A negyedéves gyorsjelentés megjelenését követően több mint 7 százalékot esett a 3M árfolyama, ezzel több mint 7 havi mélypontra esett a 3M, a vállalat papírjai a leggyengébbek ma a Dow 30 komponense közül.
 • Bár az egy részvényre jutó eredmény a vártnak megfelelő, 2,50 dollár lett, ezt csak a vártnál jóval alacsonyabb adóterhelés tette lehetővé, anélkül veszteséges lett volna a vállalat.
 • A vállalat az első negyedév folyamatai alapján profit warningot tett közzé, az EPS várakozást 10,20-10,70 dollárról 10,20-10,55 dollárra csökkentette, az organikus bevételnövekedés pedig a korábban előrejelzett 3-5 százaléknál alacsonyabb, csupán 3-4 százalékos lehet. Bár a változtatások nem tűnnek jelentősnek, a befektetőket az ijesztette meg, hogy már az évnek az első szakaszában a célok változtatására kényszerült a menedzsment.


Nagy mozgások az amerikai részvényeknél
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde