Itt a nagy bejelentés, magyar tőzsdei cégbe szállt be a Wallis (2.)
Üzlet

Itt a nagy bejelentés, magyar tőzsdei cégbe szállt be a Wallis (2.)

Portfolio
Fontos bejelentés miatt egész napra felfüggesztették az Altera részvényeit, majd csütörtök délután megérkezett a bejelentés. A társaság arról tájékoztatta a befektetőket, hogy az Altera nagytulajdonosa, a Lehn Consulting 803 370 darab Altera részvényt adott el a Wallis Asset Management-nek, tőzsdén kívüli ügylet keretében. Ennek eredményeként tőzsdére lép a Wallis Csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportja, mégpedig nyilvános vételi ajánlat és tőkeemelés útján történő befolyásszerzéssel.

Ezért voltak egész napra felfüggesztve az Altera részvényei

Fontos bejelentés előtt egész napra fel voltak függesztve az Altera részvényei, a csütörtöki piaczárás előtt megérkezett a bejelentés, amely az lett, hogy az Altera nagytulajdonosa, a Lehn Consulting 2018 április 26-i, tőzsdén kívüli tranzakció keretében 803 370 darab Altera törzsrészvényt adott el a Wallis Asset Management Zrt.-nek.

A tranzakciót követően a Lehn Consulting tulajdonában lévő ALTERA törzsrészvények mennyisége 0 db törzsrészvényre változott, és a Lehn Consulting részesedése a társaságban a szavazatelsőbbségi és osztalékelsőbbségi részvényekkel együtt az 5 százalékos küszöbérték alá csökkent.

A Lehn Consulting részvényállománya a tranzakció után:

  • “A" sorozatú szavazatelsőbbségi részvény: 25.000 db
  • “B" sorozatú osztalékelsőbbségi részvény: 25.000 db
  • “C" sorozatú törzsrészvény: 0 db

Mi történt eddig a gyakorlatban és mire számíthatnak a befektetők?

A tranzakciósorozat első lépéseként az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot vásárolt meg a Wallis Asset Management (Wallis), amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánja bővíteni.

A befolyásszerzés alapján a Wallisnak (valamint a vele összehangoltan eljáró személyeknek), mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére. Ennek alapján a Wallis (az összehangoltan eljáró személyekkel együtt) a mai napon engedélyezésre benyújtotta a Magyar Nemzeti Banknak vételi ajánlatát, mely szerint az Altera összes részvényét, az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán (jogszabály alapján meghatározva), darabonként 520,25 forintért megvásárolná. Tegnap 875 forinton zárt a papír a BÉT-en.

Az első lépés lezárását követően a tranzakció második lépéseként - az Altera Igazgatóságának döntése alapján -, apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján, az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis Csoport négy gépjármű kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata.

Mi a célja a Wallisnak?

Müllner Zsolt, a Wallis Csoport vezérigazgatója ismertette, hogy a négy vállalat együttes éves árbevétele közel 70 milliárd forint, és a tavalyi évet az előzetes adatok alapján kiugró eredménnyel zárta. A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző, amelyek Magyarországon és a közép- és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel és flottakezeléssel foglalkoznak.

A vezérigazgató a tervekkel kapcsolatban jelezte, hogy a vételi ajánlat és az apport sikeres lezárása után további növekedést terveznek, erősíteni kívánják az autóipari csoport elmúlt 26 évben elért pozícióit Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban egyaránt. Ennek érdekében az Altera tulajdonába kerülő négy vállalat tevékenységi körét újabb márkák és piacok megszerzése révén kívánják bővíteni. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése Magyarországon és a régióban.

A Wallis Csoportnak jelentős tapasztalatai vannak a magyar tőkepiacon: a többségi tulajdonában lévő energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo Nyrt. részvényei 2010 óta vannak a magyar tőzsdén, a csoporthoz tartozó Wing Zrt. pedig a hazai ingatlanpiac vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégeként az egyik legnagyobb kötvénykibocsátó a BÉT-en.

A vagyonkezelő vállalat Igazgatóságának döntése értelmében az Altera a jövőben a dinamikusan növekvő magyar és közép-kelet európai gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói szektorban fektet be. A stratégia alapján a ma induló tranzakciósorozat befejező lépéseként a Wallis Csoport négy vállalata a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Standard kategóriájában jegyzett Altera tulajdonába kerülhet, ami nem csak az érintett vállalatok, hanem a magyar tőkepiac szempontjából is mérföldkő, hiszen ez az első olyan tranzakció, mellyel a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén.

Nagy cég lesz a BÉT-en

Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és közel 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lesz, és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe.

Hogy perspektívába helyezzük, a BUX-index többi vállalatához képest a tavalyi árbevételek alapján a hatodik legnagyobb cég lehet az Altera a 70 milliárd forintos bevétellel számolva.

Itt a nagy bejelentés, magyar tőzsdei cégbe szállt be a Wallis (2.)

Mi történt eddig az Alterával Az Altera Vagyonkezelő Zrt-t 2012. január 13-án alapították meg, egy évvel később a társaság nyilvános részvénytársasággá alakult át, a sikeres tőzsdei bevezetés után a cég részvényeivel 2013 június 25-e óta kereskedhetnek a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén. Az Altera vagyonkezeléssel foglalkozott, a vállalat célja az volt, hogy olyan befektetési célpontokat találjon, amelyek a tartósan alacsony kamatkörnyezetben is magas hozamot hoznak. A társaság később a Business Telecom kötvényeivel alaposan megégette magát, majd ezt követően az Altera a Buda-Cash csődje miatt került bajba, miután az vállalat a brókercégnél vezette egyik folyószámláját. A pozitív fordulat 2017-ben következett, akkor a cégben meghatározó részesedést szerzett az Appeninn korábbi fő tulajdonosa, az Ádámosi György egykori brókerhez köthető svájci Lehn Consulting, amely az Altera részvényeinek több mint 10 százalékát szerezte meg, ezt követően az Altera jelentős növekedési és forrásbevonási terveket jelentett be 2017 novemberében. A társaság ezután továbbra is vagyonkezelő cégként, de a korábbiaknál nagyobb növekedési tervek mellett, aktívabb vagyonkezeléssel kívánt működni. Az Altera árfolyama az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, a befektetők új tulajdonos megjelenését kezdték el árazni. Az új tulajdonos idén januárban meg is érkezett, a Forbes listáján 29. leggazdagabb magyar, Emőri Gábor IT-szakember cége, az E-Milorg Kft. részesedése januárban lépte át az 5 százalékos küszöböt az Alterában. Az E-Milorg és a Lehn Consulting korábban az Appeninnben rendelkeztek jelentős részesedéssel, amelytől a Konzum az Appeninnben való megjelenése előtt váltak meg.Itt a nagy bejelentés, magyar tőzsdei cégbe szállt be a Wallis (2.)
(BÉT)

A címlapkép forrása: Shutterstock
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde